Så knyter du plastrongen

Undertecknad har genom åren blivit bombarderad med frågor om hur man knyter en plastrong/ascot. Vilken form de ska ha, vilket material de skall vara i och vilket mönster de ska ha. Man kan hävda att det gamla ordspråket ”som man bäddar får man ligga” kan användas i detta sammanhang då undertecknad tämligen ofta figurerar iklädd detta plagg.

An ascot

An ascot

Vissa, bl.a. boken Gentlemannen, hävdar att man skall akta sig för enfärgade plastronger, eller ascots som de också kan kallas. Dock är det som vanligt vad gäller stil, det finns få tvärstopp gällande vad man får resp. inte får ha på sig. Det vanligaste är dock paisleymönster eller prickigt. Det sistnämnda är något jag tycker är trevligt till klubblazer. Om vi framför oss ser en man i enkelknäppt blazer och ljusblå skjorta iklädd mörkblå plastrong med gula/vita eller röda prickar utgör detta en synnerligen estetiskt tilltalande bild.

För att närma sig ämnet om hur man knyter en plastrong har undertecknad lyckats skaka fram en bild på hur man beter sig med en plastrong av klassiskt snitt.  Det vill säga två identiska ändar och ingen ögla som ibland kan ses på vissa mer moderna lösningar.

1. Lägg plastrongen runt halsen och håll ett fast (firm) grepp i bägge ändarna.

2. Lägg vänsterändan under högerändan.

3. Lägg samma ände nu ÖVER högerändan.

4. Dra nu den in under öglan som skapats kring halsen.

5. Ordna sedan till så att plastrongen uppnår lagom ”fluffig” appiration. Bland det värsta jag vet är ”platta” plastronger som fullkomligt DYKER ner i skjortan. Notera att visningsplagget på bilden är lite smal där den kommer att synas. Det är den bredare delen som är till för visning s.a.s.

How to tie an ascot

How to tie an ascot

För er som inte redan förstått det är detta alltså en traditionell slipsknut utan sista steget. Man helt enkelt ”släpper” änden istället för att föra in den i sista låsningsöglan som, just, sista steget på en slipsknut.

Så ta fram plastrongen till våren grabbar, så gör vi vårt samhälle vackrare!

Tinkety-tonk

Eustace

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Så knyter du plastrongen

 1. andersonchris skriver:

  Plastrongen är ett plagg som är både praktiskt och snyggt men som är jäkligt svårt att använda.

  Även om slipsen, och delvis flugan, har gjort comeback så är plastrongen helt ute. Tyvärr är det många som får för sig att man vill signalera en homosexuell läggning genom att bära plastrong.

  För egen del har jag hittat ett mellanting som är mer accepterat av en skeptisk omgivning, nämligen enkla sidenscarfar i dämpade färger. Om man knyter en sådan diskret under kragen så är det faktiskt ingen som kommer med kritiska kommentarer.

  Ett problem med kläder är ju att de alltid är en blandning av stil och funktion. Om man klär sig på ett sätt som skapar fel sorts uppmärksamhet så bör man tänka om. Målet är naturligtvis att man ska uppfattas som välklädd och förtroendeingivande utan att avge provocerande signaler.

  Själv hoppas jag naturligtvis att plastrongen ska göra en comeback men det verkar vara långt kvar eftersom den inte längre är riktigt accepterad i något land där den klassiska stilen lever kvar.

 2. Eustace skriver:

  Det där med homosexuella signaler har jag aldrig stött på, Andersonchris. Ett annat problem jag kan se är dock vad som finns på denna youtube-länk!

  Det där att plastrongen är HELT ute vill jag inte riktigt hålla med om. I stort sett alla affärer som säljer slipsar har eller har nyligen haft plastronger, som det brukar heta. Jag tycker ofta att expediter berättar att plastrongen säljer mer nu än för ett par år sedan.

  För att övergå till länder där ”klassisk stil lever kvar” kan jag i alla fall svara för de Brittiska öarna. Där stöter man titt som tätt på män med plastrong i lite mer etablerade områden. Jag talar av egen erfarenhet där, då jag tillbringat mycket tid i England under min uppväxt och ungdom. Här tror jag att det till viss del kan bero på att plastrongen ofta figurerar i filmer/TV-serier som Poirot, Miss Marple, Midsomer Murders m.fl.

  Men det är bara att gå till attack! Ju oftare vi använder plagget desto vanligare blir det för andra att se det och att sedan använda det – som ringer på vattnet!

  /Eustace

 3. C.D.C skriver:

  Tycker att plastrongen har blivit mer synlig i Sverige sedan Chuck Bass började regera på televisionen.
  Men som Eustace påpekar så känns det som att folk har bilden att det endast är sliskiga överklassmän som får bära den då det är de enda som bär den i reklamer etc.

 4. David B skriver:

  Är det ok att ha samma tyg på plastrongen som på näsduken? Det är ju något av ett icke när det gäller slips i min mening. Tycker nog samma gäller i det här fallet. Så kanske en annan bild vore att föredra.

 5. gustav skriver:

  Jag ser varken Plastrongen som ute/inne eller bögig, men den är alldeles för vräkig för gemene att bära. Den ända som jag har sett kunna bära den är Gustaf Skarsgård i filmen Ondskan.

  • Archibald skriver:

   Skarsgård bär upp dem snyggt i den rollen. Tyvärr bidrar ju karaktären han gör till vidare löjeväckande och förstärkning av stereotypen som bär plastrong. En idiotiskt översittare utan annan stil än den i kläderna.

   Något som för de flesta (troligtvis) tyvärr öveskuggar hur bra det faktiskt ser ut.

 6. Cyril Whiskers Knickerbocker III skriver:

  Den homofila lutningen kommer väl från Carl-Jan Granqvist? Han är väl Sveriges främste nu levande plastrongbärare och det har väl gått massa skvallerrykten om att han är bisexuell. Det är väl lika ”sant” som alla andra skvallerrykten…

  Plastrongen är väl inget självklart plagg, bärs enligt mig vid tillfällen som är så informella att de inte kräver slips eller liknande. Och vid sådana tillfällen går jag i så fall gärna helt utan kravatt, med uppknäppt skjorta. Man bör nog överväga noga innan man tar på sig en plastrong, det blir nog lätt lite för mycket.

 7. ryssen skriver:

  Jag har ingenting emot att andra använder plastrongen men själv skulle jag aldrig våga att ha den på mig. Det känns på något sätt fel… Att man gör anspråk på att vara uppklädd utan att egentligen nå målet. Och så tycker jag av någon anledning att plastrongen skulle fungera bättre på äldre personer. Det är inte det plagg som skulle passa till yngre användare.

 8. Goretexmannen skriver:

  Det känns verkligen som om plastrongen, åtminstone här i Sverige, har blivit så stenhårt inmutad som (karikatyr)överklassattribut av dem som kostymerar folk för filmer, att den blivit omöjlig att bära för den som inte vill associeras med den bilden. Hur blev det så? Finns här ingen student på någon av vårt utbildningsväsendes mer bokstavligt konstiga grenar som kan skriva en uppsats i ämnet?

  Personligen tycker jag det är rätt snyggt… känner jag mig modig i sommar får jag prova att promenera runt i Stockholm med plastrong innanför skjortan och klubblazer utanför, och se hur många som handgripligen försöker lyfta ”hem” mig till östermalm. 🙂

 9. Eustace skriver:

  Jag märker att det finns en tveksamhet bland många att använda plastrongen. Det ser jag mest som uttryck för den jantelag som finns i Sverige. Att plastrongen skulle bäst på äldre män är rent trams. Då är flugan mer representativ för äldre uvar. Jag måste därmed hävda att om man är mellan 20 och 30 men vill se ut att vara mellan 30 och 40 – då skall man utan tvekan bära fluga.

  Plastrongen är mer sportig och ungdomlig och lyfts fram i boken ”Gentlemannen” (som nämns i inlägget ovan) som ett plagg för en ”dandy” eller en ung man i farten. Jag kan, om herrarna vill, publicera lite bilder här på bloggen på mig själv under temat ”Ung man som bär upp plastrongen”.

  /Eustace

 10. ryssen skriver:

  Till Eustace: bilderna välkomnas varmt. Förmodligen kommer de att ändra min uppfattning om plastrongen.

  Vill bara påpeka att boken ”Gentlemannen” knappast skrivits av en särsklit ung författare. Personligen vill jag inte se ut som ett utställlningsexemplar taget från ett textilhistoriskt museum. Med plastrongen ökar denna risk avsevärt. Jag kan dock tänka mig att ett besök på en operaföreställning (förmodligen) kan utgöra någorlunda lämpligt tillfälle för att bära plastrongen. Dock vill jag inte prova det själv.

 11. 1871 skriver:

  Något som är bra med plastrongen är att den intar en plats mellan slips och öppen krage vad det gäller bekvämlighet och värme. När man kommit hem efter dagens mer offentliga bestyr är det skönt att ha ett alternativ till att gå med uppknäppt skjorta, om man inte vill behålla slipsen på vill säga.

 12. Stilton skriver:

  En annan fördel är att den skonar kragnacken, som annars är den del av skjortan som ofta blir smutsigast pga. svettproduktion och närheten till håret.

 13. Gustaf skriver:

  Jag dyrkar klassiskt herrmode med slipsar, tweed och dylikt men vissa plagg och accessoarer har blivit omöjliga och känns väldigt fjantiga att ha på sig som t ex plastrong, röda byxor och mäklarskjorta.

  Det kanske har mycket att göra med att man i stockholm dagligen ser unga män i röda byxor och mäklarskjorta som bor i förorten men tror att de tillhör överklassen. De har också gärna mycket vax och sneakers och det kan låta som om jag försöker beskriva så kallade ”brats” men nej, de är varken brats eller fjortisar. De är något eget, något kanske mitt emellan som har växt fram till en stor skara under de senaste åren. Själv brukar jag kalla dessa för ”Lökar” men det kanske kommer en bättre benämning för dem senare. I alla fall så har de förpestat vissa klädesplagg och gjort dem ”lökiga”. Jag önskar att jag kunde bortse från att människor i min omgivning skulle förknippa mig med dessa lökar om jag vore en bärare av t ex plastrong. Tyvärr så går det inte och jag skulle gärna vilja se en bild på stilton med sin nya mäklarskjorta från Hawes & Curtis utan att han ser ”lökig” ut.

 14. Stilton skriver:

  En mäklarskjorta har alltså vit krage?

 15. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Ja, clubkrage kallas visst för ”Mäklarskjorta” i vissa kretsar. Det är väl en kvarleva från 80-talet att folk förknippar den med hala mäklare. I princip allt som kan förknippas med Gordon Gekko i ”Wall Street” anses väl ganska slipprigt, ex backslick, clubkrage och hängslen, åtminstone i kombination. Den figuren fick ju närmast personligen symbolisera allt som var fel med 80-talet. Synd, men de fördomarna är väl på väg att försvinna.

 16. Stilton skriver:

  Clubkragen ska ju vara runt också, eller? Hakelius köper tydligen kopiösa mängder med clubkragar. Personligen har jag aldrig sett nån med ascot som ger ett sånt intryck som Gustaf beskriver. Väldigt sällan någon med röda byxor heller. Och om de hade haft det så hade det inte spelat nån roll. Om man kan bära ett plagg på ett värdigt sätt så kan det ju knappast spela nån roll om nån annan bär det på ett ovärdigt sätt.

  • Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

   Just det, helt riktigt, clubkragen har alltid rundade snibbar (det hade jag glömt). Och det är väl just precis den som kallas ”Mäklarskjorta”.

 17. Desmond skriver:

  Måste säga att jag håller med Gustaf, än om jag aldrig hört ordet lökiga förut (men jag skall lägga det på minnet)
  Det handlar väl närmast om en kategori människor som lägger sig till med vissa plagg bara för att de förknippar dem med personer de beundrar, utan att egentligen tycka om plaggen eller ha tänkt över hur de kombinerar plagg. Å andra sidan kan det vara som Stilton beskriver – att om kan man bära upp plagget och har tänkt igenom kombinationnen, så fungerar det.
  Sedan är vi väl många som botaniserar i garderoben så som det beskrevs tidigare i bloggen – när något plagg blir för allmänt, använder man det lite sparsammmare ett tag – för att hävda sin integrietet eller individualitet (kanske lite barnsligt).

 18. Archibald skriver:

  Min åsikt är att man bör klä sig efter tycke, oavsett var man bor, familjens genomsnittliga årsinkomst eller förmögenhet, så länge man bär upp det med självklarhet.

  Givetvis är det totalt bannlyst att klä sig för att ge sken av att vara någon annan eller något annat än den person man är, om ni förstår vad jag menar. Det är en vanligt förekommande kommentar, att personer som klär sig klassiskt fösöker ge sken av att vara rika eller liknande.

  Jag känner att det hela bottnar dels i den svenska mentaliteten om att man inte bör sticka ut, tro att man är ”för mer”, men även att det vi kallar klassiska kläder, i stor utsträckning är vad många välbärgade människor burit med självklarhet i alla tider.

  Gällande plastrongen känner jag att jag själv troligtvis inte kan bära upp den med självklarhet eller på ett avslappnat sätt. Därav låter jag den ännu vänta en tid, tillsammans med hatten. Känner jag mig utklädd, upplevs jag sannolikt även utklädd av omgivningen.

  Mina varma gratulationer och komplimanger till alla er som hanterar och bär upp plastrongen naturligt och med stil.

 19. Mr. Tweed skriver:

  Well said, Eustace! And we do want some pictures…

  A significant topic, indeed, and I am pleased to see it arouses so much interest here at the club. I have noticed a slight hesitation even from veritable drones to use a day cravat, and the comments made here seem to confirm this. Although many agree it can look stunning, not everyone think they can pull it off without looking overly snobbish. This old post on my web-log might provide some encouragement to get you into cravat action:

  http://www.countrysports.se/mrtweed/using-cravats-with-confidence

  However, I would also like to take the opportunity to address some of the concerns raised here at the Drones Club.

  Although not a rules man myself unlike our German friend Mr. Roetzel, avoiding plain cravats is indeed good advice. A plain dress cravat (also called ascot in Britain), often in pastel colour, is the trademark of a shoddy wedding costume. The day cravat (called ascot in the US, confusingly enough) is a very informal neckwear and, as such, it cries for a pattern.

  As David points out, using the same silk around your neck as in your pocket is very much regarded as a sign of sartorialistic immaturity. But I am confident that Eustace nicked that picture from the Internet only to show us some nice polka dots!

  If avoiding the upper class pastiche is a concern of yours, it is really not that hard if you think about it. As always, when using a garment or accessory you know may draw some unwanted attention, go a little easy on some other things. Perhaps bright red trousers, Prada loafers sans socks, a brass buttoned navy blazer and a white French cuff shirt is not the most low key way to accompany a cravat. But using a cravat, or why not a scarf as andersonchris suggests, to add some colour to your rustic tweed jacket will seldom get you into troubles.

  Yours,
  Mr. Tweed

  • Filip skriver:

   Here, here!

   Bilden som du länkar till och också förträfflig. Precis så tror jag man ska börja använda plastrongen. Ihop med mer informella plagg som tröjor och tweed snarare än med klubblazern och kontrastkragar.

   Inför våren/sommaren tror jag personligen tror jag en vinröd/burgundy plastrong med lätt mönster som accentplagg till en med en beige linnekostym.

 20. Goretexmannen skriver:

  Vad gäller associationerna hos folk i allmänhet till olika plagg, så har kanske drönarklubben och dess hangarounds en uppgift att fylla. Om folk bara sett kontrastkrage och hängslen på Gordon Gekko och plastrong bara på överklasskarikatyrer är det förstås naturligt att plaggen kommer att associeras med de karaktärerna. Börjar de däremot bäras av svenska män av alla möjliga ursprung, yrken och politiska åsikter så kan de kanske avdramatiseras och bli bara kläder.

 21. Gustaf skriver:

  Ursäkta otydligheten i att skriva ”mäklarskjorta” men jag menar då en skjorta(ej vit) med en vit krage samt med vita manschetter. Benämningen mäklarskjorta kommer, som tidigare sagts, antagligen från att ha förknippats med börsmäklare, inte minst Gordon Gekko.

  Klubbkrage är för mig endast en rundad krage oavsett färg.

  Jag vill också tacka Desmond för ett förtydligande av åsikten.

  Jag ser ofta unga män (och då syftar jag typ på gymnasister) som har fått för sig att t ex ”bära slips” är coolt(missupfatta inte nu, själv älskar jag att bära slips). Då tar de fram sin ena av tre skjortor och går ner i källaren och hittar stockholms fulaste slips (som deras morfar kanske köpt på 90% rea men inte har använt så de fick ärva den) . Problemet är att dessa lökar bryr sig inte, utan ser bara slipsen som en slips oavsett hur den ser ut. Så de sätter på sig slipsen med överstaknappen oknäppt ibland och trallar iväg till skolan. Nu Bidrar dessa lökar till att pesta ner slipsen, men eftersom slipsen är en så pass vanligt accessoar så gör det inte så mycket skada. Men när de däremot använder plastrongen, som är en relativt vanlig accessoar så lyckas de förpesta den rejält. Så varje gång jag sätter på mig en plastrong så känner jag mig som en lök!

 22. Ping: På tal om plastronger… « The Drones Club

 23. Wiktor Rosett skriver:

  Vill bara poängtera att ascot är det engelska namnet på plastrong. För en gång skull har vi ett helsvenskt ord till ett så pass ovanligt plagg. Därför tycker jag vi helhjärtat borde använda ordet plastrong, istället för dess engelska motsvarighet. Förövrigt associerar jag (med flera) plastrong med Sven-Bertil Taube.

  Visst kan vissa se det anstötligt att dessa ”lökare” finns, men å andra sidan tror jag att modet som introducerades och blev alltmer populärt i takt med att Chuck Bass blev, i grund och botten är något bra.

  Misstolka mig inte, men se det som om att detta oanständiga slipsmode som en introduktion till det välklädda. Bättre det än att de går runt i baggyjeans, KappAhl-kläder, eller svarta tighta jeans. Åtminstone väljer jag att till en viss grad ha överseende med dessa ”lökare”.

 24. Desmond skriver:

  Måste bara tillägga till denna tråd, apropå Wiktor Rosetts inlägg, att Sven-Bertil Taube är en av dem som verkligen bär plastrongen helt naturligt. Han till hör dem som kan bär plagget utan att ge association till ”uppkomling” eller ”lök”…

 25. Ping: Plastrong, the way I like it « The Drones Club

 26. Lars skriver:

  Plastrongen eller dagkravatten som den också kallas passar ju på dagen. Men är det till middagen alltid den vanliga kravatten som gäller, eller? Slips känns så vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s