Drönaren testar: Galltvål

Då och då utsätts kostymen för smuts som lämnar otrevliga fläckar. Mer eller mindre oundvikligt för oss som bär kostym ofta i vår vardag. I tidigare inlägg om kostymvård har vi i The Drones Club förordat punkttvätt framför att lämna in hela kostymen på kemtvätt. Kemtvätten sliter onödigt hårt på din kostym, och bör ses som en sista utväg.

Galltvål, finns även i fast form

Galltvål

Galltvålen är en ren naturprodukt utan tillsatta kemikalier. Tillverkaren hävdar att de flesta fläckar av svårare slag skall gå att lösa och ta bort med hjälp av produkten. Lite ödmjukt framhåller de faktiskt också att det finns fläckar tvålen inte rår på, men att det då sannolikt inte heller finns något annat som hjälper. Fettfläckar skall den dock avlägsna med sällan skådad effektivitet. Galltvål går att köpa över nätet via den svenska importörens websida, men är konstigt nog 25% dyrare där än på Ica där jag själv köpte mitt exemplar.

Givetvis tog jag tillfället i akt att sätta produkten på prov, då tillfälle tyvärr bjöds nyligen. En mindre kostymvänlig, fet vätska hade bildat en tydlig fläck på kostymbyxorna.

De förolyckade

De förolyckade

1. Förpackningen uppmanar att tyget skall blötas innan produkten appliceras på fläcken. Jag började min vana trogen med att bearbeta fläcken endast med produkten, för att bäst uppnå effekten ”lika löser lika”, vilken alla lösningsmedel verkar enligt. Enligt bilden jobbar jag försiktigt in den med skaftet på en bordskniv.

Bearbetar fläcken

Bearbetar fläcken

Märk väl att jag i byxbenet, under fläcken lagt in först en liten skärbräda för fast och jämnt underlag samt för att hindra vätska att blöta ner resten av byxmenet. På skärbrädan en tjockt ihopvikt handduk för att tjäna som underlag att suga upp överflödiga vätskor som passerar genom tyget under rengöringen.

2. Därefter fuktade jag området så nära fläcken det var möjligt, och bearbetade det hela ytterligare med vattnet och lät det hela ligga och verka en stund. Efter att ha låtit galltvålen verka gott och väl 20 minuter, började jag metodiskt att badda/skölja ur produkten, och förhoppningsvis fläcken med en ordentligt uppblött, ren tvättsvamp.

Punktsköljning

Punktsköljning

Efter att ha avlägsnat all galltvål, syntes fläcken fortfarande tydligt som ett mörkare fält i det uppblötta området, så jag upprepade steg 1 och 2. Tyvärr genererade detta inte heller något imponerande resultat. Fläcken har bleknat märkbart, men syns som sagt fortfarande.

Resultatet

Resultatet

Jag har tidigare, med framgång även punkttvättat bort en fettfläck från kostymen i fråga med hjälp av vanligt Yes diskmedel, enligt tillvägagångssättet ovan. I slutfasen av mina försök provade jag även det denna gång utan fullt lyckat resultat.

Jag vill med detta test inte helt avfärda Galltvålen, då det säkert finns bättre sätt att nyttja den på. Faktum kvarstår dock att fläcken bestod efter försöket.

Avslutningsvis kan vi konstatera vikten av en ordentlig tygservett som placeras i knät under intagandet av en måltid. Något som hädanefter troligtvis kommer att ligga i beredskap i min väska.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Drönaren testar: Galltvål

 1. Sulla skriver:

  Personligen uppskattar jag galltvål väldigt mycket (även om jag inte har använt den flytande varianten). Dock ska det erkännas att jag ofta är bryskare än vad du verkar vara när det gäller inarbetning och avlägsnande.

  Den är oöverträffad när det gäller blodfläckar, bland annat.

 2. Archibald skriver:

  Sulla: Jag skall ge den fasta varianten ett försök.

 3. ryssen skriver:

  Tyvärr finns det knappast något alternsativ till kemtvätt. Visserligen sliter kemptvätten kostymen och förkortar dess liv men den tar åtminstone fläckar bort. Om man börjar leka kemist själv rikskerar man att fördärva plagget helt då inte ens kemtvätten kan hjälpa längre. Det värtsa händer när man försöker rensa ett fettfläck från kostymen med hjälp av vatten. Fläcket består och tenderar t o m att bli större. När jag får ett fläck på kostymen försöker jag ta bort det omedelbart med sprit (det brukar sällan ta bort fläcket helt) och därefter lämnar kostymen till kemtvätten.

  Jag lyckades dock en gång med att ta bort ett mindre fettfläck på en fin ulltröja genom att lägga vanlig potatisstärkelse på fläcket utan att blöta den över natten. Nästa dag borstade jag fösiktigt bort stärkelsen och stryckte resten av fläcket med hjälp av ett lagom varm stryckjärn och läskpapper. En gammaldags medod som för tillfället gav ett bra resultat.

 4. alec skriver:

  Två spontana reaktioner;
  1 – En kostym bör bäras i komstymväska under trip!

  2 – Att du medhaver galgar verkar suspekt ty du gärna försöker förmedla ett överklassintryck. En sådan bor på hotell där galgar är en självklarhet.

  Alec

 5. Stilton skriver:

  Alec:

  1. Din kommentar verkar ha varit menad för en annan artikel på bloggen.
  2. Kostymfodral är jättebra – om man åker bil eller på annat sätt har omotiverat mycket plats för packningen.
  3. Vem försöker vara överklass? Jisses, flera av drönarna är studenter och har således usel ekonomi. Och var har du fått överklassimagen ifrån? Själv bor jag mycket sällan på hotell eftersom jag helt enkelt inte har råd.

  /Stilton

 6. Per Dahlström skriver:

  Efter er text beslöt jag mig för att testa Galltvålen på min favoritskjorta som nyligen fått ett par fula, hittills olösliga, fläckar. Vips var de borta.

  Jag tackar och bockar!

 7. alec skriver:

  Då är det kanske på sin plats att erkänna att jag var fel. Ursäkta. En intressant blogg!

 8. Koll skriver:

  Hejsan, för att galltvålen ska ge maximal effekt ska du göra exakt som du har gjort men sedan stoppa kläderna i tvättmaskinen. Förstår att det inte går på detta plagg men det är då galltvålen är som bäst. Jag personligen använder denna tvål hela tiden och är verkligen inte besviken. 🙂

 9. Daniel skriver:

  Jag vet att artikeln är gammal men tänkte ändå dela med mig av mina erfarenheter av galltvål, med tanke på att det här ändå ligger uppe som ett av de mest lästa inläggen.

  Jag har bara testat den fasta varianten som är som en blocktvål. Resultatet har dock varit extremt bra, gräsfläckar (spela inte fotboll med släktens yngre och mer talangfull förmågor) från en skjorta, fettfläckar från byxor och skjortor samt rödvin från en vit matta har jag lyckats bekämpa med galltvål. Dock har jag alltid varit lite mer våldsinriktad än i artikeln och riktigt gnott in tvålen. Men det har gjort underverk.

 10. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  I detta sammanhang finner jag det passande att påpeka den förträfflige dr. Beckmann’s ännu mer förträffliga produkter. Ännu har ingen smuts- eller fettfläck lyckts framhärda mot dr. Beckmanns Pre-Wash Fleckenbürste Gallseife och samma resultat är också gällande för ungarnas tuschpennor av varierande kvalitet.

  http://www.dr-beckmann.de/

  Med högakning,

 11. Johanna skriver:

  Jag råkade just hälla blåbärssoppa i vår textilsoffa, och arbetade framgångsrikt bort fläckarna med flytande galltvål. Dock var fläckarna pinfärska och jag använde, precis som flera tidigare kommentatörer, en bryskare metod. Jobbade verkligen ur fläckarna så att säga.

  Det kan mycket väl vara så att andra, mindre naturliga, produkter hade gjort jobbet lika bra eller bättre, men galltvålen vinner på att man kan känna sig relativt säker på att den inte kommer förstöra tyget man använder den på tycker jag.

  Köpte egentligen tvålen för att använda på (amnings-)bajsfläckar på bebiskläder, men den kommer till nytta även i andra sammanhang!

  • Archibald skriver:

   Hej Johanna. Trevligt att ta del av din erfarenhet. Ja, det krävs nog lite hårdare tag för att det verkligen skall ge resultat.

   Vi har även kört hela vittvättar med galltvål för att fräscha upp tonen. Dock tycker jag själv att man hela dagen sen går med en undertröja, lätt doftande av galla. Inte alltid något jag strävar efter. Som fläckborttagningsmedel, är den dock bra.

   För övrigt kör jag ibland även Vanish på svåra fläckar. Löser enligt erfarenhet till och med ingrodda fläckar av mörkbrun hårfärg ur våtrumsmatta 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s