Ljuva ojämställdhet

Egentligen var detta inlägg ämnat att handla om exakt hur du bygger upp en tvättäkta drönargarderob. Men, då jag på grund av påståenden om motsatsen, har blivit så illa tvungen att bevisa att jag som vanligt faktiskt har rätt i fallet Mr. Darcy och hans danskunskaper i ”Stolthet och Fördom”, får denna lilla text en helt annan tvist. 

För att med säkerhet kunna slå fast att Mr. Darcy (Colin Firth) i allra högsta grad dansar i såväl bok som film, satte jag mig framför tv apparaten igår och kollade på detta mästervärk av BBC. När filmen var klar, slog TV:n över till Kanal 9 där ”Sex and the City” spelades. Jag hamnade mitti en scen där en fruktansvärt klädd Carrie Bradshaw ( drönarregel nummer x: ingen är snygg jämte en kvinna klädd som hon är) bönar och ber sin Mr. Big att älska henne.

Då slog det mig. Mr. Darcy, Mr. Big .. Samma sorts person, annat namn – bad boys. Arroganta, hårda, ouppnåeliga, men framför allt, oemotståndliga.

Mrbig

Och kvinnorna? Bortsett från att Elizabeth har en stil Carrie Bradshaw inte ens kan stava till, är båda kvinnorna goda sådana. Snälla, något naiva och i behov av någon som, visserligen inte berövar dem deras självständighet, men ända kan sätta dem på plats och vaka över dem.

 

”If you want to spot a good woman, try to find a bad man first” är ett uttryck jag hörde i England för några år sedan. Visst kan man skratta åt det, dra en snabb parallell till bland annat Grease och sedan fortsätta hoppas på att finna en god kvinna. Men det ligger så oerhört mycket psykologi bakom klichén att snälla tjejer drömmer om onda pojkar. Psykologi rotad i människans natur. Mänsklig natur som motarbetas av den socialistiska jämställdhetspolitiken i detta land.

En man med stil är en man med kraft, styrka och värdighet. En man som står över kvinnan på ett ödmjukt sätt. Ingen kvinna vill ha en man att beskydda. Det är i grund och botten helt fel. Därför söker vi goda kvinnor ”onda” män. Inte därför att vi är någon form av masochister, utan därför att dessa så kallade ”bad boys” har ett slags utstrålning av självgodhet som inger en viss form av underlägsenhet. Underlägsen, därför att vi vet att Han kan ta hand om oss.

 Så, för det första; det är omöjligt att avfärda påståendet om att en äkta drönare och gentleman bör kunna dansa genom att skylla på Mr. Darcys påstådda okunnighet inom området. För det andra; var en man, stå över kvinnan. Inte därför att du är bättre, utan därför att det är din skyldighet, plikt och grundläggande uppgift att skydda henne.

Den jämställdhetspolitiska debatt som förs i Sverige missar totalt det primitiva förhållandet mellan man och kvinna. Det är helt enkelt ursprungligen tänkt att det visserligen är en stark kvinna bakom en framgångsrik man, men samtidigt en stark man med armen om sin kvinna. En drönare är en sådan man. En Mr. Darcy, en Mr. Big. En sådan varje kvinna drömmer om. Och oftast kan han faktiskt dansa!

 

God dagens,

Stiffy

mrdarcy

Om Karoline Goldberg

Raised in Austria. Living in Sweden. Horse person by heart. Horse breeder and rider, PR-person, Political Scientist. Elissa-lover who occasionally sings Bastanak in my car. And, truly khaleeji. I am only harsh when I love you #dontbeoffended
Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ljuva ojämställdhet

 1. Stiffy skriver:

  Ha! En nyligen utförd studie av danska sexologen Katrine Berling Christensen bekräftar traditionella könsroller och i princip allt i mitt inlägg.
  Hela 21 procent av de tillfrågade männen erkänner att kvinnans utseende är det absolut viktigaste vid en bedömning om hon är en intressant partner eller ej. På samma fråga svarade samma andel kvinnor att det var humor som var den viktigaste detaljen. En tredjedel av kvinnorna föredrog att se en man djupt i ögonen, medan samma andel av männen föredrar att betrakta en vacker kvinna på avstånd.
  Katrine Berling Christensen menar att den enkla förklaringen bakom de kraftiga skillnaderna är djupt rotade och kan härledas tillbaka till grottstadiet.
  – Män är skapta för att sprida sin säd och en attraktiv partner garanterar en frisk avkomma, menar hon.
  Kvinnornas preferenser är lika djupt rotade, enligt henne.
  – Eftersom en man med intelligens också indirekt talar om att han kan försörja kvinnan och därmed säkra hennes överlevnad, avslutar Christensen resonemanget.

 2. Jens skriver:

  Jag håller med. Det tog mig ett tag att förstå varför ”snälla” killar inte får snygga tjejer. Inte sagt att min inte kan vara snäll, men man måste också tro på sig själv och stå upp för sin tjej.

 3. Alexander skriver:

  Skall drönarens stil verkligen behöva vila i någon annan storhet än den estetiska?

  Låt gå för att drönaren är en ”bad boy”, men att skälet till detta skulle vara en insikt om den mänskliga naturen, primitiva förhållanden eller någonting annat utöver drönarens oklanderliga medvetenhet om vad som är estetiskt riktigt, tycks mig fullständig ointressant.

  Finns det inte en risk med sådana analyser att drönaren reduceras till medel (exempelvis för att attrahera och ta hand om kvinnor) istället för det mål (exempelvis att vara ”bad boy”) som ligger till grund för hans attraktionskraft?

 4. Archibald skriver:

  Min åsikt är att bad boy attityden sällan är medveten och något man strävar efter. Den insikt Alexander ställer sig frågande till är givetvis inte konstant närvarande i medvetandet, om ens över huvud taget, rent tankemässigt vill säga.

  Jag tror allt handlar om en väldigt subtil känsla. Något man har eller inte, men som mer eller mindre aldrig är konkret uttalad. Den ligger bara i bakgrunden och formar drönarens/gentlemannens, den starke mannens agerande gentemot omvärlden.

  För att då ändå konkretisera resonemanget något, manifesterar bad boy attityden sig inte i rent fysiskt hot om stryk eller liknande. För egen del känner jag långt större makt i en självsäker attityd, och psykiskt övertag. Det blir sällan mer ”bad” än så i den civiliserade vardagen. Dock nog så effektivt och förgörande då det behövs.

  Diskussionen medel eller mål med att vara drönare/bad boy låter högst märklig. Dröneriet är mer ett tillstånd, en kombination av fördelaktiga kvalitéer som resulterar i en ofta svårslagen slutprodukt. Jag ser det heller inte som någon form av reduktion att attrahera kvinnor.

 5. Alexander skriver:

  Ett försök till förtydligande.

  Drönarens mål förstår jag vara att föra sig med oklanderlig stil. Huruvida denna kompromisslösa strävan – i den mån den i vissa sammanhang gör honom till en ”bad boy” – sedan attraherar kvinnor enligt någon primitiv önskan om omhändertagande torde vara en bieffekt av den självsäkerhet med vilken drönaren rör sig mot och i enlighet med sitt mål.

  Om det är så att det stilfulla är det gentlemannamässiga omhändertagandet torde detta återigen, i drönarens fall, förstås som en konsekvens av hans estetiska strävan och inte enligt någon annan storhet – exempelvis ett primitivt beteendemönster.

  Oron jag gav uttryck för var att i den mån vi tummar på det estetiska riskerar drönaren att devalveras. Alla drönare är ”bad boys”, men inte alla ”bad boys” är drönare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s