Polotröja och kostym

Ämnet diskuterades nyligen flitigt på Manolo. Har man som jag upplevt perioden då den stora massan omfamnade looken vit halvtaskig bomullspolo under illasittande skjorta i början av nittiotalet, så har man en ganska spänd relation till plagget. Dock har jag ändå aldrig avfärdat polotröjan, och det finns alltid ett antal av dem i garderoben, i väntan på dagarna då andan faller på.

untitled

Behagligt, avslappnat men stiligt i rätt sammanhang.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Polotröja och kostym

 1. Alistair skriver:

  Absolut,

  God kvalité i rätt material är A&O.
  Bomull, modell ”elitishockeytränare”, kan vi avfärda direkt. D:o i urtvättad bomull= rena katastrofen. D:o i urtvättad bomull med logotype på halsen (Trygg-Hansa motsv) vill jag inte ens kommentera, även om man råkar vara sponsrad.

  Min personliga preferens är tunn merinoull. Cashmere är ju väldigt fint och skönt men i ett kostnadsläge som är svårmotiverat. Dessutom är cashmere avsevärt mindre slitstarkt är merinoullskvalité.

  Jag har fastnat för tre färger i tunn merinoull som jag trivs med till tweed och blazer: vinrött, mörkgrå och svart. Beige står f.n. på inköpslistan samt även benvitt.

  Jag har upptäckt att benvitfärgad polotröja blir mycket snyggt till marinblå clubblazer, gärna dubbelknäppt. Den kombinationen är dessutom skitsnygg till jeans.

  MVH
  ~Alistair

 2. Johan skriver:

  Tyvärr, du ser fortfarande ut som en sportkommentator, tror det bara är att inse att polo med kavaj är dött så länge det finns sport på TV.

 3. ryssen skriver:

  Polotröjan på bilden ser inget vidare ut. Detta kan möjligen bero på ur vilken synvinkel bilden var tagen.

  Polotröjan är ett bra plagg men passar främst dem som har lång och smal hals. De personer som har kortare och tjockare hals bör undvika den. Därför känns diskussionen om potröjans vara eller icke vara ganska meningslös. Alla vi är olika och passar i olika plagg!

  • Archibald skriver:

   Ett vettigt resonemang. Givetvis passar inte alla i alla sorters plagg.

   Jag har för övrigt relativt lång och smal hals, och bilden kunde i vanlig ordning vara bättre.

 4. Hank skriver:

  Jag saknar den klassiska ubåtskragen. Bekväm i höstrusket då den itne släpper in så mkt vind samtidigt som den lämnar lite hals kvar. Synd bara att klassiska guernseytröjor är knepiga att få tag på.

  • 1871 skriver:

   Inte jätteknepiga om du frågar mig, en sökning på google renderade i flera leverantörer i olika prisklasser och genuinitetsditon.

 5. För oss datamänniskor kommer polokragen med helt andra associationer. Att bära polokrage till vår arbetsplats vore som att bära en röd slips till ett möte för Moderaterna . Kläder är politik, även i IT-världen.

  • Archibald skriver:

   Som ”datamänniska” i IT-världen sedan många år vore det intressant att höra vilka associationer du menar?

   Det vore även mycket intressant att höra mer om de politiska klädkoder du antyder.

   Under mina år på diverse IT-anknutna bolag har jag mest upplevt slipsfobi och hyllande av bekväma kläder. Kostym anses som något man har när man måste.

  • 1871 skriver:

   Christian von Königsegg?

  • Hehe jag sitter själv på ett Microsoft-tungt företag i Stockholm. Många här föredrar kostym till arbetet. Själv sitter jag nu i H&Ms Comme des Garçons kostym och skriver databasändringar för ett av Sveriges statliga monopol.

   Själva polokragen är en (om något kanske från min sida överdramatiserad) association till Steve Jobs och den apple-stereotyp man ofta skämtar om.

   Men jag håller fast vid att kläder kan spela stor roll för hur ett företag vill profilera sig. Ett större företag i branschen som t.ex. Accenture har en mycket strikt klädkod för att visa att de menar business medan ett mer laid back företag som Redbet (som gör internetpokerplattformar) kan göra lite hur de vill dels beroende på kundkontakt och på image. Om man vill klassa detta som politik eller inte är en semantikfråga, men att kläderna spelar roll i kundrelationen är det ingen tvekan om för mig.

   • Archibald skriver:

    Det stämmer bra att kläder ses som en tydlig signal för företagets approach.

    Situationen du själv beskriver låter ganska behaglig.

    Hur har förresten CdG kosymen hållit sig kvalitetsmässigt? Väntar själv på den svarta från årets samarbete.

   • Den har hållit väldigt bra faktiskt. Förutom att jag lyckades nysa rakt på slaget FÖRSTA dagen jag hade den så har den varit mycket prisvärd. Jag skaffade Lagerfeldkostymen tidigare år men det materialet kändes inte alls lika vettigt som CdG. Jag funderade själv över Jimmy Choo kollektionen men måste erkänna att kavajen ser utomordentligt tråkig ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s