Bruna läderskor

Till sommarens ofta ljusare kläder vill jag för det mesta ha bruna skor. Av någon anledning känns svarta läderskor väldigt vintriga de här första varmare soligare veckorna på våren. Ett märkligt återkommande vårsymtom, som alltid går över efter en tid.

Några trevliga exempel som återfinns på The Leffot Blog:

Lyfter den ljusa linnekostymen...

Lyfter den ljusa linnekostymen...

... eller dina favoritchinos.

... dina favoritchinos, eller jeans.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Bruna läderskor

 1. laphroaigman skriver:

  Grymt snygga skor från Gaziano & Girling, dock icke för den med tunn plånbok – runt £600-£700 skulle jag tro. Dock kan man emellanåt komma billigare undan om man kan tänka sig begagnat. Tror jag nämnt i något tidigare inlägg att det går att komma ner långt under halva priset om man är beredd att köpa begagnat på engelska ebay. Nackdel dock att man inte får returnera om de inte passar, så man bör ju vara rätt säker på sin storlek.

  Ett annat alternativ på ebay är Tricker’s fabriksshop Retricker, där man kan köpa Tricker-skor för ungefär halva priset (de ligger normalt på £200-275). Då handlar det om modeller som är på väg ut ur sortimentet, eller skor som har någon marginell skönhetsbrist av den typ som skor oftast ändå får efter några veckors användning.

  • Archibald skriver:

   laphroaigman: Ja, det är mycket pengar, men bilderna ger god inspiration.

   Andrahandsköp, vintage och fabriksshopar är guld värt. Vi tackar för tipsen.

   Jag spenderade för övrigt en helg i Madrid i höstas. Jag kom som det verkade tyvärr i sluttanpen av en reaperiod, så det var väldigt utplockat storleksmässigt.

   Annars hade skobutikerna väldigt många, till synes välsydda spanska läderskor att erbjuda i prisklassen 80 – 150 euro. Inhemska märken jag inte kände igen, men de gav ett trevligt första intryck kikandes på dem i butik.

   Det jag skulle komma till var att utbudet av just bruna läderskor i allehanda trevliga modeller och läderutföranden var otroligt bra. Landet är en stor läderproducent, och priserna är konsumtionsvänliga. Det skulle förvåna mig om det inte gick att hitta något eller några fabrikat som håller god kvalité.

   Någon av er läsare som har erfarenhet av spanskt? Det kan vara bra att veta inför nästa tur.

 2. Markgreven skriver:

  Det gäller bara att man passar sig och inte använder bruna skor efter kl 1800. Det vore, hur snygga skorna än är, en dödssynd…

 3. Alistair skriver:

  Mjaaa, det där med ”dödsynd” om bruket av bruna skor efter klockan 1800 är nog inte fullt så viktigt nuförtiden som somliga påstår. Jag hävdar att denna regel i huvudsak är en relik, överlevande endast som en ”sanning” i vissa ”Vett & Etikett” böcker som somliga älskar att messerschmitta med. Jag lever normalt efter Marsalk Mannerheims (som f.ö. var mycket välklädd och känd för excentriska avvikelser främst i unformssammanhang)devis att den som kan reglementet också bör ha förstånd nog att veta när han skall frångå det. Jag vill i detta sammanhang även påminna om Edward VIII ständiga stilskapande genom etikettsbrott (t. ex bruna mockaskor till kostym).
  Personligen väljer jag dock alltid svarta skor till ”formal wear” efter klockan 1800. Om denna dresscode inte är anmodad så tar jag det som jag tycker passar sammanhanget, mitt aktuella lynne och min övriga klädsel. Gula skor efter klockan 1800 på en vild ”Ronald McDonaldfest” skulle kännas helrätt.

  F.ö. tycker jag genuint illa om ”Vett & Etikett” böcker. Resultatet blir lätt ”påklistrat” och tillgjort och vad som är en etikettsmässig sanning eller inte vill jag själv avgöra utan mossiga och ålderdomliga råd. Med en god uppfostran och ett vaket intellekt kommer man desto längre.

  MVH
  ~Alistair

 4. 1871 skriver:

  Well put Alistair, få saker är så ocharmigt som folk som på ett påklistrat och nervöst sätt strävar efter att överglänsa andra genom sitt etikettsvetande. Som jag ser det är etikettsregler snarare något man har för sin egen skull.

 5. markgreven skriver:

  Påklistrat eller inte!
  Lärde mig redan som mycket liten av min farfar följande ramsa som reglerade handskars bärande; undebefäl kan, underofficer bör, officer skall bära handskar. Det är självklart samma andas barn som reglerar skofärgen vid olika tider över dygnet. Att använda dessa regler i vardagen handlar om respekt för såväl svunnen tid som omgivning.

 6. Alistair skriver:

  Markgreven: Som fd yoff (15 år) är jag väl familjär vissa av de arkaiska regler och inställningar som frodas där. Några ändamålsenliga några inte. Några charmigt traditionsrika, andra stelt traditionstyngda. Jag är säker på att några av din farfars gamla regler fortfarande förfäktas på exempelvis Krigsskolan Karlberg.

  Tider förändras dock, så ock vi. Jag hävdar att man kan ändra gamla regler till det bättre utan att för den skull vara respektlös.

  MVH
  ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s