Hot town summer in the city

Fick i förra veckan hem en himmelsblå ofodrad kavaj jag beställt ifrån Charles Tyrwhitt.

Ull-och linneblandningen ger en fantastisk struktur åt tyget och kavajen har snabbt blivit min nya sommarkompanjon. Nedan syns den matchad med en mörkgrön slips ifrån Gant och en ljusblå button-down skjorta ifrån Brooks Brothers.

Klädsel för en urban sommardag

Klädsel för en urban sommardag

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Hot town summer in the city

 1. Johan skriver:

  Njaa, just den där kombon var nog ingen riktigt höjdare anser jag. Det blåa skär sig ganska rejält tycker jag. Kanske beror lite på byxorna.

 2. Thord skriver:

  Att få till en kraftig konstrast är väl själva poängen med en preppyinfluerad klädsel. Kanske inte allas cup of tea, men jag gillar det.

 3. andersonchris skriver:

  Den nyansen av blått är en väldigt fin sommarfärg. Det funkar också bra med en vit skjorta med exempelvis vinröd eller sandbrun slips. Prickiga slipsar går kanon med randig klädsel.

 4. andersonchris skriver:

  Kommer att tänka på ett par andra saker.

  Om slipsknuten är längre eller lika lång som kragsnibbarna så får man en snyyg linje omkring nacken.

  Om man har långsmala snibbar så kan man testa en lång knut som exempelvis Prince Albert (four-in-hand på amerikanska).

  Med breda slag får man ofta en bra linke med cut-away-krage.

  Button-down är ok till fritidsbruk men många anser att man inte ska ha slips till den kragen. Alltid retar det någon.

  Kan passa på att nämna att Dressman just nu har en mellanblå kritstrecksrandig kostym i fin och lätt ull och smalt snitt för omkring 2 000 kr. Ett kap för en elegant och billig sommarkostym.

 5. andersonchris skriver:

  Tuppy, det är lätt att säga att Dressman är skräp, och det stämmer för 80% av deras sortiment.

  Deras toppsortiment av kostymer, skjortor och slipsar sourcar de däremot från kvalitetstillverkare, bland annat i Italien. På grund av Dressmans volymer blir det ganska billigt.

  Om man förstår sig på kläder är man mer intresserad av kvalitén på materialet, snittet och sömmen än på märket.

  Således handlar jag både på NK och Dressman och du skulle aldrig kunna gissa vad som är köpt var (om du inte såg etiketterna).

  För övrigt är Tyrwhitt i grunden en postorderfirma som inte har särskilt hög status heller. När de startade för tio år sedan brukade de enbart annonsera ut ganska billiga skjortor och byxor i pressen. På den tiden försökte man härma kvalitetskläder utan att vara det.

 6. markgreven skriver:

  Bar en liknande combo a la Oscar J, på en Megapol-tillställning i torsdags. Fick komplimanger och blev trakterad enligt ordning. Keep on…

 7. andersonchris skriver:

  Medlidande kan vara en stark kraft 😉

  Om vi ska sluta tramsa oss så tycker jag tyvärr att det finns den del att invända mot kombon på bilden i inlägget.

  För det första så dödar skjortan och kavajen varandra färgmässigt, ingdendera får någon lyster. Kragen är dessutom för lång och knäppkragen passar inte till den formsydda kavajen. Himmelsblå är en svår färg och det enda säkra kortet är en vit skjorta. Bomull går bra men även en fin vit linskjorta skulle passa fint. Utan kragknappar i båda fallen.

  För det andra är slipsen helt fel. Varken färgen eller materialet passar till kavajen. Den grova ytan på kavajen och de breda kritstrecken gör det svårt att bära slips till. De flesta skulle nog välja att gå slipslös med öppen krage till den kavajen. Om Man vill bära slips så bör den vara ganska grov, t.ex. av bomull och den bör ha en färg som harmonierar med kavajen, exempelvis vinröd eller sandbrun.

  Kostymen på Dressman som jag nämnde liknar den här i färgen och snittet:

  Den kostar ungefär lika mycket som det kostade att beställa kavajen från Tyrwhitt. Däremot är den mycket mer användbar och mycket elegantare. Den kan användas med eller utan slips, till fester och högtider eller på kontoret. Med vit skjorta och svart slips blir det exempelvis en klassisk 60-talslook som funkar även under vinterhalvåret.

  Med det vill jag ha sagt att man kan klä sig snyggt och elegant även om man bor i en svensk småstad och inte vill spendera alltför mycket pengar.

  Hursomhelst. Det bästa användningsområdet för den inköpta kavajen är vit linskjorta med öppen hals, beige linbyxor, bruna skor och en luftig scarf i råsiden, exempelvis brun/blå/beige. Då ser man mer ut som en engelsk gentlemannaturist i Italien vid förra sekelskiftet.

 8. nathaniel skriver:

  andersonchris: Återigen blir det uppenbart att vi inte delar estetiska ideal. Det är nästan kusligt hur långt ifrån varandra vi verkar stå i dessa ting. Själva poängen med att matcha den himmelsblå kavajen med en ljus/mellanblå pinpointskjorta är att tona ner båda plaggen och skapa en bakgrundsfärg utan att bli monokrom (det du kallar brist på lyster). Och själva poängen med att välja en kraftigt kontrasterade slips är just att den ska bryta av. Både när det kommer till färg och material. Istället för att välja en slips i material som skulle vara lika matt som linneblandningen och pinpointtyget använder man ett material med annan lyster. Istället för att välja en färg som smälter in väljer man en färg som sticker ut.

 9. andersonchris skriver:

  Det är inget fel i att experimentera; eller att lämna synpunkter på någons experiment.

  Tipset är väl att utgå ifrån en helt vanlig klassisk mundering och sedan testa med att ändra enstaka detaljer för att hitta sin egen stil.

  Problem uppstår bara om man bryter mot alla stilregler samtidigt, för då blir det inte en stil utan ett sammelsurium.

  När det gäller färg på skjortan så finns det bara två saker som alltid fungerar. Antingen en ordentlig kontrast i ton gentemot kavajen; eller helt monokromt. Om man väljer en skjorta som nästan men inte riktigt matchar tonen i kavajen så blir intrycket ofta dassigt och det kan också förstöra också slagets linje. Naturligtvis finns det enstaka undantag som kan fungera.

  Om något är klassiskt så beror det ofta på att det funkar väldigt bra. Om en kombo däremot är väldigt ovanlig så beror det ofta på att den inte passar särskilt många.

  När jag kikar på Tyrwhitts sida så ser jag att de demar just den kvajen med vit skjorta och då ser den ganska stilig ut.

  • nathaniel skriver:

   Sorry, kan knappt hålla med dig om ett ord du skriver. Tydligen hämtar vi våra stilregler ifrån olika källor. Monokromt är t ex ett big ”no-no” hos mig.

 10. ryssen skriver:

  Jag har nyligen besökt Tyrwhitts butik i London och tyckte inte att deras kläder var särskilt bra. Köpte ingenting, trots att det var rea. Varken kvalité eller själva modellerna höll bra nivå. Men jag kan hålla med att Tyrwhitt ändå är bättre än Dressman. Den senare är uruselt ful.

  • nathaniel skriver:

   Tyrwhitt är inte bästa kvalitet. Anledningen att handla hos dem är för att det erbjuder en bra vara i relation till priset.

   Det vill säga att deras skjortor för 300 kr är långt bättre än 300 kr-skjortorna i Sverige. Det betyder självfallet också att om man har vant sig vid att t ex alltid bära Canali-kostymer är deras kostymer inte något man hurrar över.

   Sen ska man nästan alltid betrakta rea-pris som ordinarie pris på CT eftersom de rear 10 av 12 månader per år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s