Denim och accentfärg

Avslappnat och bekvämt

Grön accent från Amanda Christensen

Grön accent från Amanda Christensen

How to tie denim into the outfit

How to tie denim into the outfit

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Denim och accentfärg

 1. Mats Flördeg skriver:

  Kombinationen jeans och slips är något jag aldrig lärt mig tycka om. Känner fortfarande en instinktiv motvilja mot fenomenet.

 2. Stilton skriver:

  Mats: Icke då, jeans passar sig såväl till clubblazer som till vissa former av tweed. Sålunda får även slipsen följa med. För att inte tala om den oslagbara skolklädseln jeans-skjorta-tröja-slips. Men det är klart, egentligen är chinos att föredra.

 3. Alistair skriver:

  För egen del är jag benägen att hålla med Mats. Visst, kavaj till jeans funkar utmärkt men slips? Nej, inte för mig och sällan (aldrig?) har jag sett lyckade kombinationer. Om clubblazern eller tweedkavajen får ackompanjera ett par jeans (vilket är helt OK) så lämnar då jag slipsen därhän till förmån för någon färgsprakande näsduk i fickan.
  Jag har aldrig tyckt om slips till jeans. Jag får lätt känslan av att se ut som en ”uppklädd” partifuntionär ur Vänsterpartiet eller d:o ur fackföreningen Metall…

  Kombinationen jeans-skjorta-tröja-slips känns underlig ur fler aspekter.
  Med all respekt Stilton (jag ser ju din combo på avataren) men slips under tröja? Jag är skeptisk med visst förbehåll: Möjligen sträcker jag mig som längst till cardigan+slips och möjligen, möjligen slipover+slips men då skall det vara riktigt lantligt. Exempelvis fair isle slipover, stickad slips, tweed och cords (eller ”manchester byxor” som vi säger i Sverige) det känns skulle kunna kännas ”rätt” i ”rätt” miljö.
  Slips under tröja känns anars mest som som MUF 1988 eller Sverigedmokraterna 2009….

  En sidofråga, är det nån som kan ge förklaringen varifrån det svenska bruket av termen ”Manchester” för att beskriva corduroy textil?

  MVH
  ~Alistair

  • DavidNiven skriver:

   Jag har hört att tyget som kallas manchester i sverige, och på annat håll corduroy, kallas så för att det första tyget av den sorten som kom till sverige hade tillverkats i textilstaden Manchester då det begav sig. För övrigt kommer antagligen ordet corduroy från corde du roy, d.v.s. kungens tyg på franska.

 4. ryssen skriver:

  Att bära slips och jeans är definitivt möjligt och kan se snyggt ut. Det enda problemet som uppstår här handlar om att man måste ta hänsyn till hur slipsen matchar till såväl kavajen som jeansen och skjortan. ALLA fyra plagg måste sålunda matcha eller skapa kontrast på så sätt att färgerna samspelar med varandra. Det är förvisso en krävande uppgift men man ska prova varje gång, bedöma och fostra därmed bra smak och stilkänsla. Som tur är det har t o m blå jeans varierande färgaccent, och så finns det bruna och svarata jeans också. Har man tillräckligt antal jeans i olika nyanser och färger kan man matcha dem med glädje med sin kollektion av slipsar, kavajer och skjortor. Här på bilden anser jag inte att författaren har lyckats särsklit väl. Kontrasten finns visserligen men den skär i ögon. Möjligen ska näsduken bytas till annan färg, eller helst tas bort. Själva kavajen och jensen passar inte heller färgmässigt idealt.

 5. Alistair skriver:

  Instämmer med uppfattningen att skribenten inte lyckats särskilt väl med mina mått mätt.

  Sen måste jag erkänna att slips och jeans KAN se helt OK ut under förutsättning att man är italienare (helst norditalienare) och har blick för en rejäl dos sprezzatura.

  Vi svenskar har annars lätt att se ut som en uppklädd Lars Ohly om vi skall kombinera slips och jeans.

  MVH
  ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s