Den ljusblå skjortan

Jag har det senaste halvåret insett att om jag endast skulle få äga skjortor i en enda färg, skulle jag definitivt välja den ljusblå. Dess användningsområde är otroligt stort, och beroende på tyg, kragtyp, manschett, snitt samt om den kombineras med slips eller bärs med uppknäppt krage, kan den varieras i oändlighet.

Jag vågar nog kalla den ljusblå skjortan en av de absoluta hörnstenarna i min garderob. Hur många äger du själv?

Lewin

Lewin

Tyrwhitt

Tyrwhitt

Lewin

Lewin

Lauren

Lauren

Mulliner

Mulliner

Slutligen måste jag bara ta med skorna jag snubblade över hos Charles Tyrwhitt:

Tyrwhitt

Tyrwhitt

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den ljusblå skjortan

 1. Alistair skriver:

  Archibald,

  Endast 4 par.
  Blått är förvisso användbart men vitt är nog mitt val om jag var tvungen att välja blott en färg (11 par av den vita sorten i olika konfigurationer i min garderob).

  Hörnstenen i min skjort garderob är annars rutigt. Lejonparten (+30 par?) av mina skjortor har nån form av rutmönster.

  Jag är svag för rutor…

  För övrigt anser jag att Thyrwittskorna har på tok för lång tå. Förvisso har de förevisade loaferskorna från Thyrwitt en mer modest tålängd än många av de ”gycklarskor” vi sett på stadens mer ”moderiktiga” fötter de senaste åren.

  I sanning ett totalt obegripligt och fullständigt förfärligt ”skomode”. Dock ganska skojigt att se ”moderiktiga” män försöka gå värdigt i ett par dylika skor.

  Vad gäller skor är jag för övrigt synnerligen traditionell, kanske något av en tråkmåns.

  Jag föredrar:
  -Traditionella skotillverkare (Thyrwitt????)
  -Traditionella skomodeller
  -Traditionella skokvalitéer

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Vitt är ju sannerligen den mest gångbara färgen på många sätt.

   Dock känner jag personligen att vitt lätt blir snäppet mer formellt än det ljusblå. Därför ser jag det bå som mer allsidigt.

   Alla har vi våra principer, med tanke på skor, tillverkare och snitt. Ibland känns liknande tålängd helt fel, ibland precis det jag vill ha. I mitt fall en fråga om dagsform.

   Jag skulle nog istället för trendriktiga, vilja säga att de är ett litet nätt kliv från det klassiskt brittiska mot det italienska något djärvare snittet.

 2. Fläderblom skriver:

  Ungefär hälften av skjortorna i min garderob är vita. Ungefär en fjärdedel är mönstrade (mest rutigt och randigt). Den återstående fjärdedelen utgörs av enfärgade kulörta skjortor. Där finns violetta, gröna, khakifärgade, vinröda och en gul. Inte en enda ljusblå.
  Jag associerar ljusblå skjortor till lägre tjänstemän och till den vedervärdiga ljust blågrå skjorta som meniga och korpraler bar till Flygvapnets uniform modell 30 när jag gjorde värnplikten. Eftersom jag varken är lägre tjänsteman eller flygmalaj väljer jag andra färger.

 3. 1871 skriver:

  Angående skor undrar jag om någon har erfarenhet av den franska tillverkaren Paraboot http://www.paraboot.com/main.asp?groupID=2&topicID=1 var inne i en skobutik här om dagen och såg ett gäng som verkade väldigt bra om man behöver grövre skor.

  • Alistair skriver:

   1871,

   Jag hade ett par Paraboot kängor när jag var i 18-19 års åldern. De var både snygga och av väldigt god kvalité. Jag minns att jag var väldigt nöjd med dem.

   På den tiden var Paraboot lite av ett obskyrt märke som i Sverige endast ett fåtal ”invigda” kände till. Jag vill minnas att de inte ens fanns att köpa i Sverige då, möjligen har jag fel. Mina köpte jag i alla fall i Paris.

   MVH
   ~Alistair

 4. laphroaigman skriver:

  De ljusblå skjortorna utgör ca en tredjedel av skjortinnehavet. Vitt är snyggt, men eftersom jag har rätt blek hy trivs jag oftast bättre i blått. Har även ett antal enfärgade, randiga och rutiga i ljuslila ton vilket jag är väldigt förtjust i. Lite mindre formellt möjligen, men lätt att matcha enligt min uppfattning.

 5. garderners delight skriver:

  Jag är enig med Archibald om att den blå skjortan, i synnerhet ljus blå,är den mest användbara kulörten. Själv är jag svag, mycket svag för randiga skjortor, särskilt s.k. pencil-stripes som ger ett elegant intryck. Därutöver måste jag ha såväl de vita som de rosa och ljungfärgade. Ljungfärgen är underskattad men passar utmärkt till de flesta grundfärger; Grått, blått, brunt, svart och om sommaren vitt. När det gäller skodon så ska de naturligtvis vara randsydda och brittiska!

 6. Humbolt skriver:

  Håller med om att den blå/ljusblå skjortan är den mesta användbara. Vitt känns som Archibald skrev något mer formellt. Hälften av mina skjortor är blåa (30% vit och 20% övrig färg). Samtliga är från J.press alt. BrooksBrothers. Modellen är den samma dvs. oxfordtyg, button-down samt traditionall fit.

  Gillar inte skovalet. Ser ut som något man hittar på Skopunkten eller Ullareds:)

 7. ryssen skriver:

  Blått kan ha ha olika färgnyanser. Själv föredrar jag gärna blått, men man måste se till vilken hudtyp man har och prova alltid sjkortan innan den köps.

  Skorna från Tyrwhitt ser verkligen billigt ut. Ett besök på deras butik i London avskräckte mig för resten av mitt liv att handla deras kläder, inklusive skor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s