Sommartips för höstdrönare

Solen har på allvar återkommit till vårt land och jag har bytt ut min vinterrock mot en trenchcoat. På min mp3-spelare snurrar låter som får mig att längta tills jag är på resande fot och här och var riskerar fotgängare gärna en förkylning i lite väl optimistisk klädsel. Att sommaren är i antågande kan alltså inte förnekas.

För vissa drönare är sommaren dock inte lika välkommen som den är i breda folklager. Dessa drönare föredrar den tidiga hösten när tweed kommer till sin rätt, en flannelkostym är bästa vapnet mot kylan och man kan spatsera bland löv i en dubbelknäppt överrock. En sådan drönares garderob är sällan förberedd för sommaren vilket inte sällan placerar honom i svårigheter när hettan lägger sig över Sverige och tiden är inne för att dra sig ut på landet. Hans alternativ blir då att antingen stoiskt bära yllekostymer vid stranden, eller skamset retirera till en återkommande kombination av vit skjorta och chinos.

För att inte fler drönare ska hamna i denna situation önskar jag redan nu uppmärksam er på behovet av sommarkomplement till garderoben. Till min stora glädje har Charles Tyrwhitt hostat upp sig rejält till sommaren efter en mediokert vinterutbud.

skjorta1skjorta2

Linneskjortor. En utmaning för höstdrönaren. De skrynklar mer än han är van vid och känns inte alltid lika lent mot kroppen som bomull men det håller honom sval. Botton-down kragen förstärker skjortans informalitet och ger karaktär vid halsen utan att man behöver bära slips.

kavaj1kavaj2

Linneskjortan kombineras med fördel med en ostrukturerad kavaj. En ostrukturerad kavaj saknar i praktiken foder och är därför också betydligt svalare än vanliga kavajer. Den mer konservativa kan med fördel välja den sandbruna med diskret ljusblått rutmönster medan drönaren som är bered att omfamna sommaren på liv och död väljer en aggressiv himmelsblå med tjocka vita kritstrecksränder.

kostym1kostym21

För drönaren som lever i sina kostymer kan en linne– eller bomullskostym vara ett bättre alternativ. Han kan på så sätt fortsätta jobba som han brukar med sin breda samling av skjortor och slipsar, men utan att behöva vara rädd för solen. I en marinblå bomullskostym kommer höstdrönaren nästan känns sig som hemma medan en beige linnekostym kan locka fram Brideshead-nostalgi i den mest inbitna jantesvensken.

sommarsko1sommarsko2sommarsko3sommarsko4

Avslutningsvis är sommaren även en tid då man kan våga sig på större eskapader i skoväg. Det (förhoppningsvis) torra och soliga väglaget inbjuder därtill.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Sommartips för höstdrönare

 1. Markgreven skriver:

  Utmärkta tankar på min ära! Kanske skulle detta epos ha kompletterats med några luftiga tips kring drönarens huvudbonad om sommaren. En vidbränd svål är sällan estetisk!
  / Markgreven

 2. Alistair skriver:

  Vad kan väl vara mer rätt än en Panamahatt till kavaj?
  Personligen trivs jag även i en Tilleyhatt modell T1 när jag på fritiden vill vara lite mer ”lös och ledig”. Klassiskt, enkelt snitt, makalös kvalité.

  MVH
  ~Alistair

 3. Sven skriver:

  Lite språk då. Drönaren utsätter sig knappast för strapatser; däremot kan han spatsera!

 4. Wellington skriver:

  Hur ska drönaren ställa sig till pikétröjan?

 5. Archibald skriver:

  Wellington: Enligt min mening är den ett förträffligt plagg varma sommardagar vid lediga tillfällen. Perfekt till chinos, shorts och jeans.

  Dock har jag aldrig kortärmat på jobbet.

  Angående shorts är jag en förespråkare av dessa vid valda tillfällen. Det är inte rimligt eller verklighetsförankrat att i alla situationer kräva långbyxor sommartid.

 6. Alistair skriver:

  Mjaaa… kortbyxor i all ära, snittet, längden och färgen måste kännas rätt, MEN innanför tullarna göre de sig icke besvär m a o i staden bär i alla fall inte jag kortbyxor.

  Beträffande piké instämmer jag med Archibald. Här är gvetvs snitt och storlek avgörande (och möjligen färg/mönster).

  Sedan kommer vi till den eviga frågan avseende bärandet av piké; uppvikt eller nervikt krage?

  Jag vet att det florerar starka uppfattningar om uppvikt krage men jag måste erkänna att denna uppvikta ”preppy” kragstil hemfaller i alla fall jag mer åt att använda än den nervikta d:o.

  Rätt eller fel men för mig skapar det en något mer ”devil may care” stil än en skötsamt (och ytterligt tråkig) nervikt krage.

  MVH
  ~Alistair

 7. 1871 skriver:

  Jag vill bara påpeka att det nuförtiden är helt uteslutet att bära pikétröja med uppvikt krage. Detta sedan den amerikanske ”douchbagen” och den svenske ”Partille-Johnny” lagt beslag på detta stilgrepp och gjort det till sitt signum framför andra. Jag tror att detta vore ett bra tillfälle att säga; En bild säger mer än tusen ord…

 8. Archibald skriver:

  1871: Ett viktigt och riktigt påpekande.

 9. Alistair skriver:

  Aj, aj, aj… och vem faaaaen vill se ut som ”Partille-Johnny?”, NOT ME!

  Dags att tvångslära en gammal hund att sitta; pikétkrage – NER!

  MVH
  ~Alistair

 10. Alistair skriver:

  Aj, aj, aj… och vem faaaaen vill se ut som ”Partille-Johnny?”, NOT ME!

  Dags att tvångslära en gammal hund att sitta; pikétkrage – NER!

  MVH
  ~Alistair

 11. Wiktor Rosett skriver:

  Dags att återuppliva en jävligt gammal diskussion, men jag håller inte med Er. Det bör vara popped collar, om man nu försöker anamma, alternativt är, preppy.

  Ponera att nästa mode bland PJ:s (eller vad vi nu ska kalla dem) är Church’s och C&J kombinerat med flanellskjorta och mjukisbyxor. Ska vi då plötsligt överge våra favoritskor?

  Njae, flawed argument, sir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s