Välkomna regnet

Återkommande regnväder ger oss tillfälle och glädjen att begagna en kraftigt underskattad accessoar, paraplyet! Få saker kan som paraplyet ge bäraren en stilig framtoning, samtidigt som det är praktiskt att ha med sig i fall av regn.

Som i de flesta andra sammanhang beror det ju givetvis mycket på vilket paraply du väljer. Som de flesta andra accessoarer kommer det bäst till sin rätt i harmoni med den övriga utstyrseln. Således, bruna skor, paraply därefter osv.

En finlemmad favorit

En finlemmad favorit

Mitt favoritparaply är en klenod, ärvd av min frus morfar disponenten, och av den veka, lätta sorten. Det har en käpp bestående av ett tunt stålrör, och endast handtaget är gjort i trä. Det är dock tack vare detta ytterst smidigt och smäckert att ha med sig. Tyget lämpar sig både för svart och brun matchning då det på en mörkgrå botten har ett diskret ljusare grått glencheckmönster.

Diskret glencheck

Diskret glencheck

Stålskott fodral

Stålskott fodral

Det är kanske inte mycket för världen i en sann paraplyentusiasts perspektiv, men det är mig mycket kärt. Det har små trevliga detaljer som ett fodral som är vackert stålskott där spetsen sticker fram.

Praktiskt och vackert

Praktiskt och vackert

En diskret liten ring som täcker ekrarnas ändar i ihopfällt läge och sist men inte minst ett vackert rottinglindat trähandtag. Lär er mer om den engelska paraplydiskursen, och den anrika paraplytillverkaren James Smith & Sons via dessa länkar.

Vackert handtag

Ett handtag att älska

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Välkomna regnet

 1. Hattlös skriver:

  Kul att Ni uppmärksammar denna bortglömda accessoar det är alldeles för ofta som man ser en i övrigt perfekt klädsel bli förstörd av ett anskrämligt reklamparaply i skrikig färg.
  Jag kan för egen del tycka att artikeln som Ni länkar till hade väl extrem inställning i frågan men bor man på den regniga ön så vet man väl…

  Din frus morfar har efterlämnat sig en riktig klenod – vårda den ömt!

  • Archibald skriver:

   Nej, jag står nog heller inte riktigt bakom resonemanget att var man bör äga minst fyra skräddarsydda paraplyer, men grundtanken om matchning är god. Samt hållfasthetsaspekten.

 2. Goretexmannen skriver:

  Var, gärna i Stockholm eller Uppsala, köper man ett paraply som är tillräckligt stort för att faktiskt fungera och som tål lite vindstyrka men som inte kostar skjortan? Eller som kostar skjortan, för den delen…

  (Fast en goretexjacka är förstås svårslagbar… 🙂 )

 3. E. Dantes skriver:

  Först och främst vill jag tacka för en trevlig blogg; oväntat välskriven och informativ måste jag medge!

  Vidare skulle jag gärna vilja höra Era synpunkter på hatten. Det mesta jag tycker mig se i hattväg nu för tiden är kepsar och en och annan basker ute på golfbanan. Är hatten borta för alltid?

 4. Hattlös skriver:

  Goretexmannen! Det verkar som att du är ute efter ett paraply som har mer tonvikt på funktion än utseende. Om så är fallet är min rekomendation att ta dig till närmaste återförsäljare av golfartiklar, där om någonstans bör du kunna finna vad du söker. Välsorterade golfbutiker brukar även ha mindre varianter än de vanliga (gigantiska)golfparaplyerna. Dock har de uteslutande rakt handtag vilket iaf jag inte är så förtjust i.

 5. Peter Fick skriver:

  Paraplyet tror jag har en kusin till, fast det är i sämre schick än artikelns. Det är mörkblått i svagt glencheck men har en del fläckar. Det saknar det fina fordralet med skoning. Jag hittade det i somras för 25:- på pingstkyrkans loppis i Södetrtälje. Först såg jag det som slitet och skräpigt men det var mycket skönt genom det rottingartade handtaget och dess blåa ton är behagligt. Vid noga beseende är kanske artikelns handtag mer avsmalnande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s