Grå tweed, höstens klubblazer

htgh

Personligen föredrar jag ett lätt fiskbensmönster i grå tweedkavajer

Såhär i hösttider vill jag slå ett extra slag för den grå tweedkavajen. Vid sidan av klubblazern är förmodligen den grå tweedkavajen den kavaj som är mest mångsidigt.

Grått är liksom blått är en färg som passar till det mesta och som hjälper till att förstärka andra färger snarare än att själv ta allt utrymme. Enda skälet till att den blå klubblazern får anses vara mer mångsidig än den grå tweedkavajen är den blå blazern även passar för sommarbruk då den grå tweeden inte kommer till sin rätt.

Den som söker sin egen hösttweed kan med fördel vända sig till vår kollega Mr. Tweed och svenska Tweed Country Sports eller till Bookster i England med sitt stora utbud av Tweed-tyger. För den som siktar på en lägre prisnivå har Brothers denna säsong en grå tweedkavaj till ett mycket rimligt pris.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Grå tweed, höstens klubblazer

 1. Alistair skriver:

  Instämmer.
  Grå, fiskbensmönstrad tweed är en bas som är mycket användbar.

  Nu skall jag dock passa på att ”svära i kyrkan”; den amerikanska tolkningen av den klassiska tweedkavajen, speciellt grå fiskben, är en personlig favorit. Vanligen inte lika uppbyggd och markerad i snittet som den brittiska ofta tenderar att vara enligt tradition.
  Den amerikanska östkustvarianten har ofta lite mjukare, ej så markerade axlar och en ”skönare”, lite ledigare skärning med som dock inte gör avkall på den klassiska stilen och snittet.

  Väl medveten om att våra amerikanska vänner inte alltid har full koll på de, för att aspirera till att vara ”äkta” brittiskt snitt, rätta detaljerna så har RL, J.Press och BB ofta väldigt trevliga tweedkavajer i sina respektive sortiment.

  Så, nu har jag hädat klart för idag.

  MVH
  ~Alistair

 2. Baldrik skriver:

  Alistair:
  Tack för den fina lektionen.

  Baldrik

 3. Viktor Pettersson skriver:

  Harris Tweed finns i Stockholm på Scottish House, Flemminggatan 105. Riktigt bra tyger, det verkligen osar kvalitet. Dock är passformen inte den bästa (lite för generöst med tyg)….

  Viktor Pettersson

  • ryssen skriver:

   Det är det som är boven i dramat. Bra plagg i riktigt bra kvalité passar oftast inte pga för breda axlar eller. andra tillkortakommanden. Man kan natuligtvis alltid gå till en skräddare och ta bort extra tyglager men då blir slutnotan ganska dyr.

  • Jacob skriver:

   För att hitta Harris Tweed i Göteborg kan man besöka Herr Karl på engelbrektsgatan (tvärgata till avenyn). Mkt bra service och rimliga priser!

 4. Alistair skriver:

  Lite off topic men jag kan meddela att det nu går att köpa Hilditch & Key skjortor på Fogenstads i Linköping!

  Petter Ståhl har tagit hem ett litet sortiment. 4 modeller, varav två är ”country shirts” med tattersall mönster i 50% ylle och 50% bomull. Två businessskjortor, en smårutig och en randig i blå ton.

  Visst, möjligen billigare att köpa på nätet men det är ändå trevligt att kunna få Jermyn street kvalité på promenadavstånd!

  MVH
  ~Alistair

 5. Markgreven skriver:

  Kommentar till Alistair;
  Förvisso trevligt med promenadavstånd, sedan beror det väl på hur långt man är beredd att gå…
  Internet är globalt…

 6. Kadesjö skriver:

  Alistair:
  Du råkar inte veta hur mycket skjortorna kostar på Fogenstads?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s