Drönaren tipsar om julklappar, till dig själv.

Befinner du dig som jag i situationen där dina nära och kära frågar vad du önskar dig i julklapp, utan att du har några bra svar att ge? För egen del känner jag ofta att jag om det gäller kläder i någon form, vill jag gärna köpa dem själv. Alternativt ha provat ut det tänkta köpet. Visst händer det att jag får oväntade fullträffar i present, och det är trevligt, men jag är troligtvis oerhört otacksam att köpa kläder till. Nu behöver ju julklappar givetvis inte bestå av kläder, men det ligger ofta nära till hands.

Harvie & Hudson

Svärmor vill varje år hitta passande julklappar, och lägger ner stor själ och möda i projektet. I år slog jag henne med häpnad, och uppbådade ett till synes glädjande önskemål: Sticka mig några slipsar. I svärmors ögon är stickade ullslipsar ett högst osmickrande sjuttotalsfenomen. Efter att hon hämtat sig från en skrattattack som nära nog lämnat henne dubbelvikt och fått henne att tappa andan, insåg hon att jag var fullt allvarlig med min önskan.

Tänkt tillvägagångssätt: Uppsök en välsorterad garnhandel, se ut den ull du gärna vill ha runt halsen gällande färgton och kvalité. Marinblått, mörkbrunt, svart och rostrött ligger högst på den egna önskelistan, men även orange eller djupt lila i någon skön kashmirkvalité lockar. Någon khakiliknande ton står också som alternativ.

Användbara utförnaden

Rita upp en pappersprofil gällande längd och bredd på den önskade slipsen. De stickade slipsar jag hittat då jag sökt inspiration har generellt varit runt 2” – 2½” breda (ca 5 – 6 cm). Själv önskar jag ett något bredare utförande där huvuddelen blir 7 – 8 cm bred. Jag kommer helt enkelt att göra en mönstersiluett utifrån en av mina befintliga slipsar i de önskade dimensionerna, vilken dock troligtvis måste föreställas med rak avslutning istället för sidenslipsens vanliga spets. Hemstickat, rätt utfört, utgör ofta ett kvalitetsmässigt svårslaget alternativ.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Drönaren tipsar om julklappar, till dig själv.

 1. Per Dahlström skriver:

  Helt rätt.

  Själv letade jag fram en beskrivning på en tjockare tröja som jag lät min mamma sticka. Sedan gick vi tillsammans och köpte garn.

  Skönt att kunna påverka modell, färg och garntjocklek.

  Perfekt julklapp.

 2. Alistair skriver:

  Jag är skeptisk mot den hemstisckade varianten.

  Däremot är jag mycket förtjust i stickade sidenslipsar av hög kvalitet.
  Till tweed och manchesterkavaj är det, vid sidan om ylle och cashmereslipsar, faktiskt den vanligaste typen av slips för egen del.

  En favorit är vinröd med rosa prickar. Kanonsnyggt till ljusblå oxfordsjorta eller rödvit tunt glencheckrutig skjorta med cutaway krage!

  MVH
  ~Alistair

 3. Ping: Drönaren siar om framtiden: Country Noir « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s