Män i Sverige, ta er i kragen.

Hittar ni där en under skjortan väl synlig rundhalsad T-Shirt? Det spelar ingen roll hur välplanerad resten av klädseln är, hur obekymrat ni hängt på er den välsittande kavajen där skjortmanschetterna kikar fram perfekt i ärmsluten. Med en t-shirt som sitter fullt synlig i kragen kunde ni i mina ögon lika gärna ha kalsongerna synliga i byxlinningen. Företeelsen rundhalsad t-shirt under uppknäppt skjorta ligger i mitt tycke nästan i klass med foppatofflor. Det ser milt sagt inte bra ut.

I de fall en t-shirt bärs under en skjorta är den att betrakta som underkläder, och bör därmed inte vara synlig. Följ även en äldre, men relaterad diskussion på Manolo.

Nära till hands i den här diskussionen ligger även frågan, en eller två knappar uppknäppta i skjortkragen? En tumregel säger lite putslustigt: En knapp på jobbet, två på fritiden, och så många du finner smakfullt om du kan se medelhavet.

Själv känner jag att det mest beror på hur skjortan du bär för stunden faller med olika antal knappar oknäppta i halsen. Knapparnas placering på skjortan är avgörande. Sen är det givetvis mindre genomtänkt att bereda omgivningen möjlighet att skymta din navel i arbetssituationer.

För att återgå till t-shirtdiskussionen känner jag att t-shirts endast bör vara synliga om man bär dem som enda plagg på överkroppen. Många av er tycker och tänker troligtvis att man inte bör ha t-shirt under skjortan alls. I mitt fall är det dock nödvändigt då jag i annat fall skulle tvätta sönder mina skjortor. Linne som underplagg är heller inget hållbart alternativ då det inte skyddar skjortan under armarna, som jag ser det ett av de mest utsatta ställena.

Minskar behovet av undertröja

Minskar behovet av undertröja

En alternativ lösning på problemet är apotekets produkt Absolut Torr, vilken appliceras under armarna på kvällen. Dagen efter är du garanterat fri från transpiration under armarna. Den fungerar även på händer och fötter.

Själv löser jag oftast det hela med en relativt djupt v-ringad t-shirt under min uppknäppta skjorta.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Män i Sverige, ta er i kragen.

 1. Magnus skriver:

  Har du något tips på billiga t-shirts med djup v-ringning?

  Är ute efter riktigt billiga eftersom, som du säger, de aldrig kommer att synas i alla fall. Har köpt upp mig på ett antal osannolikt billiga linnen på H&M (39 kr styck, tror jag) som fungerar alldeles utmärkt i samma syfte.

  En annan relaterad fråga är, kan man hitta hudfärgade linnen/t-shirts någonstans? Vita (och andra färger) lyser ju igenom så förfärligt så fort man har en skjorta av lite tunnare kvalitet.

  För övrigt: tack för en bra blogg!

 2. L skriver:

  Tvätta sönder? Hur menar du då?

  • Archibald skriver:

   En skjorta slits alltid vid tvätt, vissa mer andra mindre. Detta framförallt i krage och vid manschetter. Slitaget vid tvätt överstiger långt det slitage de utsätts för vid vanlig användning.

   En skjorta buren under en dag utan undertröja måste i mitt fall oundvikligen tvättas.

   Buren med en undertröja klarar sig mina skjortor i många fall att användas vid minst ännu ett tillfälle innan tvätt.

   Detta dubblar livslängden på dem.

 3. ryssen skriver:

  En t-shirt behövs under det kalla halvåret för att inte frysa. Jag kan iaf inte överleva utan en t-shirt under en skjorta när det är kallt. Instämmer helt med att en djupt v-ringad t-shirt kan lösa problemet med o/synligheten.

  Skjortor av tunnare kvalitet brukar bäras på sommaren då man inte har större behov av en t-shirt. Jag brukar köpa t-shirts på MQ. De är förvisso urusla när det gäller deras övriga sortimentet men t-shirts är figursydda och brukar hålla längre. De är dock inte billiga, 300 kr. för två. Ibland byter dock MQ sina modeller på t-shirts. Man måste alltid prova och kolla noggrant att v-urringingen sitter tillräckligt lågt och syns inte bakom en sjortkrage. Det är också viktigt att se till att t-shirtens ärmar är figursydda och ger inte skjortärmar en onödigt pösig look när man tar av sig kavajen.

 4. Archibald skriver:

  Magnus & Ryssen: Jag brukar köpa en variant som finns att hitta på H&M emellanåt för 79.50:- De är väldigt tunna i tyget och gjorda i en blandning av 95% bomull och 5% elastan.

  De håller formen, har en mycket kroppsnära passform varpå ärmarna sitter direkt mot kroppen. V-ringningen tillåter i de flesta fall två knappar öppna i skjortkragen utan att undertröjan syns

  Jag köper dem i storlek S trots att jag är 185cm och väger ca 78kg. Jag ser dessa t-shirts som förbrukningsvara och avverkar ett antal varje år, därför betalar jag ogärna mer än vad just dessa kostar för en t-shirt.

  Dessa brukar vara svåra att hitta i just storlek S, så om tillfället kommer inköps ett större antal.

  Angående hudfärgade undertröjor att ha till tunnare skjortor, är även jag på jakt efter sådana. Tipsa gärna om ni finner dem.

 5. Patrik skriver:

  Absolut Torr är ett mycket bra alternativ men det har en tendens att klia ordentligt när man ska sova vilket kan försvåra möjligheten att få sin skönhetssömn.

  Jag skulle vilja förslå ett annat alternativ som löser i princip alla problem till en lägre kostnad, Botox. När man tänker på Botox så tänker man generellt nästan bara på ansiktslyftning men Botox kan mycket fördelaktigt användas för att stoppa svettningar.

  Vanligtvis kostar ingreppet ett antal tusen kronor men det går att (relativt lätt) få remiss från sin husläkare för att genom föra ingreppet, effekten vara i tre till 6 månader ungefär och kostar runt en hundralapp.

  Jag har själv inte använt botox men en släkting har gjort det med mycket goda resultat, hon blev skickad till Uppsala efter några veckors väntetid på remiss och hela processen tog mindre än en halvtimme.

  Detta kanske inte är något för alla men det är värt att tänka på ifall man har stora problem med svettningar.

 6. sslazio skriver:

  Kommentarer till Absolut torr och Botox:

  Använder själv Absolut Torr och det är en suverän produkt. Kliar lite under natten men klart värt det. Det man ska ha klart för sig är att bägge metoder ”stänger” svettporerna under armarna. Det gör inte att svetten försvinner utan det ”pyser” ut på andra ställen på kroppen, för de allra flesta.

  I vintertider är det ett mindre problem men under sommaren transpirerar jag själv mer i pannan och på ryggen. Men det är det värt, för att slippa svetten under armarna och att sommartid kunna bära skjortan utan t-shirt.

  Användartips Absolut Torr:
  Ansa håret under armen, ta inte bort allt. Se till att vara nytvättad men se till att vara supertorr innan du applicerar Absolut torr. Annars kommer du få en sveda utan dess like i flera dagar. Själv torkar kag mig med hårtork när jag tvättat armhålorna och innan Absolut Torr appliceras.

  Började använda en 1ggr/vecka men har nu fått bra effekt vid 1ggr/varannan vecka.

 7. Alistair skriver:

  Jag har inga problem med att rundhalsad t-shirts syns under den uppknäppta skjortan.
  Uppknäppt skjorta för mig är lika med nivån ”fritidsklädsel” och då ser jag inga som helst stilproblem med att t-shirten syns.

  Sen undrar jag egentligen om Archibalds länk till ”Manolo” egentligen har bäring mot frågan i inlägget? Manololänken handlar ju inte om t-shirts under skjortor utan om t-shirts under tröjor.

  Det är dock stilmässiga ljusår att jämföra bärande av ”foppatofflor” och bärande av t-shirts under uppknäppta skjortor. Går i mitt tycke ej att jämföra. Inte ens i samma galax.

  Jämfört med t-shirts under uppknäppta skjortor så är det, enligt mitt förmenande, ett oändligt mycket större stilbrott att mixa formell klädsel och fritidsklädsel på detta sätt:
  https://thedronesclub.wordpress.com/2009/08/22/denim-och-accentfarg/#comments

  MVH
  ~Alistair

 8. laphroaigman skriver:

  Har sett även på andra forum att många får besvär med klåda och liknande av Absolut Torr. Jag har själv inte använt den, utan har en annan produkt från Apoteket, en roll-on från Vichy Homme. Den har klart bättre effekt än någon annan antiperspirant jag använt, och kan vara värd att testa. Under det dryga år jag använt den har jag bara svettats igenom 2-3 gånger, och då efter rejäla språngmarscher mellan skola, dagis och tåg.

 9. Nils-Gustav skriver:

  Ett tips jag kan dela med mig av är att testa Icebreakers undertröjor i mycket tunn merino. Användningsområdet är väl egentligen främst för friluftsliv, men varför låta det hindra? Fungerar finfint! http://www.icebreaker.com/

 10. Livgardist skriver:

  Det smärtar att säga det men AXE dry är faktiskt den absolut bästa deodorant jag någonsin har stött på. Nu har ju jag personligen den turen att jag nästan inte alls perspirerar nämnvärt under armarna till vardags, men den fungerar utmärkt även vid extrem fysisk belastning (såsom långmarscher med packning) och ger inte alld den klåda som ”sticks” och ”absolut torr” ger på mig. Nackdelen med AXE är förstås att den luktar lite billigt, bättre vore om fler bra deodoranter fanns i luktfritt så att rakvattnet istället fick tala.

  Vad gäller undertröjor så är Ralph Laurens vanliga vita crew-neck eller v-neck rätt bra

  • Archibald skriver:

   Prestigelösa tips som detta är värdefulla. För min del är det många gånger funktionen som är det primära, som exempelvis i fallet deodorant, underkläder etc.

   Ibland måste funktionalitet kosta. Går den dock att uppnå billigt är det i mina ögon mer beundransvärt än när man tar den enkla, säkra vägen via en svindyr produkt.

   I många fall, där groomingprodukter är ett toppenexempel, går det att få dubbel funktionalitet till en tredjedel av priset. Detta ofta genom att exempelvis bara ta stegen bort från herrhyllan till damsortimentet.

 11. UB skriver:

  Tvätta skortan! Herregud, du får 4 skjortor för 100 pund! Köp nytt!

 12. Charlin skriver:

  Bravo!!! Det här gillar vi… V-ringat under uppknäppt skjorta – ja tack!! Kul att se att det även finns en marknad för hudfärgat, det är min absoluta åsikt att en undertröja självklart skall vara hudfärgad för att synas så lite som möjligt. Tyvärr är marknaden för det inte så stor än, men jag hoppas på det i framtiden!
  Kika in på http://weseenosweat.se/collections/frontpage/products/kortarmad-v-ringad-undertroja om ni vill ha en v-ringad skön undertröja, vi har även långärmat att ha under vita skjortor.
  Sweat away!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s