Vinnaren är: Hilditch & Key

Mjukheten i tyget placerar Hilditch & Key en hästlängd framför konkurrenterna

Mjukheten i tyget placerar Hilditch & Key en hästlängd framför konkurrenterna

I december var jag över till London och besökte då bland annat skjorttillverkarna på Jermyn Street. För att testa de olika märkena närmare passade jag på att plocka upp en vit skjorta vardera ifrån New & Lingwood, Hilditch & Key samt Turnball & Asser. Sedan tidigare har jag vita skjortor ifrån Charles Tyrwhitt och T.M. Lewin.

Jag är nu beredd att deklarera segraren i denna Battle of the white shirts. Som tydlig vinnare står Hilditch & Key. Deras skjorta är mycket vackert sydd, framför allt är kragen enastående, och behåller sin utstrålning efter flera tvättar. Sömmarna är välsydda och diskreta och bland de små detaljerna märks knappar av snäckskal och rundade manschetter.

Det som dock placerar Hilditch & Key en hästlängd framför de andra är det otroligt mjuka tyget. När jag tog på tyget mellan fingrarna första gången märkte jag inte av det, men när jag knäppte skjortan omkring kroppen kände jag det direkt. Jag vet inte om någon annat skjortmärke med samma mjukhet i tyget.

Pessimist som jag är förväntade jag mig att effekten drastiskt skulle avta med tiden men närmare sex månader senare är tyget lika mjukt.

Som grädde på moset kan sägas att priset på en H&K skjorta (£79.95) inte är orimligt och att deras reor (Sale by Mail), som regelbundet återkommer på sommarkanten och vid nyår, sänker priset till det mycket överkomliga ca £45.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vinnaren är: Hilditch & Key

 1. 1871 skriver:

  Jag är beredd att hålla med, kragen är mycket trevligt utformad. En annan detalj som gör en lite glad är den lilla förstärkningen där nederkanten går som högst upp i sidorna (har inte sett det hos någon annan fabrikör men så är jag inte heller så bevandrad på Jermyn street). Då min skjorta är randig kan jag konstatera att dessa ränder passats ihop på ett mycket tillfredsställande sätt.

 2. Johan skriver:

  Hej!

  Tack för en bra sida, brukar kika in var och varannan dag. Har en fråga ang passformen. Engelska skjortor brukar ju vara ganska vida, vilket är ok om man har kostym men ändå inte ultimat. Så frågan är helt enkelt vilken av skjortorna som har bäst passform? Och nu menar jag inte ultraslimmad utan helt enkelt minst tältliknande.. =)

  MvH

  • nathaniel skriver:

   Turnbull & Asser har den smalaste passform. De övriga märkena har alla den vidare “Jermyn Street”-fit. De flesta tillverkare har dock nu för tiden slimfit-modeller som ligger närmare svenska passformer.

  • laphroaigman skriver:

   Jag har köpt slimfit skjortor från TM Lewin (4 st), Charles Tyrwhitt (3 st) och Crombie (1 st). Av dessa är TM Lewin klart ”smalast”. De satt perfekt på mig som är ganska smal (188 cm, 80 kg). Crombie är nog ca 2-3 cm vidare, medan Charles Tyrwhitt även i slimfit är tält. Jag har sytt in dem ca 6 cm och de är fortfarande några cm vidare än Lewin-skjortorna.

   • DavidNiven skriver:

    Dina observationer stämmer. Jag har dessutom provat hawes & curtis som gör kvalitetsskjortor men vars slimfit likt charles tyrwhitt är tämligen tältlika. Det är synd, för jag tycket att både CT och H&C har fler varianter och bättre tygkvalitet på sina skjortor än TM Lewin.

    Det finns en ny skjortmodell från CT som heter black label som ska vara mer slimmad, någon som provat denna?

   • laphroaigman skriver:

    Sent påkommet, men ändå; jag har en Tyrwhitt-skjorta Black label. Kan inte påstå att den kändes mera slimmad än övriga ”slim-fit” från Tyrwhitt, fick sy in även den skjortan lika mycket.

 3. garderners delight skriver:

  Jag är så förtjust i brittiska skjortor! End-on-end väv är ljuvligt vackert och poplin under den varma årstiden är skönt svalkande. Jag är böjd att hålla med om att kvaliteten i tyg och sömnad på en Hilditch/Key är svårslagen sett över tid. Skjortorna är verkligen mjuka och kragarna styva och välskräddade. Jag är i första hand en Harvie and Hudson man och barnsligt förtjust i deras classic shirts eller varför inte deras button down? Makalöst välgjorda när det kommer till kragen. Jag håller med om att brittiska skjortor över lag har ett väl tilltaget mått men noterar att fler och fler tillverkare erbjuder slimfit eller fitted body idag. Något jag uppskattar och som ibland går förlorat i de mer åtsittande skjortorna är en skjortas vackra fall. Riktigt kvalitetsmässigt gjorda skjortor faller så vackert och behöver en viss rymd för att komma till rätta. Provade förra veckan en skjorta från Prowse and Hargood och maken till styv krage har jag sällan upplevt. Det är en vackert rosa end-on-end skjorta med fin lyster i väven. Däremot hade jag stora bekymmer med leveransen, det tog över en månad från beställning till leverans och de svarade dessutom inte när jag mailade. Tråkigt. För sommarbruk väljer jag gärna ur Hawes and Curtis eftersom deras poplinväv är tunnare än t ex Harvie/Hudson. Ja, sedan är det detta med känslan. För mig handlar det mycket om känslan av att bära en Jermynstreet-skjorta. Jag kunde hitta både lika vackra och sköna skjortor på närmre håll men känslan lockar mig över Nordsjön!

 4. Peter skriver:

  Själv äger jag kring 10 skjortor vardera utav T&A, N&L och H&K. Då jag är angelägen att hålla med om att H&K skjortorna är fantastiska (och oerhört prisvärda) samt att vissa utav deras modeller har väldigt ena tyger måste jag säga att jag tycker T&A är snäppet bättre. De skjortor jag har från T&A är lika mjuka som de från H&K, men de har även en frasighet som är svårslagen. Samt ypperlig passform. Får jag fråga om du jämförde skjortorna i poplin eller i sea island?

 5. Björn skriver:

  Tack för din blogpost! Beställde tre skjortor från Hilditch & Key bland annat tack vare din post. FANTASTISKA skjortor!

  Tyvärr kom bara två skjortor i paketet med en notis om att den tredje hade utgått. Känns väldigt old-school och Web 0.9. Eller som när Mormor beställde från Elloskatalogen 1973…

  Hur som helst – Skjortorna ekommenderas varmt.

  Packade upp dem. Hängde dem i badrummet igår kväll när hela familjen gjorde sin ritual – två döttrar=mycket fukt – och de var helt skrynkelfria när de åkte in i garderoben två timmar senare. Sitter på kontoret idag med en till synes nystruken skjorta. ”Nä, man måste stryka den, annars är den inte nystruken!” OK, någon rynka finns väl, men det är ingen som tittar under armen på mig idag…

  Återigen: Tack för en bra post! Keep it up!

 6. Magnus skriver:

  Jag har som många andra här börjat fundera på att beställa skjortor från Jeremy Street men jag har ett litet problem rörande ärmlängd. Jag drar 44 i skjortstorlek (dvs 17,5 i engelska storlekar) vilket enligt engelsk standard verkar innebära en standard ärmlängd på 36 tum för ärm och halv rygg. För mig verkar det synnerligen kort. Om jag tittar på de Eton Contemporary fit i storlek 44 som sitter som måttsydda på mig är motsvarande mått 37 3/4 tum. Vad är grejen här? Jag kan inte tänka mig att engelsmän har betydligt kortare armar än svenskar. Är det axelvidden som skiljer sig mot svenska skjortor eller vad?

  Inte ens H&K som erbjuder mest justeringsmöjligheter verkar kunna öka ärmlängden mer än med 3/4 tum så som det ser ut nu lär jag inte kunna beställa skjortor. Såvida inte någon kan upplysa mig något annat. Kanske rentav någon som köper 17,5:or och kan mäta ärmlängd och axelvidd separat.

  /Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s