Drönaren, tillbaka i naturen.

För en tid sedan bar det så åter av ut i naturen. En stilla dag vid en liten skogstjärn med flugspö i hand och omfattande mayflykläckning över den krusade vattenytan. Att då och då få dagar som denna är för mig ovärderligt. Fisken vakade sporadiskt, och bjöd spännande förutsättningar för dagen.

Flugfisket är en svårslagen form av avkoppling. Det rytmiska svingandet, linan i en mjuk båge över vattenytan, en långsam hemtagning av den förföriska imitationen över mörka djup. Med ens kommer det, ibland som ett försiktigt knäpp i linan, ibland som en stilla snyftning i ytfilmen, och ibland som en veritabel explosion i vattenkaskader, hugget. Ofta uteblir det. Det gör inget. Det är inte fångsten som är det primära.

Överdel

Jacka från Haglöfs, slips John Comfort

Tweed

Tweedbyxor från Nygårdsanna.

Bespoke

Bespoke

Handgjorda knivar. Den första signerad Allan Kitok av renhorn, masurbjörk och renläder med blad i kolstål. Den andra tillverkad av vännen Johnny Johansson med skaft av en rönnvril, mässing och buffelhorn, handsmitt blad signerat smeden Stefan Broström, Råneå.

Livrem

Livrem

Läderbälte att hänga knivarna i.

Håller dig torr och varm

Håller dig torr och varm

Rejäla filtfodrade stövlar i naturgummi. Här av modellen Nokia Wildmark.

Ökar livslängden

Ökar livslängden

Även gummistövlar måste vårdas.

Ullsockor

Ullsockor

Yllesockor av en för många bekant modell.

Blandad utrustning

Smått och gott

Blandad utrustning, väska John Chapman Medium Shoulder Bag. Spötub i flätad näver, renskinn och masurbjörk, eget hantverk. Handsydd kaffepåse i renskinn, eget hantverk. Flywallet, John Chapman.

Förvaring

Förvaring

Behändig konstruktion...

Behändig konstruktion...

... med för dagen specifik fyllning.

... med för dagen specifik fyllning.

Avslutning

Avslutning

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Drönaren, tillbaka i naturen.

 1. andersonchris skriver:

  Mysigt. Själv har jag tyvärr lagt ner flugfisket sedan många år men det är världens främsta hobby. De mörka vinterkvällarna när man binder flugor med doftande bivax och drömmer om sommarens tjärnar och bäckar är nästan lika nostalgiska.

 2. Goretexmannen skriver:

  Alltså… jag har svårt att bära kavaj (utan slips!) på jobbet utan att känna mig utklädd, men du lyckas bära slips i skogen? Finns det nån yogateknik eller nå’t man kan lära sig?

 3. Hattlös skriver:

  Underbar spötub du har, verkligen imponerande!

 4. Jonas skriver:

  En avslutande flugspö med fisk,och ovan trevliga kläder,jo jo jag tackar,som utklippt ur barbour katalogen=),stiligt alltså.

  Ett tips när det endå skrivs så mycket om traditionell stil och allt vad som där tillhör känns rakkniven rätt,bara ett tips så där.

  Mvh

 5. Johan skriver:

  Hej!
  Har sagt det förr, men det är en jäkla bra blogg det här, etc.

  Off topic, men jag behöver hjälp med en sak.

  Min kostym sedan ett par år tillbaka, från SIR, är sedan ett års mer eller mindre högskolestudierelaterade aktiviteter hårt festsliten. Kavajen, främst på slagen, har börjat noppa ur sig små vita trådar, vilket inte ser så trevligt ut. Jag behöver kort sagt tänka på att skaffa en ny kostym.

  Min budget är inte alltför hög, så jag gick häromdagen in på MQ och bad att få pröva en svart kostym från Black i storlek 44, det enda som passar min kropp.

  Den satt absolut inte kanon, rätt långt ifrån, men inte heller jätteilla. Framförallt gillar jag formen på byxorna. Dock satt dom högt upp i grenen med knappen knäppt, och kavajen var självklart något för vid, då jag har slimmad midja.

  Det är uttjatat, och ni har skrivit fina guider om ämnet, men jag undrar fortfarande vad en skräddare kan göra åt något sådant, och hur bra en kostym av den här sorten ska sitta för att skräddaren inte ska skaka på huvudet och vara maktlös. Har ingen tidigare erfarenhet av skräddare. Hur står sig Brothers kostymer i en jämförelse?

  Tacksam för hjälp. Kan någon dessutom rekommendera en herrskräddare i Stockholm, innanför tullarna, som har studentvänliga priser och är bra?

  /Johan

 6. Archibald skriver:

  Goretexmannen: Pure devotion 🙂 samt en slips av grövre kvalité avsedd för ändamålet.

 7. Archibald skriver:

  Johan: Det viktiga är att kavajen sitter bra över axlarna. Att ta in den över rygg/ i midjan brukar kosta ca 4 – 500kr. Jag har själv gjort den ändringer på ett anta egna kostymer från Bläck.

  Angående byxorna låter det som att de behöver släppas ut lite i midjan. Förhoppningsvis skall detta inte vara något problem. Dock vet jag att Bläck i vissa fall inte lämnar så mycket extra tyg på den ledden. Jag hade planer att öka benvidden på ett par byxor, men det fanns inte särskilt mycket att ta av.

  Då jag inte är så välorienterad bland skräddare i stockhomsområdet, överlämnar jag det till övriga drönare, eller annan gäst att tipsa om den saken.

  Lycka till

  Mvh

  /Archibald

 8. Alistair skriver:

  Mycket trevligt med seriösa produkt och materialval (även om jag inte skulle välja samma stövelmodell). Mycket vacker spötub.

  Har också svårt att förena slips med fiske men det är väl en smaksak.

  Jag har den högsta respekt för kompromisslösa entusiaster.

  MVH
  ~Alistair

 9. DavidNiven skriver:

  Johan: En skräddare som jag alltid varit nöjd med och som är överkomlig i pris ligger på eriksbergsgatan bredvid café saturnus.

 10. Archibald skriver:

  Christian skrev:
  Hej!

  Använder du den utrustningen enbart till fiske efter regnbåge i P&T, eller fiskar du efter vild fisk också?
  – – – –

  Christian: Jag föredrar fiske i naturliga vatten. Normalt i Härjedalsfjällen eller trakterna kring Jokkmokk, eller dit färden bär… Då är utrustningen som du säkert förstår kompletterad med andra, mer för ändamålet avpassade saker som vandringskängor, andra flugor etc. Jag vill heller inte påstå att jag bär slips vid de tillfällena.

  Dock får man för stunden ta det som står till buds då det oftast ligger mer tillgängligt. P&T är ett trevligt substitut i rätt miljöer.

  Vattnet i inlägget ovan är privat, med strikta fångsbegränsningar och i övrigt mer eller mindre omfattande catch and release som policy, samt ett renodlat flugfiskevatten. Fisken på bilden har sannolikt varit i sjön mycket kort tid av den skadade stjärtfenan att döma. I andra fall håller de i stort sett ”vild” klass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s