Nu slår vi ett slag för hycklaren

Horace, I got a job for you

Horace, I got a job for you

På bloggen har Archiblad tidigare tagit tillfället i akt att försvara ordet stilrent ifrån förvrängning. Att försvara ord är en nobel men något tröstlös syssla i dagens samhälle. Nobel eftersom ett varierat och stort ordutbud skapar möjligheter till nyanser, preciseringar och innovation. Tröstlös eftersom man har starka krafter (däribland Sveriges samlade experter i pedagogik) emot sig.

Trots detta tänker jag idag dra en lans för ordet hycklare. Allt oftare tycker jag mig höra folk som använder ordet hycklare som betäckning på en person som inte lever upp till sina egna ideal. Senast var det Wanja Lundby-Wedin som på min arbetsplats fick denna epitetet efter bonusskandalerna i AMF.

Men en hycklare är inte traditionellt sett en person som inte klarar av att leva upp till sina ideal, utan en person som inte tror på idealen hon förespråkar. En person som inte klarar av att leva upp till sina ideal har traditionellt sett kallats för syndare.

Som Malin Nauwerck träffande påpekar i Ergo, Uppsala studentkårs tidning, verkar dock dagens Sverige präglas av en beröringsskräck visavi religion som jag tror ligger bakom det faktum att ordet syndare fallit ur bruk.

Men att ordet syndare är på väg att försvinna ifrån vårt dagliga språk är inget att ta lätt på. För om ordet hycklare både behåller sin ursprungliga betydelse och tar över ordets syndares betydelse har vi i vårt språk förlorat en viktig distinktion mellan två separata företeelser.

Här borde svenska akademin rycka in och göra en välgärning. Ge oss ett nytt ord för syndare! Ett ord som saknar koppling till den religiösa sfären och gör att vi kan behålla en språklig rikedom.

ps. Detta inlägg har inte att göra med hur jag var klädd igår

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu slår vi ett slag för hycklaren

  1. Lord Laphroaig skriver:

    Tack för ett intressant inlägg! Emellertid tror jag att ordet ”hycklare” medvetet används av Wanja Lundby-Wedins motståndare just för att det är ett ord med starkare betydelse. Ty hycklaren, som medvetet ljuger om sina ideal, ter sig ju mer förkastlig än den stackars syndaren som föll för en frestelse…

    Som jag brukar säga: det är skönt att man är högerman, så att man kan leva som man lär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s