Julgåvor

Så här i jultid köper vi och ger varandra julklappar och gåvor av olika slag. Nära och kära ligger högt på listan bland de som ger och får.

Trevlig gest

Mitt tips är att du även tar tillfället i akt och stärker relationen till exempelvis din skräddare, skomakare eller annan värdefull kontakt i din tillvaro. Undertecknad tog tillfället i akt och levererade en högt uppskattad, hembakt saffranslängd till just skräddaren dagen innan julafton.

En enkel gest som bäddar för en god relation till viktiga personer i din närhet.

Ha en fortsatt trevlig jul!

/Archibald

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Julgåvor

 1. Stilton skriver:

  Själv bakade jag bröd till en av mormors vänninor=)

 2. Mats Flördeg skriver:

  Min far har utövat detta hela mitt liv. Alla personer som utför jobb som gjorde att hushållet går runt får chokladaskar vid jul. Städerskan och kokerskan(på den tiden vi hade en sådan), givetvis. Men också andra personer som exempelvis brevbäraren, sophämtarna, tidningsbudet, skräddaren etc. De år vi haft extra nytta av andra serviccyrken som exempelvis glasmästaren, tapetserare etc. har berörda parter också fått sig en ask till jul.

  Man ska hålla sig väl med serviccsektorn.

 3. andersonchris skriver:

  Det är en gammal fin tradition som jag själv idkade i England. Då brukade jag ge flaskor med trevligt innehåll (cognac, whisky, portvin) till olika personer som jag anlitade regelbundet för tjänster.

  Tyvärr så kan det väl vara lite tveksamt i den absoluta jämlikhetens Sverige, eftersom det förutsätter ett visst förhållande av typen herrskap-tjänstefolk.

  De personer som man anlitar tjänar ju ofta ganska gott och har egentligen större anledning att komma med en liten julgåva som tack för alla fina arvoden.

  Så gör advokaten, när jag tänker efter.

 4. Stilton skriver:

  Jag tror att förhållandet herrskap – tjänstefolk kan vara överdrivet. T.ex. så brukar man ju ge blommor till sina lärare vid skolavslutningen, och det är ju de som är chefer. Vi gav plutonens tryckta t-shirts till våra officerare. Och så vidare. Men det är klart, att ge gåvor till chefer anses ju ofta vara att fjäska, så det kan förklara varför det inte tackas ”uppåt” i större utsträckning.

  /S

 5. andersonchris skriver:

  Ska inte tjata om det här i evighet men Mats Flördeg antyder en viktig sak ovan, nämligen att julgåvan vanligen gavs till tjänstefolk etc. förr i tiden.

  Orsaken var just att de ”arbetande och tjänande klasserna” hade svårt att tjäna ihop tillräckligt med pengar till en dräglig jul. Således brukade man ge dem något trevligt som de kunde ta hem till barnen och förgylla julen med.

  Således finns det en del som skulle kunna ta illa upp av en julgåva idag, eftersom det antyder dels att de är tjänare, dels att de inte klarar sig.

  Klassamhället är borta. Om en modern svensk akademiker som tjänar 500 000 kr om året anlitar en rörmokare som tjänar 1,8 miljoner om året, så är det svårt att se något skäl till att akademikern skulle ge rörmokaren en julgåva.

  Om rörmokaren nyligen har fakturerat så är det kanske akademikern som behöver hjälpa att köpa julklappar till barnen…

  Å andra sidan, att langa över en hembakad saffranslängd till en skräddare som man har bra kontakt med, är väl ganska ofarligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s