Näsdukar och blandning av mönster

Näsdukar i garderoben, införskaffade den senaste veckan…

Nytillskott

Nytillskott, Bläck

Något grövre sidenväv

Något grövre sidenväv, Tiger

Randig #2

Randig #2

Mönsterblandning #1

Mönster #1

Mönsterblandning #2

Mönster #2

Mindre mönstrat

Mindre mönstrat

Få ytterligare inspiration via inlägget ”Näsduken och hur man matchar den”.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Näsdukar och blandning av mönster

 1. Frippe skriver:

  Måste få berömma en utmärkt blogg. Mycket underhållande läsning.

 2. Alistair skriver:

  Vackra och användbara näsdukar.
  Tycker själv att det kan vara svårt med rutmönster på just själva näsduken. Randigt är ofta användbart men jag tycker nog nog att foulard eller paisleymönster i alla dess olika former funkar allra bäst. Tätt följd av prickiga d:o. Material och ytstruktur är för mig även viktiga parametrar vid morgonens val av näsduk. En tjockare näsduk i ylle/sidenblandning är en hit till tweed. Enfärgat är ”boring” och slips/näsduk i samma färg/mönster tänker jag inte ens kommentera. Man vill ju inte se ut som nån syltrygg som ekiperar sig hos universums SÄMSTA klädkedja; ”Dressman” (fy faaaaen för Dressman).

  Har för övrigt ett personligt mål att någon gång i livet passera 365 näsdukar vid den årliga garderobsinventeringen. Tänk er, en ”ny” näsduk varje dag, hela året! Är dock endast uppe i blygsamma 112 st för närvarande men samlingen ökar stadigt med några stycken i månaden.

  MVH
  ~Alistair

 3. Wellington skriver:

  Alistair,
  var hittar du alla näsdukar? Boende i en småstad är det svårt att hitta snygga näsdukar (om de över huvud taget finns). Har du några tips tas de tacksamt emot!

  MVH,
  Wellington

  • Carl skriver:

   Ett ställe jag själv har hittat är Pockin näsdukar. Läste om märket i King http://pockin.com/
   Rätt coola och annorlunda. Om man nu vill handla på nätet så är det svårt att avgöra hur de ser ut i verkligheten. Den jag beställde var riktig cool. Kanske inte det mest klassiska stuket dock..

 4. Alistair skriver:

  Welngton,
  Jag vet hur svårt det är.
  Jag bor själv i Sveriges 5:e största stad och till och med där är det relativt fattigt. I Stockholm så är det ju inga problem att hitta ett stort utbud men det visste du väl redan (även om det till och med i Stockholm inte gick att hitta överallt ens för 10 år sedan). Märk väl att jag har hållit på ett tag. Det tar tid. ”Garderobsminnet” när man står butiken är viktigt för bästa matchning. Många näsdukar har inköpts på resande fot, främst i Europeiska storstäder. Det är betydligt lättare att hitta näsdukar då…

  Hav dock förtröstan. Under senare år har det blivit ett litet uppsving för näsdukar. Jag har noterat att de flesta herrekiperingar med någon ambition numera har ett mer eller mindre bra sortiment. Skippa de stora, trista kedjorna och pröva de ”gamla hederliga” herrekiperingarna. I många fall har en yngre generation inköpare oftast sett till att butiken har lämnat ” den traditionella folkrörelsestilen (illasitande grå ”hundtands” kavaj från Rappson med blå halvsyntetskjorta och randig ”kommunalpampstrendig” polyesterslips, näsduksfickan lämnad igensydd).

  Goda exempel på detta finns till exempel i medelstora/stora städer som Umeå (Gregers) Örebro (Ingemars), Linköping (Fogenstads och numera även Eric’s) och Malmö (Olséns). Svarta hål finns det tyvärr dock fortfarande lite varstans. Norrköping till exempel, verkar befinna sig i ett gentlemannamässigt vakuum.

  MVH
  ~Alistair

 5. Alistair skriver:

  Welington,

  Jag glömde givetvis nätet. Googla ”silk handkerchief” så kommer det upp en hel del länkar. Ett varningens finger dock, färger och ”känsla” är ju tämligen svårt att bedöma på avstånd, via en bildskärm och när det gäller näsdukar så är ju ”finkänslan” som bekant viktig.
  Jag är ledsen om mina ovanstående ”tips” inte så mycket berörde småstäder, där är det ibland erkänt svårt även om vissa herrekiperingar har ryckt upp sig på sistone. Planera dina inköp när du väl är i en större stad och forska lite var de bästa butikerna finns. Ta dock en lååååång omväg förbi Dressman (men det visste du ju redan)….
  Ett råd ”från bänken”; köp aldrig en näsduk som är ”halvsnygg” bara för att det är ett magert utbud eller att näsduken kanske råkar vara billig. Det är som med alla kläder; det man inte gillar till 100% det använder man aldrig.

  MVH
  ~Alistair

 6. Markgreven skriver:

  Möjligen tänker jag på salig dr Sten Broman när jag ser dessa inlägg. Hans kostymer hade inte ens en bröstficka, ”varför ska man exponera en tygtrasa man snyter sig i?” lär ha varit förklaringen. Slipsen däremot skulle vara som en kristallklar trumpetton eller om man så vill en perfekt kontrapunkt…
  Något att betänka?
  Mvh Markgreven

 7. Archibald skriver:

  Alistair: Det är trevligt att du lyfter fram Fogenstads. Petter Ståhl har ett till antalet något mindre sortiment i sin lilla butik. Dock är en stor procentandel av det som finns intressant. Butiken är väl värd ett besök vid vistelse i staden.

 8. Alistair skriver:

  Archibald: Jag instämmer. Relativt litet, men intressant utbud av näsdukar på Fogenstads. Han har snygga flugor också i ”helrätt” kvalité; 50% siden & 50% ylle. Slitstarkt, det blir snygg knut och de har rätt textilyta.

  All respekt för Petter Ståhl men så här långt tycker jag nog att Fogenstads allmänna utbud av herrkläder var bättre förr, på Lennart Fogenstads tid.
  Jag tycker dock Petter håller stilen hyfsat bra även om det smugit sig en en och annan katt bland hermelinerna i form av ”moderiktiga” skjortor och annat bjäfs. Petter skall ha all heder av att driva butiken vidare, det är trots allt fortfarande DEN ENDA herrekipering värd namnet i Linköping, Eric’s inräknat.

  MVH
  ~Alistair

 9. jimmy skriver:

  trevligt, ser ut som några riktigt bra investeringar till garderoben!
  //Jimmy

 10. Wellington skriver:

  Alistair:
  Tack för dina tips. Jag ska ta mig en rejäl tur på nätet under helgen. Sedan får jag väl ta mig i kragen vid nästa tjänsteresa till huvudstaden och slita mig från hotellrummet. Nu när Stockholm börjar vakna ur vinterdvalan kan man ju alltid runda av med en longdrink efter shoppingrundan…

 11. M skriver:

  Jag skulle rekommendera, i Stockholm, butiken Herr Judit och deras nyöppnade butik, Brandstationen för deras utmärkta utbud av bröstnäsdukar. De har allt ifrån de simplaste enkelfärgade till de mest komplexa Ralph Lauren kombinationerna.

 12. andersonchris skriver:

  Den där bruna paisleyslipsen imponerar fortfarande. Intressant val till en kombo där de flesta instinktivt skulle ha valt vinröd slips. Brunt funkar och visar fingertoppskänsla.

  När det gäller bröstnäsdukar brukar jag tillämpa regeln att endast en sak av de tre, skjorta, slips och näsduk, ska utmärka sig.

  Om man har en kraftig mönstrad skjorta, väljer man en enkel slips och näsduk. Om man har en kraftig mönstrad slips väljer men en enkel skjorta och näsduk osv.

  Något som jag tycker funkar bra är att matcha näsduken mot skjortan istället för slipsen. Exempelvis ljusblå skjorta, vinröd slips och ljusblå näsduk.

 13. Archibald skriver:

  andersonchris: Tack så mycket. Jo, den har gått till många olika kombinationer nu under våren, och exponerats en hel del.

  Vettiga tankar angående matchningen av näsduken.

 14. Fredrik skriver:

  Jag måste bara fråga; varifrån du har köpt den bruna paisleyslipsen? Den var ruskigt välanpassad med resterande delar.

 15. Archibald skriver:

  Fredrik: Tack så mycket. Slipsen var faktiskt ett fynd på Dressmann förra våren.

 16. Ping: Tips inför studenten « The Drones Club

 17. Ping: Matchning slips, näsduk, skjorta och kavaj. « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s