Undvik syftningsfelet, språkvård del I

En svensk låtskrivare konstaterar i en något svårmodig sång:
”Jag vaknar i en sal, på ett skuggigt sjukhus står en kvinna
vid min säng som blekt sina tänder en grad för hårt”
…och med ens byts den smått suggestiva stämningen ut mot en känsla av komik. ”Idag rabatt på underkläder som avdrages i kassan”, kanske ett av de mer intressanta inköpstillfällen du lär uppleva?

Ryggsäck för en något specifik kundgrupp?

Störst är möjligheten att undvika dessa språkfel då de uppstår i skriven text. De är lättare att se, och därmed att korrigera efter korrekturläsning. Dock är det långt ifrån alla som ens ser felen, och vad värre är skakar många även då av sig det hela med argument som ”Äsch, du förstår ju vad jag menar ändå”.

Visst är det för det mesta inga problem att förstå vad personen egentligen ville förmedla med det skrivna, och i någon situation kan det kanske passera. I exempelvis ansökningsbrevet är svårare fall av skrivfelet dock förödande för intrycket av texten, oavsett vilka strålande egenskaper eller meriter du försökt presentera.

Felen blir ju sällan så putslustiga som de här ovan givna exemplen. ”Jag har pluggat i Lund, och var en glad student vid universitetet som hade ett aktivt nöjesliv”. De flesta ser att du vill framhålla dina egenskaper att leva ett glatt liv, samtidigt som du klarade av tunga studier. Intrycket överskuggas dock i värsta fall av din oförmåga till korrekt meningsbyggnad.

En positiv effekt av att du börjar lägga märke till dina eventuella skriftliga syftningsfel, är att du med tiden även lättare upptäcker de talspråkliga. Med ökad medvetenhet och ett korrekt talspråk, blir ditt skriftspråk ännu bättre, och så vidare.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s