Motarbeta svältidealet

Den är ständigt aktuell, debatten om pressen på kvinnor och hur deras kroppar skall se ut. Idealet, förstärkt i media och annonsering visar ofta bilden av en svältfödd siluett som modellen för en vacker kropp. Ofta hävdar kvinnor själva att ”det är ju så ni män vill ha oss, oavsett vad ni säger”. På det viset anser jag problemet till viss del vara något av en självuppfyllande profetia, orsakat och närt av kvinnor själva. Jag vet även att både jag själv, och många av mina manliga bekanta absolut inte tycker att de beniga och tunna kvinnorna är idealet för det vackra.

Till ämnet hör givetvis att det, bland både kvinnor och män, finns personer som är oerhört magert lagda, smala av naturen. En del av dem har rent av problem på grund av detta, andra går bara och trivs med sig själva. Dessa personer omfattas givetvis inte av mitt upprop. Det är hetsbantarna jag vill nå ut till. De som på konstgjord väg strävar efter ohälsosamt och onaturligt smala kroppar.

Jag ser om och om igen bilder på kvinnor, ibland även män, vars ben eller överkroppar kunde vara som klippta ur något tidsdokument från valfritt fångläger med långvarig svält som orsak. Ofta i modepress. Utmärglade bröstkorgar där revbenen går att räkna, ben där knäets omfång nästan överstiger lårets omkrets. Många suckar längtande om hur snyggt det är vid åsynen av dessa bilder. Det är svårt att avgöra vad som kom först, hönan eller ägget… Närs idealen av dessa personers längtan efter underviktiga kroppar, eller längtar de efter tillståndet tack vare medias massiva kampanjer med svältsmala modeller?

Jag gissar att det nu inför sommaren minskas extra mycket på matintag runt om i landet. Man hoppar över frukosten, äter lite mindre till lunchen… Därtill kanske man dessutom tränar, rent av lite extra för att viktminskningen skall gå fortare? Bilden nedan kanske inte är det värsta exemplet på det skräcksmala idealet, men illa nog. Sen kan man fråga sig om den lilla flickan ser så förfärad ut på grund av klänningen någon tvingat på henne, hundkopplet runt halsen, eller mammas ben?

Ingen vacker syn

Ingen vacker syn

Oavsett vilket vill jag härmed slå fast; Jag ser gärna kvinnor med former. Basta! Med detta menar jag rakt inte dessa horder av mjukplufsiga, smått ciderfeta kvinnor/flickor som går omkring med 10 till 15 kilos mycket ohälsosam övervikt, blekt vällande över byxlinningen under det för korta linnet. Även det en idag alltför vanlig syn och ett folkhälsoproblem. Däremot välkomnar jag varmt en hälsosamt kurvig kropp med en rumpa, lår och former. Stora bröst är absolut inte viktigt på något vis.

Överviktsproblemet är för övrigt om möjligt värre bland män, men det är ett annat inlägg och en annan diskussion. Kort bara så är hängbuk, oavsett vad ni herrar tycker, inte extra manligt. Bara ett raskt steg närmre en infarkt.

Avslutningsvis tror jag inte att det generellt är mannen på gatan som vill ha, och uppmuntrar idealet svältsmala kvinnor med kroppar som små skolpojkars. Jag uppmanar även er andra manliga bloggare att följa mitt exempel och aktivt uttala er om saken om ni delar min uppfattning.

Om det nu finns några kvinnor bland våra relativt många återkommande läsare, var vänliga och ta detta till er. Det vore uppfriskande. Motarbeta svältidealet och börja tycka om era kroppar. Sannolikt kommer er omgivning göra detsamma.

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Motarbeta svältidealet

 1. garderners delight skriver:

  …skönheten kommer inifrån, min vän.

 2. Magnus skriver:

  Mycket bra!

 3. Archibald skriver:

  gardeners delight: Enligt min åsikt mycket beroende på om insidan lever i harmoni med utsidan.

  • garderners delight skriver:

   Archibald: Frågan är om det inre blir vackert genom det yttre eller tvärtom? Jag vill gärna tro att det du gestaltar genom ditt yttre, såväl kroppsligt, genom kläderna du bär, som hur du uppför dig är en spegling och står i samklang med ditt inre. Motsatsen, när endast det yttre är din identitet, vilket mode riskerar göra med människor, ger en platt och mycket endimensionell människa. Föga intressant.

   • Archibald skriver:

    Det jag menar med min kommentar är att det finns så otroligt många trevliga människor med både ”inre” och ”yttre” skönhet, företrädesvis kvinnor, som ideligen själva går och tycker att det är något fel på dem.

    Det är ju som bekant många som anser det vara smått tabubelagt att vara nöjd med sig själv. En del av den den grundmurade svenska jantementaliteten.

    Jag tycker att skönheten sorgligt nog till stor del förtas då en människa enträget hävdar att han/hon är ful av någon anledning.

    Det jag ville säga var att det inre inte blir vackert av det yttre eller vice versa om det inre och yttre inte är överens.

 4. DavidNiven skriver:

  Enligt min erfarenhet stämmer din observation om att de flesta män föredrar kvinnor med mer former, detta bekräftas ju också av herrtidningar, m.m. Det trådsmala och undernärda idealet kommer snarare från modeindustrin, som verkar hävda att det ser bättre ut på catwalken eller dylikt.

  Jag vill också hävda att det i första hand är kvinnor själva som skapar press sinsemellan om olika kroppsideal och liknande. De flesta kvinnor verkar också lägga betydligt mer ansträngning på att ”göra sig fina” för sina medsystrar än för oss män. Har ni sett ett gäng tjejer på tjej-kväll någon gång?

 5. andersonchris skriver:

  Även om jag naturligtvis instämmer i grundtanken att kvinnor och män inte ska svälta sig själva ser jag två problem med inlägget.

  För det första låter denna passus närmast lite gubbsjukt:

  ”Däremot välkomnar jag varmt en hälsosamt kurvig kropp med en rumpa, lår och former. Stora bröst är absolut inte viktigt på något vis.”

  Det andra problemet är denna passus:

  ”Med detta menar jag rakt inte dessa horder av mjukplufsiga, smått ciderfeta kvinnor/flickor som går omkring med 10 till 15 kilos mycket ohälsosam övervikt, blekt vällande över byxlinningen under det för korta linnet.”

  Problemet är just att kvinnor svälter sig för att de är livrädda för att se ut som dessa, tydligen förhatliga ”mjukplufsiga” kvinnor, trots att de egentligen inte inte är i riskzonen för fetma.

  För egen del föredrar jag naturligt utseende. Vissa är naturligt smala och då tycker jag att det ser bättre ut än att de försöker fylla ut. Andra är naturligt lite fylligare och då ser det bättre ut än att de försöker magra av sig. Problemet är att vi, som kollektiv, inte tolererar naturliga variationer av mänskligt utseende. Istället ska alla stöpas om i en och samma form.

  Det drabbar svenska killar också. Förr i tiden höll gymnasiekidsen på och knaprade anabola steroider för att bulka upp sig. Nuförtiden svälter de sig som tjejerna för att se trådsmala ut.

  Sanningen är ju att utseendet är det som betyder minst hos en människa. Det är personligheten som gör att man får vänner och en partner som håller livet ut.

 6. Archibald skriver:

  andersonchris: Vettiga tankar. Håller dock inte med om att det är gubbsjukt att tycka bra om flera kroppsformer än de trådsmala.

  Jag ville nog mest understryka att många av oss även tycker bra om det, trots att den ällmänna uppfattningen är tron att män generellt bara vill ha trådsmala kvinnor.

 7. Wellington skriver:

  Archibald: Det är en tunn is du är ute på. Att lägga värderingar i andras utseende är en omededveten, men ack så naturlig reflex. Det är lätt att halka in på sidospår som ”Feta är dummare än smala” osv. Det blir snabbt fel i de här diskussionerna. En annan sida på ditt ”utseendemynt” är de skönhetsoperationer som både män och kvinnor genomgår. Många kanske av fåfänga, andra av både psyksiska och fysiska skäl. Är det fel att fixa näsan eller brösten om man nu tvunget vill? Du föredrar mer ”normala” kvinnor. För min tycker jag att det går att finna vackra drag hos nästan alla kvinnor. Kroppen är bara skalet som omger människan.

 8. Archibald skriver:

  Wellington m.fl: Sant. Det är ett veritabelt minfält. Att över huvud taget beröra ämnet är något av det mest laddade man kan göra. Att skriva om det kanske snäppet värre.

  Diskussionen kan broderas ut och föras i det oändliga med obegränsat antal sidospår som de du nämner. Det är även lätt och tacksamt att ha kritiska åsikter om dessa uttalanden.

  I en ideal värld skulle ingen lägga någon värdering i utseende.

  Jag försöker uttrycka en isolerad åsikt om att det är synd att så många upplever att man måste/borde ha en kropp som ett litet skolbarn för att passa in.

  Det går att lägga in mängder av olika värderingar i det jag skrivit. Sannolikt trampar jag i klaveret på något vis oavsett vem som läser texten, och sen ställer den mot sina egna tankar och idéer.

  Som en mycket förnuftig man brukar säga, ”välj att förstå vad jag menar” med det jag säger.

  /Archibald

 9. Wellington skriver:

  Archibald:I grund och botten förstår jag vad du menar. Och jag delar din uppfattning om att dagens skönhetsideal bidrar till att, framförallt unga flickor, mår dåligt. Det är intressant att den här frågan kommer upp i ett ”drönarforum”, eftersom drönaren av naturen torde vara självcentrerad och genuint ointresserad av andra människor (om de inte delar de intressen som enligt drönaren tillhör livets nödtorft). Så din i grunden välmenade tanke ska du ha en eloge för. Och jag förstår att du dömer inte människorna utan idealen som omger oss alla. Och faktum är att er, Drönarklubbens, kamp mot de förhärskande idealen är det som får mig att återvända till er blogg dagligen.

  Med välig hälsning,

  Wellington

 10. andersonchris skriver:

  Fast om man analyserar Archibalds text så framhäver även den ett krav på visst utseende, nämligen normalviktigt utseende. I princip så framhålls att man varken gillar bengetter eller plufsor, vilket ju är att ställa krav på utseende.

  Min livslesagarinna råkar vara precis så fotomodellssmal som vi diskuterar här, men det beror inte på självsvält. Hon äter samma saker som jag och tränar endast måttligt. Således har hon förmodligen en kroppsbyggnad och ämnesomsättning som gör att hon är naturligt smal och jäkligt stilig, om jag får säga det själv 🙂

  Däremot, om jag ser bakåt, så har jag haft livsledsagarinnor i alla möjliga former och färger. Således har jag ingen utseendetyp som jag faller för. Däremot har alla haft vissa personlighetdrag gemensamt. De har alla varit humoristiska, konstnärliga och levnadsglada.

  Utseendet är det första som man vänjer sig vid hos sin partner. Efter ett antal veckor, månader eller år ser hon bara ut som ”hon”. Något som man aldrig vänjer sig vid är personligheter som kolliderar. Sådana problem blir bara värre med åren. Såldes bör man om man är smart, inte leta efter en kvinna med ett särskilt utseende, utan välja någon med en god personlighet som man trivs med år efter år.

  Sedan är det ju så att ämnesomsättning och vikt till stor del är en evolutionär effekt som beror på människornas varierande förmåga att skaffa föda. Fettlagring och långsam ämnesomsättning har sina fördelar när man lever i vilt tillstånd i naturen. I dagens överflödssamhälle ställer det till problem för en del olyckliga och vi ska absolut inte döma människor för sådana fåniga saker.

  • Archibald skriver:

   Då föreslår jag att du analyserar om igen Hr Anderson.

   Förhoppningsvis ser du då att jag försökt tydliggöra min förståelse för saker som ämnesomsättning, även om jag inte uttalade just den termen. Något du tar upp som om jag totalt ignorerat den. Givetvis gäller den i viss utsträckning även åt andra hållet, dvs. för folk som av naturen är något mer bastanta.

   Den övervikt jag talar om är den som gränsar till att vålla hälsoproblem, precis som undervikten.

   Män löper allt större risk för hjärtsjukdomar, kvinnor avråds av läkare att bli gravida pga. riskerna. Kan du ärligt påstå att det är en aspekt att bortse ifrån med motiveringen att skönhet kommer inifrån?

   Givetvis ska man välja partner efter personlighet. Något annat har inte heller sagts i inlägget.

   Som jag skrev tidigare, försök välja att förstå vad jag menar.

 11. Tuppy Pink-Bottle skriver:

  Please, jag intar helst min dagliga dos ytlighet från denna klubb utan bifogat djup. Var snäll och skriv snarast ett inlägg om promenadkäppens nödvändighet för den sanne gentlemannen så att detta ohyggliga ämne puttas ned från sin plats längst upp på sidan.

  T.P.B.

 12. andersonchris skriver:

  Påpekar bara att det är så svårt att göra sig fri från preferenser om utseende och vikt att sådana föreställningar omedvetet men tydligt smyger sig in i en text som är avsedd att ta avstånd från viktfixering.

  Dessutom är jag inte alls så allergisk mot fetma som många andra. Visst kan kroppen i vissa fall ha svårare att klara fetma än svält, men vi måste nog erkänna att en ökad vikt är en fullkomligt naturlig konsekvens av en modern livsstil.

  Att hela tiden angripa överviktiga människor med hälsoargument är ju egentligen bara ett kränkande sätt att utöva vanliga fördomar över deras utseende.

  Eftersom jag har ett utifrånperspektiv på Sverige så kan jag med all säkerhet säga att vi har en otroligt överdriven fixering vid kost och hälsa. Samtidigt är vår medellivslängd inte påtagligt högre än andra utvecklade länder där man äter lite hursomhelst. Skillnaderna i livslängd mellan länderna i Västeuropa, Nordamerika och Australien är i princip negligerbara.

  Vi måste förstå och erkänna att normalt mänskligt utseende idag varierar från smalt till ganska kraftigt och att det framför allt är ett personligt val om man anammar det allmänna hälso- och utseendeidealet eller inte.

 13. Joel skriver:

  Det är konstigt det där hur ofta modeller har många typiska manliga drag. En hemsida som bara tar upp ämnet är http://www.femininebeauty.info

  Men den är tämligen icke-pk då den verkar vilja koppla ”problemet” med ”skolpojks”-looken till det faktum att många stora designers har en viss sexuella läggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s