Lager på lager

Vid lägre temperaturer kan det vara lockande att ta fram de riktigt tjocka, varma jackorna. Genom att klä sig i många lager förlängs dock säsongen för de något tunnare ytterplaggen avsevärt. Jag har inget emot en lång varmfodrad parka, men det är inte alla dagar eller sammanhang den typen av jacka känns rätt. Flera lager av tunnare klädesplagg ger även mer värme än ett tjockt yttre skal.

I tidigare inlägg har kombinationen kavaj och stickad v-ringad tröjas vara eller icke diskuterats. Kommenterande besökare har hävdat att detta mer skulle vara något för äldre herrar. Att stilen ger ett gubbigt intryck. I mitt stilla sinne kan jag känna att det har lite att göra med de miljöer man odlat sitt sätt och sin vana att bära kavaj och kostym? Kostymtraditionen i England saknar ju exempelvis motstycke i sverige.

Även om många svenska män tycker om att plocka valda, tilltalande delar av det engelska sättet att bära klassiska kläder, Drönarklubben som praktexempel, kommer vi sannolikt aldrig göra det på samma sätt och med samma traditioner i ryggen och blodet som engelsmannen. Detta vill säga om vi inte spenderat en längre tid i landet i fråga.

Jag bär själv gärna en stickad tröja med skjorta och slips under min kavaj. Det blir varmare, men framför allt tilltalas jag av det utökade antal kombinationsmöjligheter det ger med avseende på mönster, färger och material. Avsluta det hela med din favoritrock och en halsduk i ull, och du klarar gott och väl en cykeltur/promenad i temperaturer ner mot -10 C.

Tweed i flera lager

Avsluta med en varm halsduk

Till fots, Austin Reed.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lager på lager

 1. Mr. Tweed skriver:

  Dear Archibald,

  Barely recovering from the shock of reading that some members of The Drones Club believes vee-neck jumpers are for ”old men” only, I would like to share a cold weather advice of mine.

  Instead of wearing long johns, I suggest you add a pair of knitted knee length socks underneath your trousers. They give warmth were you need it, instead of bulk were you definitely do not need it.

  For some more winter style advice, do take part of my recent weblog post linked below:
  http://www.countrysports.se/mrtweed/relaxed-style-winter-weekends

  Yours,
  Mr. Tweed

  • Archibald skriver:

   Dear Mr. Tweed

   You can rest assured that those were fortunately not the thoughts or believes of any Drones Club members. I can see now that my text can be interpreted that way, but those ideas have appeared as comments to earlier posts.

   As far as I know, we all embrace the possibilities offered by adding a knitted vee-neck to the outfit.

   Knitted knee length socks sounds like a perfect option with which to warm chilly drone calves in sub zero temperatures.

   With kind regards

   Archibald

 2. Goretexmannen skriver:

  Hur gör du då du kommer in? Av med bara rocken? (Varmt!) Av med rock och kavaj? (Vad ska man med en snygg kavaj till om man aldrig bär den synligt?) Av med rock + tröja men kavajen på (en smula bökigt, men ok då, vill man vara fin…)

  Jag brukar vilja att vardagskläder ska vara uppdelade i två lager (som vardera kan bestå av flera delskikt, förstås); ett inre som är anpassat till inomhusklimat och ser någorlunda presentabelt ut, och ett yttre som skyddar mot rådande väder och helst också ser någorlunda presentabelt ut, även om jag brukar tumma på det vid oväder. Vintertid finner jag det ofta svårt att förena denna önskan med en klädsel bestående av många tunna skikt. Det är mycket enklare att ha t.ex. en tjock jacka ytterst och bara ta av den då man kommer in. För sportaktiviteter eller annan längre utomhusvistelse är det förstås inget problem, eftersom man då inte behöver bry sig om att snabbt kunna ställa om till inomhusklimat, utan kan köra med en kavaj (om man vill vara prydlig) eller skaljacka (om man inte vill det) ytterst och sedan fylla på under med vad som nu krävs för att uppnå önskad isolering.

  • Archibald skriver:

   När jag exempelvis komer till jobbet behöver jag, utöver rocken, i regel ta av mig kavajen för att först svalna en stund. Har cykelturen varit extra krävande, lossar jag slipsen och knäpper upp skjortan ordentligt i halsen för att vädra ut överskottsvärme.

   Vid dessa tillfällen blir det väldigt tydligt hur mycket det faktiskt värmer att ha en slips på sig, jämfört med att ha en uppknäppt skjortkrage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s