Inför helgen

Se till att i god tid innan helgen införskaffa ett trevligt vin att vid tillfälle förgylla ledig tid med. Detta fungerar givetvis även förträffligt en dunkel veckodag.

Prova exempelvis ett välsmakande, franskt rött från Châteauneuf-du-pape, La Fiolé. Detta såvida du inte varit förutseende nog att redan ha ett välsorterar förråd på plats.

Klarar enligt erfarenhet även några års väntan i flaska.

Musikalisk rekommendation för dagen är ett stycke framfört av en kanske oväntad artist, som ändå i vanlig ordning levererar med bravur. Martin L Gore ger Sonata No 14 In C#m.

I lag med andra klassiker av något annan karaktär

Annonser
Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Inför helgen

  1. 1871 skriver:

    Jag har fått berättat för mig att Châteauneuf-de-papeviner är lite av en klassiker och något man inte skall säga nej till om det bjuds, hur skulle du beskriva det?

  2. D skriver:

    Chateauneuf-du-Pape är sydfranska klassiker! Kraftiga viner, passar till regionens mat – Varför inte Filet Coeur Provencale, och andra kötträtter med vitlök, eller för den delen smakrikt vilt. Ingenting för wienerschnitzel eller smakfattigt kött. Roquefortost eller getost är höjdare till, om man vill äta som man gör i Frankrike, och inte som trista svenskar som skall dricka portvin till roquefort och vitt vin till getost… Förresten görs det ett lysande alternativ till röd port i en av grannbyarna Rasteau
    Oftast är den dominerande druvan i Chateauneuf-du-Pape Grenache (Garnacha som förekommer i riojaviner) som ger lite svag russinkaraktär och MYCKET arom och smak. Mourvedre är en annan druva som börjar komma i Chateauneuf-du-pape, ger också en kraftfull men lite mer komplex karaktär.
    Men vinet är kraftfullt och underbart, kan sägas påminna lite om Prioratvinerna, kanske.1998 är en kraftig och alkoholstark årgång. Mycket smak!
    Ett menyförslag kan vara att inleda med grönsallad med panerade getostskivor som panerats i brödsmulor och snabbstekts i lite olja. Därefter lammfärsbiffar med pressad/krossad vitlök i, panerade (ja just det!) i massor av Herbes de Provence (franska örtkryddor, främst rosmarin/timjan). Stekes på lagom värme, ät med t.ex. potatisgratäng och massor av kokta grönsaker.
    Låt vinet stå kvar på bordet och skölj ned några bitar Roquefort och lite torkad getost.
    Som dessert creme brylee eller några färska fikon, givetvis med Vin Doux Naturel från Rasteau (http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=97826&Butik=0&SokStrangar=ANDRA+STARKVINER%3aFrankrike%3aAlla+storlekar%3a%3a%3a%3a%3a%3a)(rött starkvin på Grenache)

  3. Lasse Kongo skriver:

    Alltså, man ska inte slänga sig med termer man inte begriper, det är inte klädsamt. Gissningsvis heter vinet La Fiole och inte La Fiolé, eller?

    • Desmond (D) skriver:

      … och vinet heter La Fiolè

      • Johan skriver:

        Det vore mer klädsamt om du lät bli att kommentera, än att ljuga om saker du uppenbarligen inte behärskar.

      • Desmond (D) skriver:

        Vinet heter La Fiolè, inte la Fiolé, dvs. det är grav accent, och inte akut accent. Det heter inte hellr Fiole. Beskyll mig inte heller för att ljuga om saker, käre Johan, även om jag inte förväntar mig att du skall kunna se skillnad på grav och akut accent.

      • Cyril Whiskers Knickerbocker III skriver:

        Grundkurs i franska:
        La Fiolé torde uttalas med viss betoning på e:et.
        La Fiolè torde uttalas La Fiolä, ungefär.
        La Fiole uttalas med stumt e, dvs La Fiol’.

        Varje gentleman bör ju kunna lite grann om världsspråken, inte sant?

    • Alistair skriver:

      Det heter La Fiole. Punkt.

      För egen del anser jag det vara ett OK du-Pape vin, inte mer, inte mindre. I mitt tycke dock inget speciellt jämfört med andra viner från regionen för samma peng.

      Jag vill poängtera att jag ICKE gör anspråk på att vara nånting i vinvärlden. Jag gillar schysst rödtjut helt enkelt…

      MVH
      ~Alistair

  4. Suedehead skriver:

    Eller så struntar man i hur ett eller annat franskt vin uttalas och köper ett italienskt för att det helt enkelt smakar gott. Farnese (Monetpulciano d´Abruzzo) t.ex. Rekomenderas starkt som ett trevligt sällskapsvin en regnig lördagkväll.

  5. laphroaigman skriver:

    Jag fyller på med två personliga favoriter, också italienare (föredrar oftast italienska viner); Monti Garbi samt Brolio.

  6. Desmond (D) skriver:

    Om man bara väljer viner man kan uttala, och därför köper italienska viner, går man miste om ganska mycket…
    Av någon anledning dricks det ganska lite franska viner i Sverige, men inom Frankrike finns det lika mycket varianter på viner som i resten av världen sammantaget. Och vill man ha viner som smakar vin, slår inget Frankrike. För den som vill ha lättdrucket, som ändå smakar vin – testa Crozes-Hermitage (om ni har problem: kråz ermitasj, tonande z)
    Skall man ha vin som smakar gott är det nog inte mycket som slår Chateauneuf-du-pape, i synnerhet inget italienskt bläck 😉

    • Alistair skriver:

      Aj,aj,aj -Touché! ……:-D

      Förutom att jag själv föredrar franskt rödtjut gillar jag även libanesiskt. Ch. Musar år -00 var en favorit, har någon provat systemets innevarande årgång; -02?

      Hade f.ö. ett ärende till vinets hemland nummer 1 för ett par år sedan (nej, INTE Frankrike) och fick prova en högklassig -97 Mukuzani med 100% saperavidruvor. DET var en upplevelse.

      MVH
      ~Alistair

  7. Archibald skriver:

    Georgien är som sagt en anrik vinproducent.

    Jag vill själv inte kalla mig varken kännare eller konnässör, men njuter ett gott vin vid tillfälle. Jag har även haft trevliga erfarenheter med Tunisika viner (på plats i landet). Ett land som producerat vin sedan antiken. Dock är de inte alltid lätta att få tag på i städerna då landets alkoholförsäljning och produktion idag i stor utsträckning färgas av religionen.

    En oskyltad dörr på en oansenlig bakgata kan dock gömma oanade överraskningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s