En snabbintroduktion till skjorttyger

Det slog mig att trots att vi ingående har diskuterat skjortans dygder med er (t ex här, här, här och här) så har vi inte gett er någon introduktion till de olika skjorttygerna. Därför kommer här en lätt introduktion.

Skjorttyger kan grovt delas in i tre huvudkategorier Poplin, Oxford och Twill.

Poplin
Poplin är ett tyg som används främst till mer formella skjortor. Tyget är tunn och svalt och dess typiska användningsområden är till affärs- och uniformsskjortor. Poplin passar till exempel utmärkt med dubbelmanschetter. Den kompakta vävningen gör att ytan ser mer eller mindre slätt ut, men tittar man riktigt nära ser man ett tunt prickigt mönster. Poplin är populärt för att tyget ofta har en stark lyster och för att färger framträder väl på poplin.

End-on-end är ett poplintyg som man vävt med två olikfärgade trådar, vara den ena oftast är vitt. Metoden används för att skapa ett djupt i tyget/färgen och på normalt avstånd ser End-on-end vanligtvis enfärgad ut.

Oxford
Oxford (klassisk) är ett mer informellt tyg. Det klassiska oxfordtyget är betydligt tjockare än poplin och har en grovare yta. Men de är också mjukare och skrynklar ofta mindre. På nära håll framkommer i oxfordtygerna snarast ett prickigt mönster. Oxfordtyget är populärt för sin mjukhet, men också för att det är slitstarkt och åldras väl. Button-Downskjortor är populära att sy upp i oxfordtyger.

Pinpoint (Pinpoint Oxford) är ett Oxfordtyg som sytts tunnare och finare än det klassiska oxfordtyget. Effekten blir att ytan blir slätare och mönstret mindre framträdande. Tygets formalitet förstärks på så sätt och tyget blir luftigare. Tyvärr förlorar tyget också i mjukhet. Pinpoint är populärt då det är ett något mer informellt alternativ än poplin samtidigt som den går att bära ihop med kostym. Royal Oxford är i grund och botten samma sak som Pinpoint men man väver tyget ännu tunnare och finare, vilket ger ett tyg som på många sätt liknar Poplin i sina kvaliteter.

Twill
Twill är ett tjockare och slitstarkt tyg som är lättskött. Därför används tyget ofta till skjortor som utsätts för mer påfrestningar. Lantskjortor i tattersallmönster är till exempel ofta i twilltyg. Twill är känt för det diagonala mönster som ger tyget dess struktur. Fiskbensmönstrat tyg är helt enkelt twilltyg där man byter riktning på ränder med jämna mellanrum. Hundtandsmönstrat tyg är ett twilltyg som man väver med två olikfärgade trådar.

Twill

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En snabbintroduktion till skjorttyger

 1. Lotta Alveus skriver:

  Mycket informativ artikel om skjortans tyg. Men jag vill bara påpeka att tyg vävs inte sys. Det blir gärna lite förrvirrande när ni inte använder rätt begrepp.
  Med vänliga hälningar
  Lotta Alveus
  Textillärare

  • Gussie skriver:

   Helt rätt Lotta. Ibland undrar man vilken film som rullade i huvudet när man i efterhand ser vad man egentligen har skrivit.

 2. Jürgen SILLING skriver:

  Går det köpa/ beställa, endast lösa kragar?
  Måttbeställda. Skjortan till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s