Those shoes aren’t made for walking?

Om man en ljum junikväll, visserligen viljemässigt assisterad av diverse fransk dryck, ledigt kan promenera med dessa skor från kajen vid Seine (i höjd med Eiffeltornet) till anrika Caveau de la Huchette  strax bortom Place St. Michel, tycker jag att det komfortmässigt borde vara högst möjligt att i större omfattning än idag vistas på ett kontor i stiligare skor än promenadditon av fotriktig konstruktion. Dessa i ett utförande mest frekvent skådat på skohyllor på landets äldreboenden?

Ett förtydligande är att bärarna för det mesta inte färdas längre till fots under dagen, än maximalt 600 meter tur och retur till lunchrestaurangen. De är trots detta, enligt egen utsago, fotvårdsmässigt näst intill beroende av sina kardborrbandsremsandaler, gymnastikskor i plast eller (giv mig styrka)… Foppatofflor, vilka torde vara än värre för fötterna än ett par läderskor med tunn sula.

Givetvis förringar jag inte alla er som av en eller annan anledning måste ha fotriktiga skor. Dock känner jag att det lite slentrianmässigt används som en lam ursäkt till hemska skor av långt fler än de som verkligen har behovet.

Hög komfort

Hög komfort

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Those shoes aren’t made for walking?

 1. jimmy skriver:

  intressant inlägg, däremot kan jag säga att om man har ett jobb där man står upp hela dagarna brinner det i knäna tillslut om man inte har riktigt bra skor!
  gillde dock inte just dom skorna du visade upp, lite för fyrkantiga för min smak!

  //Jimmy
  Fashionbycsn.blogg.se

 2. Archibald skriver:

  jimmy: Under de förutsättningarna krävs givetvis fotriktiga skor.

 3. Alistair skriver:

  Sverige är förmodligen en av världens sämst fotbeklädda nationer.
  Skor verkar vara helt ointressant för svensken i gemen, kvinnor som män. Som ”kvalitetsskor” i Sverige vilseleds folk att tro att Vagabond eller Björn Borg skulle göra skäl för namnet. Det är för bedrövligt.

  Upphovsmännen bakom de senaste årens ”spetsmode” på herrskor borde skjutas. ”Moderiktiga” skor som får en att se ut som en medeltida gycklare är bara för patetiskt. Man får sig ett gott skratt inombords varje gång man ser dessa ”välklädda” MQ-brats spatsera runt i sina pinsamma pajasskor.

  För övrigt hoppas jag att Dressman konkar.

  MVH
  ~Alistair

 4. Flusser skriver:

  Jag brukar kolla denna blogg och gillar många inlägg. Dock förstår jag inte varför Archibald, som är anglofil med bestämda åsikter om rätt och fel, envisas med att ha billiga och fula skor på sig? Är det en budgetfråga? Har man inte råd är väl billiga skor ok, även om billigt läder (som bilden så tydligt visar) veckar sig mkt fult efter att skorna använts några gånger.

  Men varför välja så fula skor även till formen? Trubbig tå, fula utstickande gummisulor, etc.. Ser ut som typiska svensson-kostym-skor i mina ögon. Sådant man hittar på jerns eller ecco för 699kr..

  Detta är inte direkt kritik, utan mer en undran över hur någon med så utstuderad stil och kunskap om det klassiska herrmodet väljer att ha på sig sådana skor? Ett par fula skor förstör i min mening en i övrigt oklanderlig utstyrsel, medan ett par vackra skor kan rädda en medioker klädsel.

 5. Markgreven skriver:

  Håller med föregående talare. Vill dessutom dra en växel för de militära m/60 V, vilka i mitt tycke är optimala. Bra skinn, bra sula, stabil läst och möjliga att putsa till en veritabel spegelglans!
  // Markgreven

 6. jimmy skriver:

  alistair: ”För övrigt hoppas jag att Dressman konkar.” haha vilken jävla kommentar! kan i övrigt hålla med om att visst slarvas det mycket med skorna men bland dom sämsta i världen är väl ändå att ta i? iallafall bland yngre så tycker jag att folk är rätt så medvetna, det är ju däremot värre när man närmar sig 40, det är ju inte helt ovanligt att se folk med kostym, ryggsäck och löpardojor på stan!

 7. Archibald skriver:

  Flusser m.fl: All välmotiverad undran är välkommen i diskussionen.

  Huruvida mina skor är fula eller ej är ju högst relativt, men givetvis är det upp till er kära besökare att ha en egen åsikt.

  Naturligtvis har jag dock på mig mina skor för att jag själv tycker de ser bra ut. Frågan varför jag bär skor som någon annan tycker är fula anser jag alltså ganska irrelevant.

  Gummisulors egenskaper med avseende på vädertålighet etc. gör att jag ibland väljer dem före sulor av läder. Hur mycket sulan sticker ut utanför lästen eller ej, må även det vara en smaksak, men absolut inget mått på kvalité.

  Avslutningsvis håller jag med i resonemanget att illa valda skor kan skämma den mest genomtänkta sammansättning av kläder.

  Min i antal relativt omfattande skogarderob är under ständig utveckling, och kommer sannolikt att med åren stiga i kvalité. Troligtvis kommer den dock inte heller då bara utgöras av skor med lädersula.

  Med vänliga hälsningar

  Archibald

 8. ryssen skriver:

  Jag anser att skorna på bilden är faktiskt snygga och stiliga. Huruvida de är dyra eller billiga är omöjligt att avgöra utifrån den presenterade bilden.

  Gummisulor behöver man i Sverige som, till skillnad från UK, inte har jämn höstväder året runt utan kan ibland bjuda på riktigt kalla vinterdagar. Vanliga skor med lädersula klarar inte detta väder. Helst fordrade skor och helst med lädersula behöver man ha för att hålla fötterna i värme. Att hitta riktigt bra klassiska skor under dessa förutsättningar är rätt så svårt, men inte helt omöjligt. På kontoret byter man med fördel dessa varma uteskor mot vanliga med lädersula.

  Jag kan förstå Flussers inlägg, för hans uppenbara intention handlar om att bevara den klassiska brittiska looken. Klassiska skor kan dock se ut på olika sätt. Personligen undviker jag skaffa brittiska klassiska skor, trots deras höga kvalité, p g a att de ser gubbigt ut. Möjligen när jag fyller 50 blir det aktuellt, men inte tidigare. Det är visserligen svårt att hitta en bra avvägning mellan klassiskt och trendigt, man måste träna sin stilkänsla hårt för att uppnå ett bra resultat. Jag tycker dock inte att en anhängare till den klassiska stilen behöver se ut som en gammal farbror eller utgöra en illustration till 1950-talets mode. Tiden går, och den klassiska stilen ändras med den också!

  Jag håller dock med om att Sverige är urusel när det gäller urval av bra skor av hög kvalité. I Stockholm känner jag till en, i bästa fall två bra skoaffärer där man ibland, men långt ifrån varje säsong, kan välja något acceptabelt. Paradoxalt nog erbjuder UK bättre möjligheter att skaffa snygga italienska skor som samtidigt ser klassiskt och trendigt ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s