Outlet på vinst och förlust

”Samma märken som på fina gatan. Helt andra priser.” Så lyder Stockholm Quality Outlet Barkarbys slogan, och den stämmer, men samtidigt säger den i princip ingenting. Den skulle lika väl kunna beskriva fördelen med att handla kläder i Ödeshög, istället för London.

Prisnivåerna ligger generellt mellan 30 och 50% lägre än rekommenderade butikspriser. Om då utbudet skulle motsvara vanliga butiker, skulle det ju kunna vara värt att köpa det man vill ha på Outleten i fråga, istället för att köpa det till fullpris i en vanlig butik

Vid ett flertal besök vid genomresa har jag dock kunnat konstatera följande. Barkarby outlets sortiment utgörs ofta till stor del av det klassiska utbudet av mer eller mindre märkliga plagg. Antingen består de i väldigt udda modeller, eller plagg i väldigt stora storlekar. Lägg där till att de som sagt bara är ca 30% billigare än ordinarie pris. Det är inte vad jag vill uppleva på en outlet.

Givetvis handlar det som på så många andra ställen säkert om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, för att göra de bästa fynden. Det tillfället har jag dock ännu inte upplevt på Stockholm Quality Outlet Barkarby.

De märken som säljs är bland andra J Lindeberg, Sand, Filippa K, Whyred, Acne, Mexx, The Shirt Factory och Boomerang.

J. Lindeberg

J. Lindeberg

Ett tips som troligtvis kan göra ett kommande besök mer givande kan återfinnas här.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Outlet på vinst och förlust

 1. Gabriel skriver:

  Jag håller helt med! Jag var faktisk i Barkaby Outlet i helgen och försökte hitta en mörk kavaj men utan något särskilt bra resultat.
  Det enda som var snyggt kostade ändå rätt mycket. Jag skulle mycket hellre besöka Kosta Outlet, som ni har skrivit om. Den verkar vara riktigt bra men den är tyvärr belägen mycket långt från Stockholm.

 2. andersonchris skriver:

  Jo, det är riktigt. Outlets säljer ofta sådant som inte har gått under någon av årets många reor. Udda plagg och knasiga storlekar, m a o.

  Om man reser till England kan jag dock rekommendera det outletliknande T.K. Maxx som brukar ha riktigt bra prylar till låga priser. Ofta är det sådant som blir över när märkesaffärerna gör plats för nya kollektioner.

  Kvalitet blir nästan aldrig omodernt.

 3. Johan skriver:

  Om dom har The Shirt Factory i Barkaby blir jag genast lite intresserad. Vet någon om dom extremsmå storlekarna som 36 finns i överflöd därute?

 4. Bo skriver:

  Hej Drönar,

  Jag läste i ett av era inlägg att en tumregel är att aldrig bära en slips som är ljusare än skjortan. Svarta skjortor är för maffian, för att använda era ord. Nu till mitt problem: Jag föredrar helfärgade och gärna mörka skjortor, finns det något jag kan tänka på för att framstå som felklädd? Vanligtvis bär jag mörk skjorta, ljus slips, väst och mörk kavaj.

  En andra fråga från en amatör: Jag har hört att man inte ska ha svarta byxor till blå kostym. Hur ligger det till med detta?

  Mvh,

  Bo

 5. Leo Carring skriver:

  >Bo
  Mörka skjortor är för sport och fritid. Till sport och fritid bär man sällan slips. Ergo, ingen slips till mörk skjorta. Detta gäller om man vill följa klassiska regler. Om man inte vill göra det kan man givetvis bryta mot dem, men det måste göras med stor medvetenhet om det skall bli bra.

  Svarta byxor till blå kostym är en omöjlighet, helt enkelt för att en kostym består av kavaj och byxor (+ ev väst) av samma tyg.
  Svarta byxor till blå kavaj är däremot möjligt men inte lämpligt. Marin- eller mörkblått framstår inte i sin vackra blåhet bredvid något svart, snarare verkar det grådaskigt och smutsigt. Ljusblått kan gå till svart, men det kräver perfekt matchningsförmåga och är inget för nybörjaren. Över lag är färger som ligger nära varandra (rött-rosa, gul-orange, svart-mörka färger) svåra att få att passa ihop. Satsa på etablerade kontraster. Till din blå kavaj bär du grå eller möjligen bruna byxor och vit skjorta. Väljer du grå byxor kan en vinröd slips vara elegant.

 6. Archibald skriver:

  Bo: Till blå kavaj kan ett par chinos även göra sig mycket bra, framförallt nu på vårkanten. Det ger dock en ganska informell framtoning.

  Det hänger som sagt mycket på i vilket sammanhang och umgänge du tänker bära kläderna i fråga.

  Till dessa chinos vill jag i det informella sammanhanget även uppmuntra ett par strumpor i någon smått avvikande färg, till ett par bruna läderskor, vit skjorta och en slips i någon av tonerna rött, brunt, grönt, orange eller gult.

  Olika kombinationer (randiga, eller i någon mån rutiga mönster) av de nämnda färgerna fungerar även bra i viss utsträckning, men kräver lite erfarenhet och kombinationsvana.

  I det mer formella sammanhanget förordar jag hela kostymen framför udda kombinationer. I en snäppet mer avslappnad situation, fungerar herr Carrings råd ypperligt.

 7. Bo skriver:

  Tack för tipsen! Jag menade naturligtvis kavaj, och inte kostym.

  Om vi antar att det inte är en formell tillställning utan snarare på arbetet, är det då att anse det stilbrott att bära mörk skjorta, utan slips till kavaj?

  Mvh,

  Bo

 8. Archibald skriver:

  Bo: Jag skulle se det som helt ok, med tanke på att omgivningen sannolikt är ansenligt mer informellt klädda än så.

  Dock bör du använda en undertröja som inte sticker fram i den uppknäppta skjortkragen. En v-ringad t-shirt är att föredra.

  Rundhalsade t-shirts av tunn modell bärs undantagslöst under knäppt skjorta, följaktligen med slips.

 9. Bo skriver:

  Tack för tipsen!

  Mvh,

  Bo

 10. andersonchris skriver:

  Mörk skjorta och ljus slips går visst bra. Jag kallar den Hollywoodstilen, snarare än gangsterstilen.

  Man bör dock ha en svart, beige eller ljusgrå kostym till för att det ska snyggt ut.

  Udda kavaj och byxor är ofta så informellt att det blir bäst att köra utan slips, annars ser det bara ut som om man har försökt klä upp sig utan att ha något i garderoben och det är ingen bra look.

  Själv förordar jag mörkgrå skjorta med silvergrå slips.

 11. andersonchris skriver:

  P.S. Kostym behöver inte vara dyrt. Om man handlar i de stora butikskedjorna får man en schysst kostym för samma pris som ett par jeans och träningsskor – men kostymen är mer användbar.

 12. ryssen skriver:

  Jag vill försvara outleten i Barkarby. Så pass dålig är den inte. Visst är chanser minimala att åka dit och köpa precis vad man önskat sig. För att lyckas med inköp där ska man bara komma och besöka butik efter butik utan att ha något speciellt mål med besöket. Chanserna är stora att man stöter på något vettigt av ren slump. Det finns stora chanser att göra riktiga fynd där samtidigt som man alltid ska vara beredd inför att resan möjligen inte leder till något inköp. Outleten i Barkarby är med andra ord ingen plats att börja bygga upp en basgarderob utan snarare en källa till att komplettera den garderob som redan finns. Det finns bl a en bra butik med klassiska herrkläder där, Jerem, ett franskt märke. De flesta av modeller är visserliga gubbiga, men under vissa säsonger kan man hitta något spännande även där, för kvalitén är garanterat bättre än på Brothers eller Filippa K. Sandbutiken är också värt ett besök, även om den aldrig blir rikgtigt billig, med endast 30 % rabbat.

  Till Johan: om jag kommer ihåg det rätt, brukar Shirt factory ha mycket bra erbjudanden just för små storlekar 36 och 38. Av någon anledning säljer de inte så bra dessa storlekar och så hamnar dessa på outlet. Jag är dock inte helt säker eftersom jag inte varit i denna butik på drygt ett år – derras skjortor passar inte min kropp.

 13. Christian skriver:

  För er som handlar märkeskläder till nedsatt pris kan jag rekommendera Roberto Savianos bok ”Gomorra”. Vad napoletanska maffian har med billiga kläder att göra? Jo, det står i den boken.

 14. Archibald skriver:

  andersonchris: Låter lite som ”hollywood black tie”, dvs. det felaktiga användandet av svart slips till smoking. Skämt åsido, jag ser din poäng, dock anser jag att få kan bära upp det med värdighet. Personligen får jag idag ändå en lätt känsla av obehag då slipsen lyser så ljus mot den mörkare bakgrunden, på samma sätt som jag har lite svårt att bära en ljusare kavaj till mörkare byxor. Det är lite lustigt hur Adrien Brodys slips helt osökt känns lite bekant idag 15/4.

  ryssen, m.fl: Det är givetvis uteslutet att åka till en outlet i syftet att köpa ett specifikt plagg. Precis som du säger är det lite av ett lotteri vad man kan tänkas hitta, plus att det kräver tålmodigt letande.

  Jag hade mycket riktigt missat att ta med Jerem i min uppräkning. De förtjänar verkligen att nämnas. Jag känner bara generellt att det är sällan jag gjort verkliga fynd i Barkarby, dock är jag inte där särskilt ofta heller. Mer frekventa besök genererar säkerligen fler fynd.

 15. Lord Laphroaig skriver:

  Jag är inte helt övertygad om olämpligheten av att bära en mörk skjorta med en ljusare slips. Om man kombinerar färgerna rätt, behöver det inte se illa ut; dock blir det snyggare och mer harmoniskt om någon av färgerna i slipsen är ungefär densamma som skjortans färg. (Mestadels bär jag dock själv ljusa skjortor).

  Jag håller vidare inte alls med andersonchris om att kombinationen udda kavaj och byxor bör bäras utan slips. Klassiker som blå klubbkavaj och grå byxor, brun kavaj och svarta byxor samt tweedblazer och cavalry twillsbyxor ser närmast fåniga ut utan slips. Det viktiga är snarare att slipsen harmonierar med kavajen och att byxorna i sin tur har en färg som passar till kavajen. Själv bär jag alltid slips i arbetet men klär mig helst i en blazer-byxakombination de dagar jag inte har något särskilt möte.

 16. andersonchris skriver:

  Nja, uddakavajer får mindre och mindre betydelse. Utomlands används de mest som uniformer, t ex i skolor eller av servicepersonal. Alternativt vid evenemang som Henley Regatta.

  Själv tycker jag att en kostym alltid är snyggare än en uddakavaj men jag kan ha uddakavaj utan slips när jag ska vara prydligt ledig.

  Hursomhelst är smaken som baken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s