Klassisk stil som trend och anti-trend

Bara en vanlig trend?

Bara en vanlig trend?

2009 har blivit 2010 och som alltid vid nyår tittar många tillbaka över den tid som varit. Så har även storbloggen Manolo gjort i ett inlägg där de minns trender ifrån 00-talet. I den efterföljande lilla kommentarsfältet kommer de självklara påpekandena att även det nuvarande modet (gubbmodet som det tydligen kallas) även är en trend och att alla som nu svär trohetslöften till kvalitet och tradition snart kommer byta sina lojaliteter. Så är det sannolikt också.

Som trend är dock det klassiska herrmodet ett tämligen intressant fenomen. Det är nämligen också en av de första anti-trenderna. Tittar vi historiskt har trenderna under efterkrigstiden allt som oftast gått enligt samma mönster. Under inflytande ifrån kulturradikalismen har modevärlden alltid spridit samma grundbudskap nämligen att ifrågasätta rådande normer. I det lilla har det tagit sig uttryck i den ständiga förändringen av passformer. Har breda slag varit inne och vunnit mycket mark väljer den ”modemedvetna” smala slag för att markera sitt avståndstagande ifrån normen. När sedan smala slag varit inne så länge att trenden spritt sig till vanliga dödliga (blivit norm) väljer den modemedvetna breda slag. Så pågår en ständig jakt på den egna svansen. Andra normer har varit mer trögförflyttade och därför också under större delen av efterkrigstiden ständigt markerats emot av den modemedvetne. Framförallt köns- och klassroller.

Så helt plötsligt när många hade slutat tro att det kulturella klimatet kunde se annorlunda ut kom den reaktion som varit lätt att förutspå men som aldrig riktigt ville uppenbarat sig. Reaktionen mot den kulturradikala normen. I samma sekund som kulturradikalismen blev hegemonisk slog dess dödsklocka. För om en ideologi som effektivt spridit budskapet att ifrågasättandet av makten/normen är det centrala i livet en dag själv sitter i maktens boningar vad är då mer naturligt än att ifrågasätta den ideologin? På så sätt är trenden med det välklädda herrmodet både ett barn av och en fiende till kulturradikalismen.

När den kulturradikala normen krävde att könsroller skulle upphöra och kläder könsavkodas valde den modemedvetne, sin vana trogen, att göra den totala motsatsen. Manligheten fick istället göra comeback i snitt och accessoarer. När kulturradikalismen hävdade att skönhet bara är en social konstruktion började den modemedvetne diskutera den objektivt mest fördelaktiga siluetten. När kulturradikalismen ifrågasatte begrepp som tidslöshet och behovet av kvalitet började den modemedvetne tala om trådtäthet och olika plaggs potentiella livslängd.

Denna (anti-)trend kommer passera den också och saker kommer återgå till det ”normala”. Men ett första spricka är slagen i kulturradikalismens skyddsvall. Det tog sju varv innan Jerikos murar rämnade. Under tiotalet hinner vi förhoppningsvis med varv nummer två.

2010-talets jubelbasuner?

2010-talets jubelbasuner?

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Klassisk stil som trend och anti-trend

 1. andersonchris skriver:

  Ber att få påpeka en sak i bilden på mannen med grå kostym; nämligen västen.

  Jag har tidigare påpekat för er att det är otroligt mycket elegantare med en väst under kavajen än en v-ringad stickad tröja.

  Bilden demonstrerar detta väldigt tydligt. Det går att köpa lösa västar i olika färger och tyg lite varstans.

  I mer stilmedvetna kretsar har den v-ringade tröjan till kavaj sin plats framför allt hos pensionärer och frysande landsortsbor.

  Så, kan jag lita på att denna stilblogg nu vidtar lämpliga åtgärder?

  😉

 2. Mr. Fålhagen skriver:

  Bra skrivet, och en aspekt av det klassiska herrmodets renässans som jag sällan sett utredd.

  En annan aspekt av det här som jag ibland brukar tänka på hänger ihop med det som Karl Lagerfeld brukar oja sig över, nämligen att modevärlden är långt ifrån så nyskapande och kreativ som den inbillar sig. Tvärtom, menar han, så har nästan allting gjorts förut, även det som utger sig för att vara avant garde.

  Vad har då detta med det klassiska herrmodets renässans att göra? Jo, om det stämmer som han säger — att modevärlden mist sin förmåga att frambringa något genuint nytt, något som känns osvikligt modernt och ”nu” — då är en rimlig följd att modevärlden tappar sin suggestiva kraft och blir blott ytterligare att alternativ på smörgåsbordet. Jag tycker att det är precis en sådan utveckling vi har sett de senaste åren, och med den nya ”nivellerade” konkurrenssituationen som råder är det då naturligt att det klassiska herrmodet vinner mark.

  Enligt mig kan vi alltså lite grovt urskilja två förklaringsmodeller, som nog med fördel kan kombineras:

  1. Det klassiska herrmodets renässans som en motreaktion.

  2. Det klassiska herrmodets renässans som en följd av modevärldens entropi.

 3. Stefam skriver:

  Kanske kan intresset även förklaras på så vis att folk sedan en lång tid har börjat ledsna på slit och släng-synen på konsumtion. Jag menar, se bara hur gemene man ser på mat och framför all vin idag. Man behöver verkligen inte vända sig till den övre medelklassen för att idag finna ett genuint intresse för mat och dryck eller för att höra nedlåtande fnysningar vid omnämnandet av halv- och helfabrikat. Min fundering blir då: vore det helt otroligt att tänka sig att den impuls som ligger bakom detta intresse även skulle kunna sprida sig till kläder? Hur skulle svensken se ut om han proportionellt la lika mycket pengar på sina kläder som han idag lägger på maten?

 4. andersonchris skriver:

  Att modet skiftar så kraftigt beror ju framför att på att klädindustrin vill sälja oss en helt ny garderob varje år. Därför pendlar modet ofta mellan ytterligheter så att förra årets kläder ska bli helt omöjliga att bära, trots att de är i fint skick.

  Fördelen med en klassisk garderob är ju att den aldrig blir omodern, om man bara undviker ytterligheter i snitt och färger. Således kan man ha samma garderob år ut och år in och samtidigt se bättre ut än de flesta.

  De flesta ”klassiska” kläderna som nu säljs i modebutikerna håller dock inte sådan kvalitet i snittet, materialet eller det övriga utförandet att de kommer att kunna bäras i framtiden, när nästa trend tar över.

  Sedan tycker jag inte att det är fel att klä sig ledigt. De som tvingas klä upp sig för arbetet vill ju ofta klä ner sig när de är lediga, och vice versa. Däremot så finns det ju ett klassiskt fritidsmode, som även det håller år efter år. Då menar jag de amerikanska klädstilarna från 50- och 60-talet.

 5. Desmond skriver:

  Frågan är bara om intresset för det klassiska herrmodet kommer att stå sig, eller om det var en modefluga???

  Kommer intresset för ylletyger, välgjorda skor och välsittande kostymer att finnas kavar om ett par år, eller är det ett övergående fenomen?

 6. andersonchris skriver:

  Trenden innebär säkert att några fler upptäcker traditionella kvalitetskläder än som annars hade varit fallet.

  Å andra sidan är många svenskar väldigt trendkänsliga så det kan till och med komma en backlash mot den klassiska stilen, när modet drar vidare till nästa trend.

 7. Gabriel skriver:

  Jag förstår inte riktigt varför alla på den här bloggen ska hålla på och oroa sig och dividera så fruktansvärt mycket kring det här med trender. Jag tycker själv att trender inte alltid är så kul och jag har länge haft en mycket klassisk inriktning när det kommer till kläder. Men att göra själva trenderna till en så stor sak tycker jag bara är konstigt, en trend kan mycket väl föra med sig något gott och att göra själva trenden till en så stor sak trivialiserar och tar bort fokus från kläder och stil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s