Evil, Thy Name is Denim

Finanskrisen lockar ibland fram de mesta konstiga kopplingar och tas som förevändning för både det ena och det andra. En som slagit in på detta spår är Daniel Akst. I The Wall Street Journal han tar finanskrisen som utgångspunkt för sätta in en välriktad attack mot denim. Och han skräder inte orden:

Never has a single fabric done so little for so many. Denim is hot, uncomfortable and uniquely unsuited to people who spend most of their waking hours punching keys instead of cows. It looks bad on almost everyone who isn’t thin, yet has somehow made itself the unofficial uniform of the fattest people in the world.

It’s time denim was called on the carpet, for its crimes are legion. Denim, for instance, is an essential co-conspirator in the modern trend toward undifferentiated dressing, in which we all strive to look equally shabby no matter what the occasion. Despite its air of innocence, no fabric has ever been so insidiously effective at undermining national discipline.

I förra veckan fick Daniel eldunderstöd ifrån kolumnisten George Will. Will tvekar inte att ytterligare slå på de stackars blåjeansen, trots att de efter Akst fullträffar borde ligga nere för räkning, och kopplar samman blåjeans framfart med den estetiska relativism som hävdar att allt är lika vackert.

Denim is the clerical vestment for the priesthood of all believers in democracy’s catechism of leveling — thou shalt not dress better than society’s most slovenly. To do so would be to commit the sin of lookism — of believing that appearance matters. That heresy leads to denying the universal appropriateness of everything, and then to the elitist assertion that there is good and bad taste.

Denim is the carefully calculated costume of people eager to communicate indifference to appearances. But the appearances that people choose to present in public are cues from which we make inferences about their maturity and respect for those to whom they are presenting themselves.

Personligen kan jag inte uppbåda riktigt samma hat mot blåjeans, ett par klassiska mörkblå Levi’s jeans har en självklar plats i min garderob, men visst har de två kolumnisterna en poäng.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Evil, Thy Name is Denim

 1. Alistair skriver:

  Visst har Daniel Akst och George Will poänger även om jag inte vill dra det så långt i resonemanget som de gör. Jag instämmer dock i att tjockisar sällan gör sig särskilt bra i jeans.

  Självfallet äger även jag jeans som jag använder regelbundet. Skillnaden mellan stil och stillöshet (avseende de kläder man väljer) handlar ju sällan om VAD man bär utan framförallt om HUR och NÄR man bär det.

  MVH
  ~Alistair

 2. Mr. Tweed skriver:

  I am with Alistair here, and just recently posted on the subject on my blog:
  http://www.countrysports.se/mrtweed
  Yours,
  Mr. Tweed

 3. Sven skriver:

  Vad är ”national discipline”, och varför ska man ha det?

 4. Mr. Tweed skriver:

  I am with Alistair on on this. The colour and textural depth of denim matches most tweeds and jumpers perfectly, and offers an interesting contrast to more formal fabrics. Wearing and washing denim will give it a nice faded look. It looks smart with brown as well as with black shoes.

  When wearing a jacket casually a fitted pair of jeans takes some elegance away and adds a little bit of attitude. Some days that is all a gentleman needs to get by.

  Yours,
  Mr. Tweed

 5. Fredo skriver:

  Instämmer med grundbudskapet i artiklarna, även om jag kanske inte är lika extrem.

  Jag har på flera år inte burit jeans på jobbet, trots att det är den helt klart dominerande stilen där..

  Observationen att vuxna nu klär sig i en stil som är avsedd för 10-åringar har jag själv funderat över mer än en gång..

  Jeans har absolut en plats i vissa tillfällen och miljöer, men visst är det dags höja den allmänna stilnivån och få bort jeans, t-shirts och sneakers från arbetsplatser, restauranger etc..

  http://fredagsstil.blogg.se

 6. Humbolt skriver:

  Även jag instämmer i grundbudskapet. Jeans är en mycket svårburen och opraktiskt byxa som ser fel ut till 95 % av alla plagg och på 90 % av alla människor.

  Den enda dressade kombinationen jag kan tänka mig är tweed-jeans-grejen. Annars är ”jeansbyxan” endast ok om man är ung, subkulturell, konstnär eller biker.

 7. Archibald skriver:

  Rätt burna, givetvis med en smickrande passform, är jeans en tillgång i den välklädde mannens garderob.

  Enligt min mening ligger inte ondskan i begreppet Denim, utan i många av de vidriga byxmodeller som görs av tyget, samt i många fall dessa byxors bärare.

  Jeans kan enligt min åsikt vara ok i många sammanhang. Problemet är att de tyvärr ofta ses som det man ”ska” ha på sig för att anses avslappnad. Sannolikt mest för att merparten av sveriges män hasar runt i mer eller mindre välsittande jeans större delen av tiden.

 8. Fredo skriver:

  Hallå igen!

  Tänkte följa upp mitt inlägg ovan med ett litet exempel och en liten beraktelse.
  Jobbar (som ni som varit inne på min blogg nog förstått) inom vården och deltog nu i början av veckan i en dagslång kurs. Deltagarna var en blandning av läkare, logopeder och några dietister. Totalt alltså ca 25 st akademiker med väletablerade jobb om än då i vårdbranchen.
  Nåväl, mitt exempel är då att 23 av 25 av dessa välutbildade människor, i en professionell situation (som i egenskap av kurs inte krävde vanliga vita arbetskläder) har jeans på sig!

  Endast jag och kursledaren, en professor i 60års åldern bär något i mina ögon mera lämplig klädsel.

  Jag lägger eg inte någon djupare värdering i detta förutom stilmässigt och att jag tycker att det är grymt tråkigt.. Pluggade en del av min utb i London och där var det inte helt oväntat en helt annan kultur. Där tog man varje tillfälle att byta om från ”skyddskläder” till kostym/dräkt och det gav ett helt annat intryck av seriositet.

  Jag tänker dock fortsätta utgöra ett gott exempel, alltid kan man inspirera någon..

  / Fredo

 9. Archibald skriver:

  Fredo: Ytterligare ett målande exempel på den trista svenska glorifieringen av att klä sig bekvämt när man inte ”måste vara fin”.

  Dina ansträngningar kommer sannolikt att betala sig i längden.

  Som en liten tröst var jag på räntelunch på ett av landets större låneinstituts bekostnad. Regionens större kunder var inbjudna till ett årligt informationstillfälle, och bland uppskattningsvis 30 deltagare sågs två par jeans, mycket smakfullt valda dock.

  Kostym och slips, udda blazers och dräkter dominerade. Visst sågs även där många illasittande stora kavajer, för långa slipsar och kavajärmar, men ambitionen fanns och det märktes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s