The Drones Club testar: Skjortmakarna.se

Skjortmakarna

De senaste åren har ett antal aktörer blommat upp på marknaden, vilka levererar skräddarsydda kläder via beställning öven webbutiker. En av dessa är skjortmakarna.se med säte på Hantverkargatan 5 i Stockholm. Skjortmakarna har bedrivit sin verksamhet sedan 2003. Affärsidén är att eliminera kostnader för exempelvis personlig kundtjänst och butikslokal, för att på så vis kunna pressa priset kunden betalar.

Skjortan du beställer sys upp på ett skrädder i i Asien och du som kund står som personlig importör av skjortan. Tyvärr medför detta att du även är den som får betala tullkostnaden för importen av skjortan. En kostnad man på skjortmakarna hoppas kunna komma ifrån genom att hitta en annan form för importen av beställda skjortor.

För att kunna tala av egen erfarenhet, har tre av oss medlemmar i The Drones Club, jag själv, Stilton och Nathaniel på skjortmakarnas initiativ fått beställa en varsin skjorta för att testa alla led i beställningsprocessen, och sedan testa vad produkten går för i bruk. Här följer våra individuella redogörelser och reflektioner kring konceptet, beställningen och slutproduktens egenskaper:

Archibald

Cutawaykrage

Jag beställde: En helvit skjorta i väven Kellogg, skuren enligt valet ”extra smal siluett”. Ett snitt vilket enligt websidan utformas genom att 7-8 cm läggs till de kroppsmått beställaren angett. Vidare försåg jag skjortan med med låg klassisk cutawaykrage, dubbel knappslå och tvåknappars single cuff. Först tänkte jag mig ett kontrasterande tyg i nacken, men det gick bort. Tanken var även först dubbla manschetter, men kom fram till att jag ville ha en skjorta i ett stiligt, men ändå något avspänt utförande i och med den dubbla knappslån och enkelmanschetten.

Kil vid höften

Som ytterligare tillval beställde jag även en extra tjock krage och manschett, delat axelok och insydd kil vid höften (s.k. premiumpaket). För att ge skjortan något mer av en personlig prägling valde jag att förse den med trehålsknappar, samt ett monogram diskret broderat på vänster manschett. Avslutningsvis lade jag i min beställning även till en näsduk i samma väv som skjortan.

Trehålsknapp

Mått: Skjortan beställdes att sys utefter mina egna mått, tagna enligt anvisningar angivna på Skjortmakarna.se . Som hjälp för deta finns en PDF-fil att ladda ner, vilken utförligt och steg för steg beskriver hur du skall gå tillväga. Till varje steg i instruktionen finns även en tydlig bil av hur och var det avsedda måttet skall tas.

Jag tog hjälp av en bekant med god kännedom om herrkläder, Petter Ståhl på Fogenstads. Din skräddare hjälper dig säkerligen även gärna med detta mot en ringa summa.

Gällande era eventuella framtida beställningar skulle jag dock rekommendera att den första skjorta ni beställer går som ett ”provskott” i någon av de mindre kostsamma vävarna för att sedan vid påföljande beställning kunna finjustera till perfektion. Detta är givetvis inte lika nödvändigt om ni redan är mycket säkra på era mått. För egen del kunde jag ha önskat att skjortan skulle varit några centimeter längre för att stanna än mer säker i byxlinningen.

Vävutbud: Jag upplevde skjortmakarnas utbud av tyger som välvalt med alternativ som borde kunna ge många köpare att hitta en egen favorit. Andra tillverkare som jobbar enligt samma koncept har i nuläget ett större utbud att konkurrera med.

Näsdukens fåll

möjliga tillval: Skjortmakarna.se erbjuder kontrasterande knapphålstråd, löstagbara kraglattor, monogram etc. För 99:- går det även att beställa en näsduk i samma tyg som skjortan du beställer. Näsdukens fåll är relativt bred och maskinsydd, mycket lik den nedre fållen på skjortan. Tyvärr ger detta mig spontant något mer känslan av servett än pochette. En rullad handsydd fåll är dock mycket begärt för det ringa pris man betalar.

Näsduken i bruk

Om du tänkt lägga till ett så kallat premiumpaket med extra tjock krage och manschetter kände i alla fall jag att de löstagbara kraglattorna blev överflödiga då kragen gott och väl är tillräckligt styv utan lattorna. Dock misstänker jag att detta beror en del på viken väv man valt till sin skjorta.

Leveranstid: Fyra veckor kändes inte som en besvärande lång tid att vänta.

Slutprodukt: Min första reflektion efter en tids användande och tvättande är att jag upplever att min skjorta tyvärr krympt något. Oerhört lite, men märkbart, framförallt i kragen vars passform jag ogärna vill kompromissa med. Den från början oerhört välsittande kragen sitter åt det där lilla snäppet extra som jag helt vill undvika. Jag vill dock lämna en reservation för möjligheten att mitt eget halsmått, på grund av fysiska aktiviteter kan ha ökat någon eller några millimeter sedan tillfället då måtten togs.

Jag är annars mycket nöjd med skjortan i stort. Slutpriset med alla tillval inräknade, samt tull landade dock på 1077:- (skjorta) + 290:- (tullkostnad), 1376:-. Lite väl mycket pengar i mitt tycke för den skjorta och näsduk som levererades för pengarna, sett till de egenskaper de med facit i hand uppvisat. Dock skall man ha i åtanke att min beställning innehöll en större del av de tillval man kan ta med, samt att tyget (Kellogg) var av den dyrast sorten som erbjuds.

Ideer om vad som kan förbättras? Det är inte helt självklart hur man inleder designandet av skjortan man tänkt beställa. Det hela startar från vyn som i detalj visar väven som valts ut. Visserligen relativt logiskt, men websidans startvy saknar en tydlig utgångspunkt för designförfarandet.

Om man exempelvis klickar på vänstermenyns knapp för att se vilka tillval som finns tillgängliga, i läget då man redan redan valt en väv och detaljer som knappslå, manschett och krage, hamnar man i ett läge där de redan gjorda endast återses om man backar i sin browser. Dock finns de då kvar. Skulle man däremot i något av de sista stegen vilja byta det tyg man från början valt i första steget, behöver alla de följande stegen göras om från början igen. Du bör med andra ord vara relativt klar över dina val då du startar utformningan av skjortan du tänker beställa.

Nathaniel:
Jag beställde: en linneskjorta av tyget Neville med Snäckskalsknappar, kontrastkragen Ella, löstagbara kraglattor och premiumpaket.

Formulär för användandet av egna mått: Måttprofilen är lättanvänd och innehåller flertalet mått. Min skjorta passade väl redan på första beställningen. Det enda som blev lite tajt var vid handlederna. Där kunde jag lagt på någon cm. Tyvärr känns det som att skjortan har krympt något efter ett par tvättar. Därför har skjortan även blivit något tajt över bröstet. Någon säkerhets-cm över de kritiska områdena (bröst och mage) är kanske därför inte helt fel tänkt.

Vävutbud: Skjortmakarna har ett gott utbud av bastyger. Men den som är van vid Jermyn Streets mer excentriska tyger kommer finna urvalet lite tunt. Det samma gäller den som gillar en specifik väv (t ex Oxford).

Beställningsförfarande via websidan: Beställningsförfarandet är enkelt. Man placerar helt enkelt det man önskar i varukorgen och trycket på kassan.

Möjliga tillval: De möjliga tillvalen är förstås ett kritiskt område när det kommer till att måttbeställa skjortor eftersom det är just möjligheten att anpassa en skjorta precis efter ens egna önskemål som lockar många.

Skjortmakarnas tillval mötte mina förväntningar. Det bästa tillvalet måste sägas vara premiumpaket som tydligt förstärkte känslan av kvalitet i min skjorta. Även möjligheten att välja löstagbara kraglattor möte mitt gillande, även om jag kunde varit utan de sladdriga plastiga lattorna som kom med skjortan. Den som har köpt ett par skjortan ifrån t ex Charles Tyrwhitt behöver dock inte oroa sig utan kan helt enkelt använda ett par av deras mässingslattor.

Leveranstid: Självklart tar det tid att sy upp en individuell skjorta och skeppa den till Sverige. Jag var förberedd att det skulle ta några veckor och det tog den tid jag förväntade mig.

Slutprodukt: Jag gillar min skjorta. Linnet är lent och har behållit karaktären över ett par tvättar vilket bådar gått för framtiden. Premiumpaketet skulle jag inte vilja vara utan och kontrastkragen ger skjortan ett avslappnat intryck och förstärker sommarkänslan. Det enda jag inte är riktigt nöjd med är kragen. Jag valde deras klassiska krage och hoppades på en typisk all-aroundkrage men snibbarna är något för långa för min smak, och känns inte som den kommer till sin rätt utan slips.

Med de reservationer jag skrivit ovan har jag inga problem att rekommendera skjortmakarna. Det enda jag vill lyfta ett sista varningens finger för är kvaliteten på de billigare tygerna. Då jag inte testat dem ska jag inte uttala mig kategoriskt men jag vill ändå uppmana till att välja kvalitet när ni väljer måttsytt.

Ideer om vad som kan förbättras? Det är förstås alltid flera saker man kan tänkas vilja förbättra. Jag skulle t ex gärna se en semi-cutaway krage i utbudet av den typen jag vant mig vid ifrån Jermyn Street. Jag skulle också gärna vilja veta mer om tygerna. Att konsekvent uppge vilken vävmetod som använts och mer information om garnkvaliten skulle uppskattas mycket.

Stilton:
Jag beställde: En smal skjorta av tyget Gordon. Hög, vit cut away-krage med två knappar. Dessutom dubbel vit manschett, löstagbara kraglattor, snäckskalsknappar och kontrasterande tyg i kragens och manschettens insida. Totalt kostade skjortan runt en tusenlapp.

Kontrastkrage i tyget Ella

Mått: Jag använde egna mått för skjortan, och lydde Skjortmakarnas tips om att lägga på ett par centimeter i ärmlängd, eftersom jag vill ha ärmarna ordentligt långa. Tyvärr blev de ett par centimeter för långa, vilket sannolikt var mitt fel. Skjortmakarnas instruktioner för måttagning var i övrigt utmärkta och ganska idiotsäkra.

Vävutbud: Utbudet av tyg var stort och varierande. Har ännu inte lika stor bredd som Tailorstore, men har istället fokuserat på de viktigaste tygerna. Pluspoäng för att det går att beställa linneskjortor.

Beställningsförfarande: Massor av mått måste tas, men det går även att slippa om man vill beställa en standardstorlek. När väl har lagt in sina mått kan varje beställning gå på ungefär fem minuter.

Möjliga tillval: Det finns flera knappar och andra kontrasttillval att välja mellan. Den kontrasterande kragfodringen är en klar favorit, den matchande näsduken kostar en hundring och vill man ha vit krage så får man betala 59 kronor. Det bästa av allt är att de löstagbara kraglattorna är gratis.

Leveranstid: Ett skjortköp är sällan akut och därför har jag inga problem med att vänta på min beställning. Fyra veckor känns dock som lite väl lång tid. Men å andra sidan bör man inte stressa fram kläder.

Snäckskalsknappar

Slutprodukt: Jag är väldigt nöjd med min första skjorta. Tyget är skönt och lättstruket och har en fin lyster, kragen är precis så styv som jag ville ha den och passformen är utmärkt. Ärmlängden, som jag själv lyckades sabotera, förstör dock skjortan och nu måste den in till skräddare för att räddas.

Manschett

Något som jag inte är nöjd med är mina knappar. De kostade 50 kronor och var av den dyraste varianten. Trots detta är de smala och i kragen ytterst svårknäppta. Dubbla knappar i kragen är alltså inte att rekommendera.

Slutgiltigt sammanfattat har våra erfarenheter av skjortmakarna.se överlag varit goda. Enligt konstateranden ovan verkar det som att det finns behov av att man i tillverkningsprocessen lägger till krympmån vid sömnaden av skjortan. I övrigt kan nog skjortmakarna utgöra ett trevligt alternativ i utbudet av webskräddare på internet.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer du att kunna delta i en tävling, där förstapriset utgörs av en skjorta som du helt efter eget tycke får designa och beställa av skjortmakarna.se.

Avslutningsvis kommer dagens musikaliska inspiration. Hör ni som jag till dem som fick nog av Absolute Christmas-samlingen redan någon gång 1995? Avnjut då favoritspåret på en julsamling med aningen mer pondus:

Julstämning

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till The Drones Club testar: Skjortmakarna.se

 1. Hans skriver:

  Vad kul att ni tycks gilla det vi gör! Tack också för värdefull feedback, vi är precis i uppstartfasen av en ny webb och kommer att ta till oss alla synpunkter för att försöka göra en så bra sajt som möjligt.

  En sak angående er artikel vill jag dock förtydliga. Det stämmer som ni säger att man som kund, i dagsläget, får betala tullen själv i samband med att skjortan hämtas. Dock är det så att denna tullavgift räknas av i kassan på sajten så totalsumman blir inte mer än det som anges på sajten.
  Fraktkostnaden är begränsad till 49:- så där måste det ha blivit en liten ihopblandning av tull och fraktkostnad från er sida.

  Angående priser så kostar de mest exklusiva skjortorna med några tillval runt 1000kr. Men det går att få mycket schyssta och prisvärda casualskjortor för runt femhundringen.

  Precis som drönarna skriver är måttagningen relativt enkel men man bör vara ganska noggrann. Värt att poängtera är också att ju tajtare skjorta desto känsligare storleksmässigt. Du kommer förmodligen inte märka om skjortan skulle vara någon cm för vid runt magen, men du kommer definitivt märka om den är 1cm för liten. Så om du vill ha skjortan supertajt, då måste du vara väldigt noggrann.

  Kan även meddela att tävlingen är på gång och vi hoppas kunna presentera den inom kort!

 2. Sebastian Stjern skriver:

  Det är kul att läsa hur ni som kunder upplever ett företag som Skjortmakarna. Jag hoppas att ni i framtiden även kommer vilja testa vårt företag.

  Sebastian

  • Archibald skriver:

   Hej Sebastian
   Tyvärr kunde jag inte öppna designfunktionen i er websida.

   • Sebastian Stjern skriver:

    Oj, det var allvarligt. Vad har du för webbläsare och operativsystem. Vad hände när du försökte?

   • Archibald skriver:

    IE 7.0, men det kan sannolikt ha berott på brandväggar i nätverket jag befann mig i då.

    Från en annan uppkoppling fungerar det bättre.

    Det enda som visades tidigare var det gröna bakgrundsfältet.

 3. Sebastian Stjern skriver:

  Aha, då förstår jag att sidan var lite tråkig… Vi släppte siten i fredags så vi håller på att fixa lite saker. Det kommer även dyka upp lite mer funktioner efter hand.

  Sebastian

 4. Stefan skriver:

  Det vore jätteintressant med en mindre uppdatering på hur ni upplever skjortornas kvalité så här ett år senare.

  Tack för en ypperlig blogg!

 5. Hej,

  vill bara tillägga att sedan en tid tillbaka, sköter vi all import av skjortorna själva och kunden behöver alltså inte längre dela upp betalningen i skjortbetalning resp tullbetalning.

  mvh

  Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s