Rakdon

Här om dagen snubblade jag av en händelse över dessa trevliga rakhyvlar m.m. Allt nedan hittas på http://www.merkur-razor.co.uk.

Inledning för det grövre skägget

Förbehandling av det grövre skägget, Pre Shave Oil

Inled rakningen med borsten...

Inled rakningen med borsten...

... och raktvål i vacker träask.

... och raktvål i vacker träask.

23c long handled

23c long handled

38c

38c

Futur

Futur

Travel Razor 933cl

Travel Razor 933cl

Reservblad

Reservblad

Avslutning, After Shave gel

Avslutning, After Shave gel

För vidare drönarvård kan jag rekommendera tidigare inlägg i ämnet.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Rakdon

 1. laphroaigman skriver:

  Bra produkter. Själv har jag nästan helt gått över till s.k. ”safety razor” från Merkur. Lite mer tidskrävande, men mycket bättre resultat, och dessutom till ca en tiondel av kostnaden om man jämför med Gilettes flerbladsprodukter. Handlar numera det mesta av mina produkter via två butiker på ebay; Irish Barber samt Connaught Shaving. Därifrån får man exv. ett femtiopack bra blad (Derby, Personna) för ca 100 kr inkl frakt, att jämföra med Gilette-produkterna som ju ligger uppåt 35-40 kr/blad…

 2. Fredrik skriver:

  Trevligt… Även jag kör med DE-hyvel, men jag använder istället Feather-blad. Grymt vassa!

  Men mitt stora tips är istället Madelolja från Apoteket. Funkar mycket bra som rakolja, men bara en liten del av kostnaden.

  • Archibald skriver:

   Mandelolja låter som ett mycket innovativt, diskret doftande och smart alternativ. Framförallt kostnadseffektivt.

  • laphroaigman skriver:

   Sedan en tid tillbaka kör jag också mandelolja, funkar alldeles utmärkt. Vad gäller bladen från Feather så har jag inte vågat mig på dem ännu, har hört att handhavandefel kan få blodiga konsekvenser så jag finslipar nog tekniken med andra blad ett tag till…

 3. Alistair skriver:

  Intressant inlägg,

  Vore även trevligt att veta vilka rakvatten/EDT herrar drönare föredrar.

  Själv alternerar jag mellan Acqua di Parma, ”4711” och Eau Sauvage (en klassiker som jag varit trogen i över 20 år) beroende på omständigheter och ”dagsform”.

  MVH
  ~Alistair

  • laphroaigman skriver:

   Jag använder inte rakvatten, eller after shave balsam pga torr hud, lägger istället på ett lager Nivea Intensive Moisturizing Care. Vad gäller EdT växlar jag mellan Acqua di Parma Colonia Assoluta, Zirh Courduroy och den lite lättare Dior Higher Energy. De två förstnämnda är riktiga höjdare, sistnämnda är OK.

 4. Erik skriver:

  Använder en Merkur 34c ”Safety Razor”, en ypperlig rakhyvel må jag säga! Rekomenderas till alla som sitter fast i Gilette-träsket.

 5. Karl skriver:

  Merkurhyvlarna är kvalité rakt igenom. Precis som Laphroaigman tidigare tipsat om är Connaught shaving platsen man bör söka sig till för inköp av blad men även klassiska rakkrämer, tvålar och så vidare. Paul som driver sidan är en hedersman att handla med.
  Själv är jag flitig användare av Taylor of old bond street’s rakkräm. Som verktyg är det en Gillettehyvel från 60-talet som är verksam för det mesta. Har även 2 stycken Sheffield knivar som jag tar ut och rastar med jämna mellanrum. En sann fröjd som jag inte nog kan rekomendera att prova.

 6. DavidNiven skriver:

  Intressant med dessa mer gammaldags rakhyvlar. Är själv inte alltför förtjust i min gilette. Kan någon förklara de relativa fördelarna med en sådan här hyvel, utöver att den är gammaldags?

 7. Archibald skriver:

  Jag använder inte hyvlarna själv ännu, men kan av vad jag hört konstatera: Rent krasst sett är bladen billigare, går då att byta oftare och håller därmed generellt en högre skärpa än i sammanhanget hutlöst dyra Gilette-diton, vilket i sin tur ger en bättre rakning.

  Sen ska jag i ärlighetens namn, utan egen hands-on experience, inte uttala mig om hur resultatet med dessa hyvlar står sig mot hyvelhuvuden med fler blad än ett.

  Avslutningsvis kan jag efter eget tycke känna att en mer massiv hyvel borde ligga bättre i handen och borga för en stadigare hantering. Jag föreställer mig kunna dra en parallell till egenskaperna för ordentlig kökskniv?

  Vad har ni läsare med egen erfarenhet av hyvlarna att säga om saken?

  • laphroaigman skriver:

   Som du säger, priset är en inte oväsentlig faktor. Därutöver finns det för min del två avgörande faktorer.

   För det första så får du, när du väl lärt dig tekniken, en mycket bättre/närmare rakning. Det kräver dock att man gör sitt förarbete ordenligt med att mjuka upp skäggstubben med fukt, eventuell olja och sedan kräm/tvål. Den processen tar några minuter så om man har bråttom iväg på morgonen ska man nog söka en annan lösning.

   För det andra (och här tycker merparten av befolkningen att man är löjlig…) så uppskattar jag själva känslan av att använda de här verktygen, dvs att man tar sig tiden att göra ett lite svårare men bättre jobb.

   För den som är nybörjare rekommenderas dels ett besök på någon av de utmärkta webplatser som ägnar sig åt ”klassisk rakning”, exv. badgerandblade.com; dels att eventuellt lägga ut någon hundralapp på boken Leisureman’s Guide to Gourmet Shaving som steg för steg går igenom hur man får bästa möjliga resultat samt rekommenderar ett antal bra produkter.

 8. Fredrik skriver:

  Men pratar man klassisk rakning på hög nivå så är det en sak som ännu inte tagits upp i det här inlägget, rakkniv!
  Jag håller själv på att lära mig att slipa kniven, men det går inte så bra som jag hoppades på. Jag får lova att återkomma med en närmare beskrivning senare.
  För er som vill läsa mer om det redan nu så kan jag tipsa om http://www.straighrazorplace.com

  /Fredrik

  • Baldrik skriver:

   Kniv är det enda riktigt värdiga sättet att avlägsna ansiktshår. Tar lite tid att lära sig men det finns ingen anledning till hysteriska fantasier om att skära halsen av sig av misstag. Har man bara bra borste, bra tvål och en vass kniv går det utan några större åderlåtningar. Tänk på att det var det enda alternativet för ett par generationer sedan.
   För tips om lödder (och även hyvelrakning rekomenderar jag kanalen mantic59 på youtube. Mycket bra tips i underhållande förpackning.
   /Baldrik

 9. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Beträffande rakning följer jag numera följande formel:
  – en riktigt het dusch med som avslutning lätt ansiktsmassage där jag masserar skägget mothårs under duschstrålarna;
  – inmassering av rakoljan (tvål torkar ut);
  – strigling av kniv (jag påpekar gärna Thier-Issards och Dovos utmärkta kvalitet om man inte hittar en välbevarad Eskilstuna);
  – rakning direkt mothårs (om man inte masserat tillräckligt får man dock köra en runda medhårs först och sedan olja in på nytt); och
  – ev. applicering av alun (om man inte har tillgång till DSB – ”Det Stoppar Blodet” – förstås).

  Därefter borstas tänderna och en personlig tandkrämsfavorit är Marvis aquatic mint.
  Deodorant och parfym appliceras sparsamt (Creed Green Irish Tweed) och sedan masseras aftershave balsam av samma märke in i ansiktet och man är redo för en ny dag.

  En intressant iaktagelse i samband med knivrakningen är att om jag skulle falla till föga för ärvegodset i form av en Merkur med lösa blad, håller sig rakningen betydligt sämre. Med kniv kan jag dock gå direkt från kontoret till klubben utan att skäggstubben sliter sönder kragen och gör vistelsen mindre behaglig. En knivrakad hals förlänger livet på skjortorna och irriterar mindre. Anledningen kan vara att ett hudkontakten med endast ett blad gör att trycket blir större och rakningen bokstavligen talat grundligare. Vetenskapliga belägg har jag dock ej bortsett från mina egna empiriska resultat.

 10. Jonathan L skriver:

  Har också kört med feather rakblad ett tag och tycker att de är sjukt bra! Gillar raktvålen ni tipsar om, kul med träask istället för vanlig plast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s