Shortsdebatten

Såhär i sommartid blommar debatten om shorts vara eller icke vara ständigt upp i olika forum. Många hävdar med bestämdhet att en välklädd man aldrig bär shorts. Man förstärker sedan detta resonemang med olika argument, tyvärr ofta intetsägande i stil med ”aldrig innanför tullarna” eller ”osmickrande”. Jag anser dessa väl generalisernade utan vidare motivering.

Ärm i sommarläge

Ärm i sommarläge

Jag är själv av meningen att det finns ett stort antal situationer där korta byxor är helt oacceptabla. På arbetsplatsen till exempel. För egen del bär jag inte ens kortärmat på jobbet. De senast veckorna har jag kavlat upp skjortärmarna något, och knäppt upp någon knapp extra i halsen för att anpassa temperaturen. Tyvärr kommer ett stort antal anställda till arbetet i full svenssonsk strandmundering med de karaktäristiska vida, för stora kortärmade skjortorna, långa och säckiga 3/4 shorts och hemska sandaler eller gymnastikskor.

Jag anser även att det visst finns otaliga situationer där man gott och väl kan eller bör klä sig i shorts. Givetvis är det en fråga om tycke och smak, men att av princip bara avfärda användandet av korta byxor för att ”man inte använder shorts”, är för mig otänkbart. Ett praktexempel nu sommartid är när jag tillbringar tid ute med mina barn en varm sommardag. Jag står inte på en stekhet lekplats i strålande solsken och ger min dotter fart i gungan, iklädd långbyxor, bara för att. Jag går även gärna på stan i korta byxor om vädret är sådant att shorts blir det mer passande alternativet.

Kärnfrågan och huvudargumentet för mig är inte shortsens vara eller icke vara, utan återigen passform och modell. Precis som i alla andra situationer. Och det är sannerligen ingen lek att hitta ett par shorts som sitter bra, och är smickrande för bäraren. Längd och vidd är två avgörande huvudfaktorer. Som alltid annars bör de vara avpassade efter bärarens kroppskonstitution. Min egen tumregel är att ett par kortbyxor bör sluta vid knäet, eller strax under. Det viktiga är att de med marginal slutar innan vadmuskeln tar vid. Detta är en vetenskap där jag tror shortsbärande män har mycket att lära av kvinnor och deras erfarenheter gällande rätt avpassad längd på kjolar.

Mindre smickrande modell

Mindre smickrande modell

Trefjärdedelsbyxor, tyvärr svenska mäns basplagg nummer ett sommartid, har förutom sin i sig osmickrande, säckiga utstrålning egenskapen att förkorta bäraren och få den ståtligaste och mest välbyggde man att se ut som en krympling. En byxa som slutar mitt på vaden döljer helt och hållet minsta antydan till kroppsform, samt ger synintrycket att bäraren har mycket kortare ben än han verkligen har. Som i alla andra sammanhang ska ju kläderna vi bär framhäva och förstärka de positiva dragen av kroppsformen och ge ett balanserat synintryck.

För korta shorts tilltalar mig inte heller riktigt. Jag har svårt att sätta fingret på vad felet är i mitt tycke, men får någonstans i bakhuvudet ofta bilden av ett litet barn där mamma valt kläder. Lite Pelle i Saltkråkan med hängslen och sandaler. Alternativt den nästan feminint utstuderade mannen i något för snäva, korta khakishorts och illröda mockaloafers. Jag såg honom på stan nyligen, och det var inte smickrande. Det är dock bara min högst personliga åsikt. Troligtvis finns det även i denna situation en och annan man som kan få korta shorts att se bra ut.

Inte skribentens förstahandsval

Inte skribentens förstahandsval

När det kommer till benvidden är det återigen ofta alldeles för vida shorts jag ser på herrar i omgivningen. Vida benslut ger intrycket av oproportionerligt smala ben, som i sin tur skapar obalans mellan över och underdel. Nu ser jag det mycket svårt att ge exempel på någon slags tumregel för benvidd, men den bör återigen vara avpassad efter bärarens kroppskonstitution. Utan att på något vis förringa någon kroppstyp, tror jag det är lättare att komma undan med shorts om man som bärare har relativt välbyggda ben då avsaknaden av byxben helt och hållet utlämanar det till bärarens kropp att att ge ett balanserat synintryck.

Shorts som passar bäraren

Shorts som passar bäraren, källa:The Sartorialist

Om jag skall formulera något slags generellt resonemang om hur jag anser att fördelaktiga shorts ser ut, passar de som ett par välsittande långbyxor, är dock något vidare för att skapa balans i det avsevärt kortare byxbenet, och de slutar vid eller strax under knäet.

Min slutsats och åsikt är alltså; Bär gärna shorts, men välj tid, plats och framförallt modell med största omsorg. Ha dem avslutningsvis aldrig, aldrig på kontoret!

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Shortsdebatten

 1. Alistair skriver:

  Instämmer i stort med föregående talare förutom på en punkt; Pelle och ALLA de andra rollfigurerna i Olle Hellboms klassiska fimatisering av ”Vi på Saltkråkan” är, enligt mitt förmenande, fortfarande oslagna vad gäller semesterklädstil.

  Aldrig har vi sett så stiligt semesterklädda människor i en svensk film/TV-serie som då. Farbror Melker är min förebild när det gäller klädstil om sommaren. Dessutom inte en logotype på bröstet så långt ögat kan nå.

  Allt är snyggt; modeller, skärning, färger och bärande. Inga ”Foppatofflor” eller ”tältkortbyxor” där inte!

  Jag köpte DVD-boxen i huvudsak som stilkälla. Som bonus har min dotter den som underhållning…

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Jag håller med. Dock bör vuxna män som du mycket riktigt säger ha Melker som förebild, och inte Pelle 🙂

 2. Fredrik II skriver:

  Jag håller med skribenten till viss del. Framför allt så tycker inte att det passar sig med shorts på arbetsplatsen. Tja, om det nu inte är så att du jobbar som snickare, vägarbetare eller dylikt. Då är det faktiskt helt ok. Men på ett kontor så borde du inte få komma in i shorts!
  Jag är heller inte något fan av shorts inne i stan. Jag bryr mig då inte om i fall det är innanför tullarna eller inte, småstad eller storstad… Jag tycker helt enkelt inte att det passar sig. Om det handlar om temperatur så går det lika bra med ett par ljusa linnebyxor för att hålla solen borta från kroppen, och en tunn bomulls- eller linneskjorta till det gör det både stiligt och behagligt. Och som en bonus så slipper du bränna dig…

  Ni nämner farbror Melker som stilideal, och det är någonting jag kan skriva under på! Det är inte ofta jag ser Vi på Saltkråkan (allt för sällan) men jag kan nog inte komma på ett enda tillfälle jag sett honom i kortbyxor 🙂

  Däremot så håller jag med om att det finns rätt tillfälle för shorts. Både på stranden, ute i naturen och hemmavid är det fullt acceptabelt att bära shorts.

  /F II

 3. Murray skriver:

  Jag tror att en stor del av många mäns motstånd till kortbyxor är det faktum att det för inte så länge sedan var ett ganska ovanligt plagg för vuxna män. Det var nämligen någonting som hörde pojkåren till.

  Själv äger jag blott två par kortbyxor, och dessa är badbyxor. Jag trivs helt enkelt inte i dylika plagg, och därför lär jag inte heller införskaffa mig några.

  Fredrik II: Snickare och vägarbetare bör väl ändå vara måna om att skydda benen, för att undvika arbetsplatsolyckor. Annars håller jag verkligen med dig: ett par linnebyxor, eller lätta kvaliteter i annat material, är nog så svalkande.

 4. Alistair skriver:

  För egen del finner jag det besynnerligt med uppfattningen att kortbyxor skulle ”höra pojkåren till”. Självfallet väljs tillfällena där kortbyxor skall användas med omsorg men vuxna män kan visst hämta inspiration från ”Pelle på Saltkråkan stilen”. Det råder en viss ”skitnödig” kortbyxuppfattning i Sverige vilket kanske inte är så konstigt då det rådande kortbyxmodet lämnar mycket i övrigt att önska (som Archibald så träffande beskriver). Därav fåniga s.k. regler som ”ej innanför tullarna” och annat trams.

  Tyvärr är det väl så att det stora flertalets stilhaveri skapar nya och krystade stilparadigm som naturlig motreaktion. Fåtalet som äger förmågan att klä sig elegant riskerar därmed att drabbas av denna, i många fall, överreagerande motreaktion (eller ”stilfascism” för den som tycker det uttrycket passar bättre).

  För egen del hör bärande av kortbyxor endast samman med semester alternativt ”mycket avslappnad helgklädsel” (i trädgårn, vid grillen, i båten eller liknande tillfällen).

  I Flussers ”Clothes And The Man” finns utmärkta illustrerade exempel från 30-talets ”Apparel Arts” hur gentlemannen kan bära kortbyxor (se sid 17 i ”Clothes And The Man”). Ett annat trevligt exempel är bilden på Noël Coward i Flussers ”Style And The Man” (sid 183).
  En annan sån där ”stilfascistuppfattning” är att strumpor inte bör bäras till kortbyxor. Återigen en fånig, idiotisk ”regel” där jag instämmer i Allan Flussers uppfattning att strumpor visst kan vara väldigt snyggt till kortbyxor. Undvik långa strumpor och var noga med mönster/färgval. Gärna tvärrandigt.

  MVH
  ~Alistair

 5. Archibald skriver:

  Kortare komplettering med en länk till valda delar ur Clothes And The Man.

 6. Alistair skriver:

  Ett annat gott exempel på utmärkt stil i allmänhet och kortbyxans eleganta bärande i synnerhet är Errol Flynn.
  Han trivdes i marin miljö och hade en särskilt elegant ”sprezzatura-attitud” i sitt klädval när han var i sitt absolut rätta element (på båtar, som kortbyxbärande skeppare).

  En alltför tidigt bortgången och tyvärr ofta förbisedd stilgigant.

  MVH
  ~Alistair

 7. Tuppy Pink-Bottle skriver:

  Innan jag tar på mig ett plagg brukar jag fråga mig vad min valet skulle säga om jag hade en sådan i anställning. Detta är en ytterst opraktisk vana då de flesta kläder i min garderob är märkta med en symbol bestående av ett stycken beriden polospelare och skulle såldeds av nämnda gentelman’s gentleman diskvalificeras från användande. När det kommer till shorts, eller dambyxor som jag väljer att kalla dem, lyssnar jag dock ändå på min imaginäre Jeeves och bär dem således endast då jag semestrar på Bermuda, något som inträffar bra mycket mer sällan än jag skulle önska.

  T.P.B.

 8. Ping: Forma sommargarderoben « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s