Tag med dig tropiken hem!

Nu när hösten sedan någon månad infunnit sig och kylan gör sig mer och mer påmind kan sommarens semestrar eller den svenska högsommaren kännas ganska avlägsen. Undertecknad har gjort allt för att ”ta med sig” så mycket som möjligt av rivierans värme och välbehag in i det svenska vinterhalvåret. Jag är en av dem som gillar att ha ”murriga” och ombonade rum att leva i. Det kan ofta ta sig uttryck i skinnfåtöljer och tunga, röda Wiltonmattor. Troligtvis kan man gå nästan hur långt som helst vad gäller möbler och dylika saker.

Men det som ändå sätter prägel på ens hem och framförallt ger en känsla av att vara ombonad är växter, d.v.s. lite grönt. Tyvärr är det vanligt att missköta sig på detta område, men lyckas man att hålla växterna vid liv skänker det ens hem en riktig lyster som lugnar ens sinne och själ.

De växter som jag tror att jag själv och denna bloggs läsare uppskattar mest är palmerna. En välskött och yvig palm kan verkligen lyfta ett helt rum med dess ljumma och tilltalande färg. De ger dessutom en känsla av att rummet ”lever” i mer än en bemärkelse. Har man en trevlig soffa uppstår ofta ”dead spots” vid sidorna av den. Då ena sidan ofta är upptagen av någon form av golvlampa är den andra kortsidan av soffan helt klart vikt åt en vacker palm.

InredningI

Palm och ormbunkar

Om man tittar på palmer och gröna växter på ett mer stilmässigt plan kan det tilläggas att det under sent 1800-tal var oerhört populärt med inomhuspalmer. Detta då i kolonialismens fotspår och det ”nya” man hittade och tog med sig hem till nordeuropa. Tillsammans med palmen var även ormbunken en trevlig växt att ha i salongen. De färger man kan kombinera med palmens och ormbunkens lugna gröna blad är vinrött och gult/guld. Vitt fungerar givetvis utmärkt också.

Har ni några ytterligare funderingar vad gäller inredning för klassiska gentlemän kan ni gärna höra av er!

/Eustace

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tag med dig tropiken hem!

 1. 1871 skriver:

  Palmer ska det vara! Caféet i Carolina Rediviva föregår med gott exempel, särskilt som de har växterna på pidestaler.

 2. Alistair skriver:

  Eustace,

  Det där med inredning är svårt.
  Det är lätt att schablonartat slå fast vad som är klassiskt gentlemannamäsig inredning och inte och just vad gäller inredning är ju smaken och preferenserna så VÄLDIGT olika.

  Tittar man man på svensk tradition så torde väl ett typiskt stilideal för ”klassiska gentlemän” i Sverige vara den stil våra svenska officersmässar kollektivt representerar.

  Liknande typer av miljöer finner man ju även i andra sammanhang där gentlemän samlas, exempelvis på klubbar typ ”Sällskapet” eller inom landets olika ordenssällskap. Jag var själv tidigare aktiv i en av landets största ordnar och officersmässstilen känns i alla fall igen i den ordens sällskapsrum land och rike runt.

  Sen vet jag ju inte om jag skulle trivas att bo i dylika miljöer. Mitt hem har faktiskt väldigt lite influenser av officersmässar eller andra traditionellt svenska gentlemannamiljöer torts min militära bakgrund. Möjligen går stilen igen lite grand i mitt bibliotek.

  Att försöka återskapa en officersmässmiljö hemma är nog en svår utmaning. Risken finns att det blir en brokig blandning som ser ut som en mix av ”Bishops arms” och ett pensionärshem.

  Grundförutsättningen för att ens ha chansen att lyckas är nog minst 3,60 i takhöjd och rum i fil. Har man det så får man en annan stor utmaning i nästa steg, det att uppnå balans och undvika ”gryllighet” i sitt hem. Att hitta en bra balans av stilrenhet och spännande stilbrytning är nog det allra, allra svåraste.

  Utan att låsa sig till något särskilt stilval så tror jag att några grundförutsättningar för att lyckas inreda ett traditionellt gentlemannahem är:

  -Möbler av mycket god kvalité
  -Genomtänkta färg och materialval. Man bör ha en ”stilplan” för varje rum.
  -God och genomtänkt belysning.
  -Att hela tiden tänka att ”less is more”

  För övrigt såg jag på bilden en fåtölj möjligen klädd i plysch, jag kan ju ha sett fel. Plyschmöbler känns dock allmänt sett väldigt mycket ”folkpensionärshem” eller möjligen ”bordell i vilda västernfilmer”. Jag skulle hellre överlag satsa på tygklädsel i god kvalité eller i undantagsfall läder (på ”rätt” typ av möbel).

  MVH
  ~Alistair

 3. gustav skriver:

  hela den där bilden känns väldigt mycket ”folkpensionärshem”.Vita väggar, det är mysigare med t ex vinröda väggar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s