Kvalité

Jag har under hela mitt liv haft ett brinnande fiskeintresse. Som barn var väntan mellan varje tur till något vatten nästintill olidlig. Utrustningen bestod inledningsvis av ett gammalt metspö av bambu, försett med ett rödvitt flöte som var alldeles för stort, ett sänke samt en enorm, slö enkelkrok. Fångsterna var därmed sällan omfattande, men det spelade ingen roll, intresset och den hängivna längtan inför nästa tur växte sig bara starkare med åren.

Vartefter tiden gick blev jag äldre, och utrustningen förfinades något. Enkla spinnspön, fortfarande med dåliga inkapslade rullar som trasslade till den alltför tjocka nylonlinan gång på gång. Spinnbetena var få till antalet och varje förlust i någon stenig botten eller vass gäddkäft sved i själen, men sänkte sällan modet eller intresset. Tvärt om.

Så kom den tid då jag så smått började tjäna egna pengar, och med ens själv kunde börja styra mina inköp av utrustning. Spön, linor, beten, flugbindningsmaterial, krokar… Listan kan göras oändlig. Lika omfattande som min omvärlds saknad av förståelse för hur jag i hela världen kunde välja att spendera mina surt förvärvade slantar på sånt onödigt och i deras ögon omotiverat dyrt trams. Bambuspöet kostade några tior och räckte bra enligt många? Det hade det under sin tid fyllt sin funktion. Vis av erfarenheterna det gav hade jag nu passerat och lämnat det stadiet bakom mig.

Vid ett tillfälle, under en flytt mellan två städer blev en stor del av min fiskeutrustning stulen. År av minnen, investeringar och hårt arbete försvann. Jag fick börja om på nytt.

Idag består samlingen av en mindre omfattande, men minutiöst noga utvalt antal Flugspön, spinnspön samt diverse utrustning som kommer på köpet med ett omfattande fiskeintresse. Tält, ryggsäck, fiskeväska, vandrarkängor, stormkök etc. etc. En relativt utrymmeskrävande samling som sakta byggts upp, del för del under många år, och som i relativt långa perioder stått outnyttjad som följd av att vi exempelvis skaffat barn och tiden till stunderna vid vattnet decimerats till ett ibland plågsamt minimum. Var sak har dock sin tid, och jag vartefter barnen blir större, och även de hittat tjusningen med fisket, kommer alla redskap till heders igen.

Sakerna är fortfarande i toppskick, trots både tidigare idogt användande, samt år av mörk väntan i ett förråd. Kvalité.

För det första har hela mitt intresse i och med väntan, samt situationen att vara utan ett överflöd av utrustning, pånyttfötts. Jag har än starkare än tidigare insett att det inte är mängden eller namnet på utrustningen som ger upplevelsen. Istället för exempelvis åtta till tio flugspön á 4 – 5000 kronor styck, äger jag tre som mer än nog fyller syftet för de vatten jag besöker.

För det andra har många av mina bekanta och gamla fiskekompisar kvar sina mängder av dyr utrustning, utav vilken de idag endast hinner använda en bråkdel på grund av jobb och andra orsaker i livet. För många av dem har även det sanna hängivna intresset förbytts mot en strävan att kunna uppvisa den finaste Hardyrullen, eller det vackraste splitcanespöt inför personerna i omgivningen.

Många nytillkomna bekantskaper i fiskesammanhang tar utrustningsmässigt klivet rakt in i det dyraste segmentet. Detta utan att ha varesig tillräcklig kunskap att kunna nyttja sakerna så de kommer till sin fulla rätt, eller hängivenheten att inse dess värde. Sakerna utgör mer ännu en statuspryl i mängden.

Det är i mitt tycke hur väl tillfällen, och den utrustning man har förvaltas som utgör framgången och behållningen. Jag går inte heller sällan från vattnet med den största fångsten, trots min i sammanhanget smala arsenal av medhvd utrustning. Kunskapen om att nyttja den på rätt sätt, vid rätt tid och rätt plats är det avgörande.

Nu undrar många av er säkerligen varför jag fördjupar mig i den här diskussionen i en blogg om stil och herrkläder, samt kallar inlägget ”kvalité”? Det jag vill komma till är två aspekter, kopplade till min syn på begreppet kvalité:

För det första är det nyttigt att gå igenom tiderna med mindre kostsam utrustning för att i tider med större ekonomiska medel kunna sätta värde på och uppskatta de dyrare alternativen, och även skilja på just kvalité och ett högt pris. För det andra är det inte prislappen på flugspöt/plagget som avgör hur väl det fungerar i situationen det används. Måhända att ett mycket dyrt vältillverka spö, eller en vikunjakostym från Loro Piana i en del fall tar sig bättre ut, och håller avsevärt mycket längre än de något mindre kostsamma alternativen på marknaden.

Med det vill jag säga att diskussionen om att bygga sin garderob av idel märkesplagg ibland blir överdriven. Mindre kända alternativ till ett lägre pris kan ofta, rätt utnyttjade och med rätt kunskap vid inköpet, komplettera en helhet till att se bättre ut på en bärare som vet vad han/hon gör, än en full stass av rena kvalitetsplagg på någon som inte har känslan för att nyttja dem på rätt sätt.

Jag är själv garderobsmässigt ungefär i det stadium jag fiskeutrustningsmässigt befann mig i under gymnasieåren. Då skall man ha i åtanke att mitt fiskande på allvar startade i femårsåldern. Jag har idag medel att införskaffa ett och annat riktigt kvalitetsplagg efter omsorgsfullt övervägande och planerande.

Fortfarande värdesätter jag dock trotjänare som hängt med länge, och som av många ratas som billigt krafs om de hör var plaggen kommer ifrån. Kläderna har vid flera tilfällen berömts, och då inte utifrån en halvsuddig bild på internet, utan exempelvis efter några timmar tillsammans vid ett middagsbord. De har ofta egenskaper som slår plagg av dyrare fabrikat. Dock inte varunamnet.

Jag känner att det är lätt att stirra sig blind på resonemang som att ”kvalité kostar”, och att det aldrig går att jämföra ett budgetplagg med egenskaperna hos ett dyrare alternativ. I många fall stämmer det, men långt ifrån alltid. Med rätt inställning, kunskap och känsla går det att uppnå klädmässig kvalité på sammanlagt långt många fler plan, än vad man utan de egna egenskaperna gör med en hänvisning till ”rätt adress”, råd av kunniga och en välfylld plånbok.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kvalité

 1. Desmond skriver:

  Håller med fullständigt. Visst är det kul med kvalitet, men samtidigt har man ju trotjänare som fått vara med länge och med god skötsel klarat sig bra.
  Jag förvånas dessutom varje år över hur andra ser på ens kläder. Vintertid har jag mycket tweed- och yllekläder, oftast kvalitetsmärken, likaså skjortor av ”bättre” märke. Det är ganska sällan någon kommenterar mina kläder.
  På somrarna går jag ofta i linnekavajer, linnebyxor, och ibland linneskjortor. Plaggen är oftast köpta på franska stormarknader, eftersom jag tycker att jag kan hitta plagg jag tycker är snygga på stormarknaderna där, vilket jag inte kan i Sverige. Eftersom jag oftast besöker Frankrike på sommaren köps gärna sommarkläderna där. När jag har mina ”billiga” sommarkläder får jag ofta komplimanger för snygga kläder…
  Kvalitet kan kosta, men att bara köpa dyrt kan aldrig ersätta smak, stilkänsla och kvalitetskänsla.
  Och apropå fiskegrejor framhärdar jag med att använda min gamla ABU 507 Mk 2 (ni som fiskat ett tag känner igen den, öppen haspel ”utan kåpa”). Hög kvalitet, jag har reparerat den några gånger, mycket praktisk, lika bra som många nyare och dyrare rullar. Och dessutom är den ju ett trevligt ”conversation piece” när man är ute och fiskar.

 2. Sulla skriver:

  Jag avskyr att fiska, men i övrigt håller jag fullständigt med.

 3. Patrik skriver:

  Det är den här inställningen som har gjort mig till en trogen läsare på senare tid. När prislappen inte är målet blir bloggen intressant även för oss som har en inkomst under svenskt medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s