Tips inför studenten

Drönarklubben är återigen inne i en period av hög arbetsbelastning, på bekostnad av uppdateringstakten. Vi har dock de senaste dagarna sett våra läsares hängivenhet, och förmåga att konsultera äldre inlägg, sannolikt för vägledning och ett eller annat tips på vägen.

Jag har noterat att tonvikten verkar ligga på inköp av kostym, samt användandet av näsduk, det tycker vi drönare om. Min slutsats och gissning är att det är relaterat till stundande studentfiranden eller relaterade högtider.

Med detta som incitament publicerar jag här en samling länkar som kan vara användbara vid sammansättning av en klassiskt stilig kostymoutfit. Vidare vill jag som så många gånger förr trycka på vikten av att köpa en välsittande skjorta!

Oavsett hur bra din kostym sitter, så faller allt platt om du till den har en skjorta som sitter illa. Det viktigaste är först och främst kragens passform. Tumregeln är att du skall få in två fingrar innanför den knäppta kragen, detta oavsett om du tänker använda skjortan med eller utan slips. Det är visserligen inte fullt lika tydligt när man bär en för stor skjorta uppknäppt i halsen, men tillräckligt märkbart för att det skall se avsevärt mycket sämre ut än en skjorta som sitter som den skall. Skjortan med rätt halsvidd faller avsevärt mycket snyggare, knäppt som oknäppt.

Vidare, comfort fit är enligt min personliga åsikt ett märkligt begrepp, såvida man inte är så grovt skapt att midjevidden eller bredden över ryggen kräver den utformningen. I andra fall är det sällan vackert med mer tyg i ett plagg än vad som krävs för att man ledigt skall få på sig det. Jag är fullt medveten om att långt ifrån alla föredrar, eller ens klär i skjortor av slim-fit modell. Dock bör man eftersträva ett någorlunda kroppsnära snitt även på skjortan. Om du under en välsittande kostym klämmer in en alldeles för vid skjorta, kommer den sannolikt att vecka sig och bli obekväm samt helt enkelt se för stor ut. Detta oavsett om skjortan sitter bra i halsen.

När det sedan gäller färg och mönsterval, tycker jag helst att ni bör satsa på en stilig enfärgad skjorta till studentkostymen. Det finns sannolikt många av er som har vad som krävs för att även komma undan med stilen i behåll i en mönstrad variant. Dock är den enfärgade sannolikt bäst avpassad för högtiden i fråga. En vit skjorta är att föredra, men ljusblått och ljusa toner av rosa eller lavendel kan också fungera med fördel. I valig ordning hänger det mest på hur väl du själv klarar att bära upp din kombination. För den mindre säkra tipsar jag dock främst om vitt eller ljusblått.

Mönster ton i ton med slipsens grundfärg

Mönster ton i ton med slipsens grundfärg

Gällande valet av slips skulle jag i korthet gärna uppmuntra en enfärgad slips, eventuellt i en något mörkare färgton än skjortan, dock inte om den är vit. Vit slips hör, oavsett hur mycket du avgudar the Hives, Inte hemma i studentfirandet. Alternativt en slips ton i ton med din kostym. Om du vill ha en mönstrad slips, välj då gärna ett mönster i form av en struktur i grundfärgen. Givetvis fungerar olika mönster även med inslag av andra färger, men de kräver återigen mer av bäraren i fråga om att sätta samman kombinationen.

Stilig till marinblå kostym

Stilig till marinblå kostym

Efter förfrågan, en kort utläggning om skor och strumpor. Skorna är mer avgörande för helhetsintrycket än vad många ens anar. Är man ointresserad av kläder, kanske man missar de mindre välvalda skorna, men då ser man sannolikt heller inte någon av de andra för eller nackdelarna med kläderna. Övriga ser skorna väldigt tydligt. Den vanligaste missen bland svenska män är att kategoriskt använda för grova skor. Nästan som kängor utan skaft. Ofta som en ursäkt för att de även skall vara användbara i andra sammanhang.

Bra skor måste inte vara handsydda och ha lädersula, även om det i många fall är det bästa. I studentåldern är de handsydda skorna ändå ännu inte en fullt så långsiktig investering, eftersom dina fötter sannolikt växer en eller två storlekar till de kommande åren. Man ska dock ha i åtanke att alternativen exempelvis från Din Sko inte håller sig fina särskilt länge om de används frekvent. Har du bara skorna vid högtider räcker dock även ”Din Sko”, Scorett och andra butikers alternativ långt. Se dock till att skon du köper är gjord i läder.

Du ska välja mörka strumpor till mörk kostym, gärna ton i ton med kostymens färg. Aldrig, aldrig, jag säger det en gång till. Aldrig vita tub- eller sportsockor till kostym oavsett vad mamma, eller hemska tanke, pappa säger! Har du en ljusare kostym, bör även strumporna vara ljusare.

Många av er får säkert frågan om ni önskar er något, eller vad ni önskar er i studentpresent. Traditionerna är många och olika. Vissa firar studenten stort, andra nästan inte alls. Har ni dock dåligt med idéer om vad ni önskar er, är mitt spontana tips en vettig klocka om ni inte redan har en sådan. Enligt klockexpertisen skall Seikos klockor kvalitetsmässigt vara ett mycket bra köp i prissegmentet 3000 kronor och uppåt.

Studentpresent?

Studentpresent?

Givetvis är inget av det ovan sagda någon allmänt gällande enda sanning, bara mina egna betraktelser om vad som kan fungera mer eller mindre bra. Avslutningsvis vill jag med hänvisning till sista länken uppmuntra er att ta denna i beaktande. Oavsett hur glad du av olika anledningar blir under kvällens firande, lämnar man heller aldrig någon i sällskapet på efterkälken om de av liknande anledning har svårt att hålla takten. Till sist, gentlemannaskap och sunt förnuft mina herrar.

Det är mycket upplyftande att se vår läsarstatistik. Med denna som grund presenterar jag nedan genvägar till följande användbara inlägg:

Näsduken och hur man matchar den

Att tänka på när du köper kostym

Näsduk till brun kavaj

Näsdukar och blandning av mönster

Skjortor med smalare siluett

Stil är ett totalkoncept

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tips inför studenten

 1. Wellington skriver:

  Archibald: Relvanta synpunkter. En liten utvikning om skor och strumpors betydelse skulle dock vara relevant i sammanhanget. Tack för en utmärkt blogg.

 2. alec skriver:

  bytplagg.se är ett förslag.

 3. andersonchris skriver:

  Några tankar.

  Skjortans passform. Slimfithysterin är ganska typisk svensk eftersom det finns många avmagrade personer här. I övriga världen är det classic fit som gäller, vilket är en figursydd modell med rörelseutrymme. Finns ingen anledning att välja slimfit om man stoppar in skjortan i byxorna.

  Tajta skjortor och kostymer är för övrigt en svensk sjuka och med min utländska bakgrund kan jag inte låta bli att skratta när jag ser en trådsmal filur med oljat hår i alltför tajta kläder och spetsiga skor sprätta runt omkring Stureplan. Utomlands hade man blivit hemskickad från jobbet att byta kläder om man dök upp i den outfiten.

  Slips. Skulle föreslå en guldbrun slips med vit skjorta. Gör sig bra till alla färger på kostymen (svart, blå eller grå) och är lite somrigt, lite studentigt och lite elegant.

  Klocka. Japanska ur är förvisso ganska bra men de är tråkiga som tusan. Som present ska det naturligtvis vara schweiziska ur. Finns fullt adekvata modeller i nämnt prissegment.

 4. Archibald skriver:

  andersonchris: ”Jag är fullt medveten om att långt ifrån alla föredrar, eller ens klär i skjortor av slim-fit modell. Dock bör man eftersträva ett någorlunda kroppsnära snitt även på skjortan.”

  Ett stycke jag anser mer eller mindre betyder samma sak som det du hävdar avseende skjortans passform. Att man absolut inte måste bära slim-fit, att få ens passar i det, men att man bör eftersträva en relativt kroppsnära passform.

  ”Classic fit” är för övrigt, enligt min erfarenhet, den tältvida helt raka skjortmodellen. Det figursydda alternativ du refererar till har så vitt jag sett kallats ”tailored fit”.

  Visst har sverige säkerligen en stor andel smalt byggda män, vilka ser absurdt löjliga ut i skjortor av classic fit modell. Lite som att trä en sopsäck över ett kvastskaft. Vidden över bröst och midja minskar ju inte för att man stoppar in skjortan i byxorna.

  För dessa män krävs en smalare passform, oavsett vad europa anser. Sverige har för övrigt inte heller samma problem med sjuklig övervikt som i övriga europa. Den genomsnittlige européen, inte sällan med en midja i klass med, eller bredare än axelvidden.

  Det är ibland nästan komiskt när man hör uttalanden om storlek och passform fällas av dessa människor med hälsovådlig BMI, en diagnos de inte heller sällan avfärdar som ”nonsens”. Det är varken mer manligt eller mer klassiskt stiligt att fylla ut en classic fit skjorta. Det är en fråga om tycke och smak. Att hävda classic fit som det rätta alternativet, är ju precis som att påstå att kostymbyxor med dubbla frontveck också är det enda riktiga?

  Visst anar jag poängen med ditt resonemang om personen som skulle skickas hem att byta kläder. Tyvärr kommer jag i samma veva spontant att tänka på hur samma chefer också hunsar sina anställda med sin I-am-your-peer-you-don’t-ever-question-my-judgement-mentalitet. En helt annan kultur på gott och ont.

  Din åsikt om den engelska attityden till svenska kläder stämmer helt överens med min egen erfarenhet. När mina engelska kollegor nyligen kommit till sverige, satt de kollektivt och mer eller mindre öppet kungjorde att svenska män ”klär sig som bögar”. När de sedan efter jobbet klev ur sin vida kostym, drog de med med glädje på sig sina minst sagt säckiga onsizejeans och 2 nummer för stora, urtvättade, hemska kortärmade skjortor med bizarra grafiska tryck.

  Det finns ju alltså, vilket du vet, två sidor av myntet i den frågan. Efter några år här i landet ser mina engelska kollegor inte längre ut som luffare på fritiden, och är lyckligt och tacksamt medvetna om detta faktum.

  Guldbrun slips och vit skjorta som mångsidigt förslag till helheten håller jag med om. Att man generellt bör avfärda Japanska klockor som tråkiga, och för att det undantagslöst och mest för sakens skull skall vara schweiziskt kan jag inte hålla med om.

 5. andersonchris skriver:

  Naturligtvis vattnas modellbeskrivningar ur.

  Tailored fit betyder en skjorta som är kraftigt insydd i midjan men bred över axlarna. Kan se komiskt ut.

  Slim fit är trång på alla ställen, dvs midja, axlar och ärmar.

  Classic fit är något insydd i midjan men har annars normal rymd över axlar och ärmar.

  Comfort fit är ett tält.

  Svältfödda svenska män glömmer ofta att en normal kost med mycket kött, potatis, sås etc visserligen ökar underhudsfettet något men att det framför allt ledder till ökad muskelmassa.

  Brittiska män, som äter mat för män, har i allmänhet, om de inte är sjuka, en betydligt större muskelmassa, vilket gör slimfitskjortor till fullkomligt uteslutna.

  Om man ska ge en klocka i present är märket på urtavlan viktigt. Står där SEIKO eller Casio blir man ledsen i ögat. Står där Omega, Tissot etc så blir man glad.

 6. Archibald skriver:

  Hm, tja, nog skulle jag bli gladare för en Omega än en Seiko. Verklighetsförankrat sett gissar jag dock att de familjer som kan eller vill kosta på sitt studentfirande barn en klocka av det märket, är väldigt få sett till det totala antalet.

  ”Brittiska män, som äter mat för män…” Det var roligt skrivet. Av mina engelska bekanta är fördelningen väl sisådär 50/50 rörande viljan och de fysiska möjligheterna att bära smalare skjortor.

  De som inte kan eller vill är generellt något äldre (45+), smått lönnfeta och tycker att frun hör hemma i hemmet. Dock tror jag inte att denna lilla grupp är fullt ut representativ för hela england, men betraktelsen är intressant.

 7. andersonchris skriver:

  Vad jag egentligen menar är att vissa män här i landet beter sig som fetträdda fröknar.

  Istället för hederlig ”meat and two veg” käkar de sallad och lightprodukter.

  Därför ser de ut som sjukliga benrangel utan muskler, vilket många tycker är fint av någon obegriplig anledning.

  Egentligen bryr jag mig inte förutom att det snedvridna skönhetsidealet naturligtvis påverkar oss alla på ett eller annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s