Insnöad

Jag har den senaste tiden fastnat för kombinationer av färgerna brunt, marinblått, vitt samt inslag av orange. Något som troligtvis kommer att hålla i sig ännu ett tag framöver.

Gamla favoriter i ny kombination

Kostymen är ny i samlingen och en av H&Ms varianter av italiensk super 100’s ull från Venalba. Väldigt mycket kostym för pengarna.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Insnöad

 1. Fredrik skriver:

  Kombinationen grön-orange är så snygg, helt klart en av mina favoriter när det gäller färgkombinationer.

 2. L skriver:

  Jag är ledsen, men jag finner din denna kombination ytterst intetsägande och tråkig. Det är möjligt att de inte riktigt kommer till sin rätt på bilden, men färgerna på slipsen och näsduken är verkligen inte särskilt spännande. Pluspoäng för slipsknuten dock, den var riktigt fin.

 3. ryssen skriver:

  Dessa färger hör inte ihop. Tyvärr, men denna gång blev det helt fel!

 4. Mr. Tweed skriver:

  Orange goes surprisingly well with several different colours, especially with dark brown and navy. However, it is not so easy to judge colour matching from a digital photo on a computer screen.
  Yours,
  Mr. Tweed

 5. Humbolt skriver:

  Snygg slipsknut. Men jag kan personligen inte låta bli att fundera över varför du som stil- och klädintresserad lägger pengar på en HM-kostym?

  Visst kostymen är möjligen prisvärda, så till vida att den är ett bra alternativ för den man som letar efter sin första kostym eller för den man som inte bryr sig särskilt mycket om kläder men av en eller annan anledning är nödgad att bära kostym till vardags. Att döma av den här bloggen tillhör du inte någon av dessa två kategorier.

  Tvärtom tror jag att du, likt många av bloggens läsare, är en relativt unga man som aspirera på att bygga garderob som andas genuin stil – en personlig tolkning av det klassiska herrmodet. Förmodligen har du redan 1-3 kostymer i garderoben (kanske fler?). Förmodligen har du även testat (eller kanske till och med äger) en kvalitets kavaj eller kostym från t.ex. Zenga och vet att HM-plagget – prisvärdheten till trots – befinner sig på en annan planet. På samma sätt som du vet att ett par Tiger skor med gummisula inte är ”skor” i jämförelse med ett par randsydda britter.

  Så varför slänger du 1000-2000 kronor på en HM-kostym – ett plagg som vare sig är klassiskt, personligt eller genuint och därmed heller aldrig stilfullt?

 6. Humbolt skriver:

  och givetvis var mitt exempel på kostymtillverkare Zegna och ingenting annat.

  Det går fort när man har bråttom. 🙂

  • Archibald skriver:

   Kostymantalet närmar sig i skrivande stund 20. Skälen till H&M-kostymerna är enkla:

   1. Jag cyklar till arbetet året om, i ur och skur. Jag nöter inte sönder en finare ullkostym mot cykelsadeln för att ha den på jobbet. Dessa arbetskläder blir i princip en förbrukningsvara, vilken jag även bör ha ett antal av för att kunna variera under veckans flera dagar.

   2. H&Ms kostymer i stl.48 sitter klockrent efter en lätt justering av midjevidden. Ärmlängd, axelbredd, byxans midjevidd, benlängd, allt.

   Som du skriver finns det inga som helst paralleller mellan Zegnas konstverk och H&M-kostymer. De utgör som sagt min garderobs blåställ, och fyller den funktionen ganska bra.

   Balansen i fördelningen mellan kostymer i mellanprissegmentet kontra de som utgör något bättre vara, rör sig dock med tiden sakta men säkert i rätt riktning. Ökade inkomster och grad av kräsenhet i klädvalet driver utvecklingen.

   Avslutningsvis Mr. Humbolt, anser du verkligen på fullaste allvar att det inte går att ha stil med kläder från exempelvis H&M eller Zara som ingredienser i helheten?

   Behöver det tvunget stå Caruso, Borrelli eller Cucinelli någonstans för att det skall andas stil över mannen i kläderna?

   • Tuppy Pink-Bottle skriver:

    ”Klassisk stil för moderna gentlemän” är väl ändå vad ni valt att kalla bloggen. Tycker nog Humboldt har en poäng här och ni borde egentligen byta ut alla länkarna till bespoke Savile Row tailors och ersätta dem med länkar till H&M och MQ. Blir lätt lite löjligt annars…

    Vördnadsfullt,

    T.P.B.

   • Alistair skriver:

    Instämmer med Humbolt och TPB.

    MVH
    ~Alistair

 7. Humbolt skriver:

  Tja, möjligen överdrev jag något. Givetvis kan man vara stilig utan måttsytt och full canvas. Särskilt om man har generna på sin sida. Men (och detta är ett stort MEN) det når aldrig riktigt ända fram. Till viss del handlar det om kvalitet, det blir lätt lite avigt när slipsen och skjortan kostar mer än kavajen. Men framförallt handlar det om snittet. H&M-kostymer och dess gelikar är inte klassiskt skurna utan trendiga, vilket gör att de skär sig mot en i övrigt klassiska klädsel – typexemplet är normal bred slips till smala kavajslag. Summa summarum: är man stilintresserad och investerar pengar i mediokra kostymer kommer resultatet på sikt också att bli mediokert.

  Angående cykelproblemet: kostymer är helt enkelt inte gjorde för att cykla i. Själv går jag till jobbet i gummisulade skor och byter till de randsydda när jag är inne på kontoret. Många av mina kollegor cyklar, de byter alla om alternativt har överdragsbyxor. Inget märkligt med det. Kanske känns meckigt, men om alternativet är att slita sönder sina kläder förefaller valet tämligen enkelt.

  Att sedan H&M:s storlek 48 passar dig som handen i handsken ser jag endast som ytterligare ett argument för att investera i bättre kostymer. Med den storleken torde det vara väldigt lätt att hitta betydligt bättre plagg inom en rimlig prisnivå (t.ex. via någon av de brittiska tillverkare som finns länkade på denna sida).

  Missförstår mig rätt, jag vill inte racka ner på dig eller någon annan som köper H&M-kostymer. Jag tror helt enkelt bara att många gör sig själv en otjänst att inte investera i bättre plagg.

  • Archibald skriver:

   Angående cyklandet använder jag överdragsbyxor vid behov, samt skoöverdrag i neopren för att spara de randsydda, utan att behöva byta skor då jag kommer fram.

   Gällande ditt resonemang rörande exempelvis engelskt istället för H&M, tar jag det snarare som ett gott råd och incitament att höja ribban. Givetvis borde jag själv mer anamma de råd jag uppmanar våra läsare att följa.

   Angående dina teorier om ålder vågar jag gissa att vi nog båda är relativt jämngamla, dock har jag av ditt resonemang att döma sannolikt hittat min sanna passion för kläder ett antal år senare i livet än du själv. Ett tycke som kommer att växa och mogna med åren.

   Möjligtvis arbetar vi dessutom i smått skilda miljöer(?), men det är som sagt mest teorier.

   • Humbolt skriver:

    … men för att vara teorier tror jag de stämmer relativt väl. 🙂

    Trots ganska få år i arbetslivet så har jag varit på arbetsplatser där Birkenstock och flanellskojrtan utgjort medianen till ställen där upp uppknäpptskjorta, kavaj och jeansbyxan varit legio (en uniform som tyvärr tycks anammas på allt fler arbetsplatser). Numera arbetar jag på ett mörktkostym-/klubblazerställe, där de uppskattas om man kommer med fluga på fredagarna.

    Hur som helst är min upplevelse att man påverkas ganska mycket av sin omgivning och det är lättare att ta ut sina sartorialistiska böjelser i en mer tillåtande miljö. Men med vissa jobb följer ju även en del koder som man bör anpassa sig till, t.ex. redovisningskonsulter som jobbar ute hos kunder klär sig ofta korrekt, men inte särskilt ”lyxigt”, vilket på sätt och vi är passande. En 26-årig juniorkonsult med en 15 tkr kostym riskerar att dra till sig onda blickar, vilket man kanske inte har råd och unna sig i början av karriären.

    Nåväl, nu svävade jag iväg lite. Hur som helst är det trevligt att det finns bloggar som denna där stilintresserade män kan ta lärdom av varandra – jag vill inte vet hur min garderob hade sett ut utan Internat.

   • Humbolt skriver:

    …internat blev helt oavsiktligt en rätt rolig felskrivning. Internet ska det naturligtvis stå. 🙂

 8. Archibald skriver:

  Intressant i sammanhanget, oavsett hur mycket sanning det ligger i ovanstående diskussion, är ändå hur folk kan tycka att diverse plagg som visas i inläggen ser bra ut, ovetandes om dess ursprung.

  Om jag dock innan någon uttalat sig, skriver att de är av mindre väl ansedda fabrikat, hamnar de ofta i en helt annan dager.

  • Alistair skriver:

   Archibald, absolut.

   Inget tvivel om att en H&M kostym kan ”se bra ut” i jämförelse med exemelvis en Savile Row kostym. Men för mig är jämförelsen irrelevant eftersom att det, för egen del, inte handlar ytterst handlar blott om utseendet.

   Överlägset god kvalité är för mig det absolut viktigaste.

   Missförstå mig inte, jag hävdar inte på nåt sätt att jag tycker att man alltid skall köpa Savile Row kostymer. Möjligen har väl också H&M numer ganska god kvalité men, det är i detaljerna djävulen finns och där kommer inte H&M långt.

   Alltså, kvalitén är viktigast. En dyrare mindre garderob med mycket god kvalité är alltid mer intressant än en billigare stor som ”ser bra ut”.

   Jag väljer armbandsur med samma logik. Ett modernt ur som ”ser bra ut” och håller tiden 1000 gånger bättre än ett, till det ytre oansenligt, mekaniskt armbandsur är aldrig ett val för mig. Mitt favoritur ser inte mycket ut för världen men är av mycket god kvalité och kostar därefter.

   Avseende skor är det likadant. Utseendemässigt kan ett par 899 kronors skor se identiska ut med ett par högkvalitets-, randsydda 4 500 kronors skor. Mitt val är dock enkelt…

   Jag hoppas min logik framstår som solklar.

   MVH
   ~Alistair

   • Archibald skriver:

    Jag hör vad du säger, och vet att jag själv reser i samma riktning. Jag har dock inte kommit riktigt lika långt på vägen ännu.

 9. FH skriver:

  Nu kommer jag in med en något OT-fråga men det gäller ändå kostymer så 🙂

  Hur är Ströms egna kostymmärke jämfört med andra affärer? Såg en snygg kostym där jag tänkte skaffa mig, men har inte haft något av Ströms innan.

  • Humbolt skriver:

   FH: Äger ingen kostym av märket Ströms, men av vad jag sett i butik så gissar jag att de liknar Oscar Jacobsen dvs. Pluspoängen för det någorlunda klassika snittet och den hyfsad tygkvaliteten. Minus för axlarna (mycket vaddering) och de limmade mellanläggen. Möjligen har Ströms snäppet bättre tygkvalitet och vissa modeller tycks även lite mindre axelvadd.

   För runt 4000 kronor är det en helt ok kostym, förutsatt att hittar en i rätt storlek. Kan du dessutom köpa kostymen under Ströms julrea för runt 30-50% rabatt bör det ses som en riktigt bra affär.

   • FH skriver:

    Bra, då gjorde jag nog ett bra köp idag. Hittade en tredelad för 3400 kr som enligt uppgift tidigare kostat 5000. En liknande kostade några hundra mindre på Brothers men Ströms känns mer gediget.

 10. andersonchris skriver:

  Att hitta en konfektionskostym som sitter bra är bland det svåraste som finns.

  Om man hittar den på H&M så är det bara att gratulera för det blir ju bra billigt!

  Själv tycker jag att det är just passformen som brukar fallera för H&M:s kläder.

  Men man ska absolut inte vara snobbig när det gäller märken. Dagens textilindustri ser ut så att kläder ofta sys exakt identiska i samma fabrik (i Asien) och sedan förses med olika etiketter (och prislappar)

  Även om det mesta i kedjebutikerna är skräp har de ofta ett litet sortiment av kvalitetskläder som är mycket billigare än i de ”finare” butikerna.

  Att fylla ut garderoben med en mängd billigare basplagg, som Archie gör, är alldeles utmärkt för den som vill se proper ut utan att lägga hela inkomsten på kläder.

 11. Stilton skriver:

  En bra grej är att inte nämna ursprunget, Archie=)

  För att ta vid där Andersonchris slutade: Ägaren till Showroom i Malmö berättade för mig om hur klädindustrin i Portugal fungerar, där han köper in sin konfektion till butiken.
  Morris gör bl.a. sina dyra blazers i portugisiska fabriker av ganska uselt material. Sömnaden höll ok nivå, men tygen var undermåliga. Motsvarande blazer från samma fabrik, men utan Morrismärket och med bättre tyg, kostade ungefär hälften.

  Likadant förhöll det sig med skor. De portugisiska handsydda skorna av okända varumärken kunde Showroom sälja för en tusenlapp per par. Dunhill, vars skor sys i samma fabriker och av samma läder kostar mer än det dubbla…

  Vad gäller H&M kan jag inte säga något om dem, jag vet nog för lite. Men hittar man något snyggt där så bör man ändå vara skeptisk, i alla fall om priset är onödigt lågt. Min cricketväst jag köpte där tappade t.ex. både form och smidighet av att tvättas, och ärligt talat har jag nog aldrig tyckt mig fynda där. Jeansen är ok. Jag är dock mycket skeptisk till Dressman. Inte för att jag vet något om deras tyger och sömnad. Men större delen av deras sortiment utstrålar fulhet. Hittar nån en snygg kostym där så är jag den förste att gratulera.

  Cheers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s