Snabbaste vägen till att klä sig vardagsstiligt

De flesta kommentarer/komplimanger jag får kring min klädsel handlar om att jag klär mig ”stiligt” även till vardags. Inte sällan uttrycker person därefter själv att han skulle vilja klä sig bättre till vardagen (eller i vissa fall att hennes pojkvän borde klä sig bättre i vardagen). Låt mig därför dela med mig av det tips jag brukar ge dem även här på bloggen. Vill du klä dig vardagsstiligt? Rensa ut garderoben och kasta ut det fula!

De flesta som klär sig, klär sig på rutin (så även jag). Man plockar de plagg man brukar bära ut garderoben och sätter de på sig utan att tänka allt för mycket. Vill man bryta detta mönster är det enklaste sättet att helt enkelt göra det svårt att följa mönstret. Packa ner dina jeans, t-shirts och eller andra standardplagg som håller dig tillbaka i en låda och ställ upp den på vinden. Lämna bara de ”stiliga plaggen” kvar i garderoben.

De första dagarna kommer börja med små klädutmaningar men sedan kommer du komma in i nya rutiner där det är mer naturligt att svida på sig en dubbelknäppt kostym än en vit t-shirt och ett par blåjeans.

Personligen gick mitt sista par jeans sönder i höstas och jag har ännu inte saknat dem (kommer nog göra det framåt våren dock). T-shirtar har jag endast några par som underställ och för att måla om i lägenheten. De är fula, fläckiga och fullkomligt omöjliga att ha på sig i offentliga sammanhang. Jag är helt enkelt förpassad till den manliga garderobens klassiska plagg och det skulle fler må bra av.

Det viktiga är inte hur stor garderoben är utan vad som är i den

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Snabbaste vägen till att klä sig vardagsstiligt

 1. Archibald skriver:

  Den egna garderoben mår mycket bra av dessa utrensningar, med en trevligare vardagsklädsel som positiv bieffekt. Jag har med åren även märkt att dessa utrensningar sker på olika nivåer.

  Först fattar man beslutet att antingen som du föreslår, rensa ut vardaglig ”rutinklädsel” för att höja medelnivån, eller så rör det sig om en vanlig gallring på grund av bristande garderobsutrymme. Bortsortering av saker som inte längre används är även en vanlig orsak.

  Efter några omgångar har jag lagt märke till att det som idag rensas ut, utan större känslomässiga kval, kan vara plagg som sparades som favoriter några utrensningar tidigare.

  Både en följd av smak som i mitt fall varierar något med tiden, men främst en positiv effekt i form av en höjning av de egna kraven på kläderna man bär.

 2. Johan skriver:

  Jag gör en utrensning av garderoben varje vår. Allt som inte använts under året åker, med ett fåtal undantag pga sentimental karaktär. Enda sättet att hålla nere något som annars kan växa sig allt för stort.

 3. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Kanske ett ämne för en framtida artikel? Hur använder och inreder man sin garderob, vilka föremål är essentiella för klädvård, osv osv.

 4. Calle Z skriver:

  Har nyligen själv rensat rejält. Allt, med undantag utav mina ullstrumpor, skor samt ytterplagg, hamnade antingen hos Myrorna, bland vänner eller som avfall. Det vakuum som uppstod fylldes snabbt utav en ny uppsättning skjortor, slipovers, pullovers, rugbytröjor, underkläder, byxor, kavajer med mera. Känns som om detta kommer bli ett härligt år… 🙂

 5. David B skriver:

  Tycker många verkar satsa för hårt på att hänga alla sina kläder. Många tröjor mår bättre av att ligga fint ihopvikta. Dina fina stickade tröjor som du hänger in i garderoben kommer vara fula när du tar ut dessa igen. Så fundera ett tag till innan du tar bort hyllor och lådor för mer hängutrymme.

  • Bo skriver:

   Absolut är det så att de mår bättre av att ligga ihopvikta. Jag har sjölv börjar köra mer med det.

   Tyvärr så får man inte samma överblick, och de flesta garderober är inte gjorde för att kläderna ska ligga ihopvikta.

 6. Stilton skriver:

  Jag tror att alla tröjor bör vikas egentligen. Annars får man samma veck i axlarna som samtliga 90-skjortor har i Försvarsmakten =)

 7. ryssen skriver:

  Jeans är numera lika klassiskt plagg som andra. Undviker man jeans med konstig ”trendig” siluett (exempelvis för slimmade jeans eller slitna jeans med hål) och använder vid rätt tillfälle går det att bära jeans stolt lika bra som vilka klassiska byxor som helst. Jag tänker inte avstå från att använda jeans.

  • nathaniel skriver:

   Min poäng var inte att man inte ska använda jeans, om det var så det uppfattades, utan att det faktiskt går att leva helt utan jeans. D.v.s. att man inte måste vara en av de personer som vaknar upp på morgonen och per automatik drar på sig ett par jeans.

   Är det så att man fastnat i en rutin där man nästan uteslutande använder jeans kan det vara en bra idé att hänga bort dem ett tag och börja använda andra byxor tills man är ur den rutinen.

 8. L skriver:

  Angående upphängning:
  Jag har alltid hört att man ska vädra ulltröjor mellan användning. Men vädra hur då? Är det tänkt att man ska hänga upp den på en galge? För förstörs inte passformen då?

  • Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

   Enklast genom att skaffa någon form av torkställning på vilken du kan lägga tröjorna horisontellt, och sedan placera hela rasket utomhus.

   Tänk dock på att det gärna ska vara lite varmt ute för att vädringen ska få bäst effekt.

  • Archibald skriver:

   En torr, tätt stickad ulltröja mår inte dåligt av att hänga på en bra galge och vädras under en kortare tid. Det är mer hängande långtidsförvaring som orsakar deformation.

   Utomhusvädring, hängande, ger enligt min erfarenhet även bättre effekt då vinden får tag i plagget ordentligt.

 9. Stilton skriver:

  Skaka den utomhus är väl ett bra tips om den sprider dålig lukt.

 10. David B skriver:

  Det finns alltid en risk att hänga de stickade tröjorna. Så om det inte är för vädring så tycker jag man gör bäst i att vika. Det är också ofta så att de lite tjockare och därmed tyngre tröjorna hängs undan under hela vinterhalvåret. Den extra tyngden ger extra risk för problem. Själv kör jag vakuumpåsar och stoppar undan de tjocka vinterkkläderna.

  Folk borde också lägga lite mer pengar på ordentliga galgar. Det gör en enorm skillnad för plaggen. Visst är det härligt med stora trägalgar i cederträ. Glöm dock inte att det även är bra med några plastgalgar för att hänga upp blöta kläder. Blött tyg mot trä kan ge upphov till missfärgningar. Det kan även ta upp lukt vilket iofs inte behöver vara en dålig sak.

  En annan sak som jag stör mig rejält på är de slipsgalgar jag har stött på. Varför är de så små? Tycker nog att de skulle kunna göras bredare. Visst kan det bli lite problem med balansen, nu blir det dock så tjockt lager med slipsar.

  Bara några fler reflektioner om garderoben.

 11. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Bästa slipsgalgen i mitt tycke:

  http://www.torquato.de/krawattenhalter.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s