Intrycket av kavajaxeln

I diskussionen om kavajer fokuserar man ofta på axelpartiet. Ofta hävdas det att en kvalitetskavaj kännetecknas av den väldigt jämna övergången mellan axelparti och ärm. Om övergången inleds av att kavajärmen bildar en liten bullig förhöjning, menas ofta att detta utgör ett kännetecken för en sämre kavaj.

Troligtvis är det svårt, kostsamt och därmed bättre kvalitetskavajer förunnat att kunna stoltsera med en mjuk, bildskön övergång likt den hundtandsrutiga kavajen från Cesare Atollinis vårkollektion nedan. Något som alltså troligtvis sällan går att hitta på billigare kavajer. Däremot känner jag att det i gengäld inte är alla män förunnat att kunna bära upp en kavaj med sådana axlar. Det torde erfordra en viss fysik hos bäraren, med relativt välformade axlar att fylla ut med.

Sydeuropeiskt avslappnat

Sydeuropeiskt avslappnat

Jag tycker att kombinationen på bilden ser bra ut, trots att slipsen är långt ljusare än skjortan. Dock känner jag att den endast hör hemma under vår och sommarlika förhållanden.

För dagen tilltalas jag av den något mer konkava och kantiga varianten hos till exempel några av Kilgours kavajer. Enligt mig en möjlighet för mindre axelbreda män att ge illusionen av ett mer välskulpterat axelparti, som då mer ser ut stå i proportion till resten av kroppen. Jag föredrar även det mer markerade veck som bildas mellan bröstpartiet och de nedre delarna av ärmens infästning. De förstärker det v-formade intrycket av överkroppen. Slutresultatet, en snyggare silhuett. Möjligen något mer formell i snittet än varianten från Atollini.

Mer formellt strikt axel

Mer formellt strikt axel

Dagens egna val kan nästan utgöra ett slags mellanting. Inte lika markerad som hos Kilgour, men långt ifrån så mjukt rundad som Atollini.

Överkomlig och behaglig

Överkomlig och behaglig

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Intrycket av kavajaxeln

 1. fashionbycsn skriver:

  intressant inlägg i kavajdebatten! precis som du säger så krävs det att bäraren har lite ”fysik” för att kunna bära upp den övre kavajen, den största mardrömmen måste nog endå vara en person som är rejält flaskhalsad som bär upp en sådan kavaj, känns som hela axelpartiet försvinner totalt!
  men annars är det en mycket snygg modell måste jag säga

 2. Frank&Rémy skriver:

  hahahahahah! tack!

 3. Peter skriver:

  Får jag vara så oförskämd och fråga var det egna alternativet kommer ifrån?

 4. Archibald skriver:

  Den kostymen kommer från Mexx, köpt någon gång 2002.

 5. Leo Carring skriver:

  Vem menar att ”den lilla bullen” vid ärmens början skulle vara ett tecken på att det är en sämre kavaj? Detta kallas på engelska för roped shoulder och har varit vanlig på många bättre kavajer åtminstone sedan mitten av 1800-talet. Det ger axelpartiet form. Om bara passformen är rätt kan det vara mycket snyggt.

 6. Archibald skriver:

  Leo Carring: Tack för den kompletterande informationen. Var jag senast hörde det hävdas kan jag dessvärre inte återge. Någon amerikansk publikation vill jag minnas.

  Dock delar jag helt och hållet din uppfattning. Med rätt passform ser det otroligt bra ut, och är smickrande för axepartiet.

 7. andersonchris skriver:

  Mjo, en upphöjd axel finns även på bra kostymer. Axellinjen ska då vara lätt konkav. Om den är konvex så är det i allmänhet tecken på mindre välsydd kavaj.

  Återigen finns inga fasta regler bara indikatorer. Om kavajen sitter bra så lär ingen fundera på infästningen av ärmen.

 8. J skriver:

  Ett intressant och bra inlägg, men jag skulle önska ett inlägg om hur svenska klädaffärers utbud ser ut när man skall skaffa sig en kostym med olika detaljer och liknande.

  När jag förra året var på jakt efter en mörkgrå kostym så blev man nästan mött med förvåning när man hade lite krav, som viss typ av knäppning eller slagbredd. De verkade liksom tycka att man skulle ta just den enda grå kostym de hade utan att ha några vidare preferenser. Att i det fallet börja leta efter kostymer med olika siluett eller tygkvalitet känns rätt så främmande.

  Fast det kan ju vara jag som inte har hittat en bra kostymaffär där de faktiskt har många modeller att välja på även när det gäller små detaljer. Men som sagt, ett inlägg med tips hade varit välkommet!

 9. fashionbycsn skriver:

  J: ströms eller vad den nu heter som ligger i korsningen sveavägen/kungsgatan mittemot konserthuset har ett grymt stort utbud av kostymer kanske är värt att kolla där? annars får du väll sy upp en kostym?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s