Klichéeartade ordstäv och framgång

Vi möts i vardagen av underfundiga ordstäv och vitsiga rader om framgångs vara eller icke. I morse såg jag en tavla som sade:

”-Skillnaden mellan att vilja och lyckas, är att kunna.”

I min öron, ”-Om du vill men inte kan, så kan du inte”. Meningslöst prat. Visst utgör kunskap oftast en grundförutsättning för att lyckas, men minst lika viktigt är att verkligen vilja. Att ha en tillräckligt stark ambition att klara det man företar sig. Otaliga är de som kan, och vet, men aldrig fullt ut lyckas då de inte har rätt ambition och inställning.

Nå målet

Nå målet

Jag möter dagligen människor som troligtvis är bland de bästa på det de gör, men som inte direkt utmärker sig nämnvärt då de saknar attityden.

Kunskap utan vilja och rätt ambition, blir som en man som bär kostym utan kunskap om passform. Ganska intetsägande och föga smickrande. Jag hörde någon gång de visa orden, ”-To travel with hope, is often more important than arriving.” Enligt mig en förutsättning för framgång.

Min slutsats är alltså att rätt inställning väger tyngre än teoretisk kunskap, dock absolut inte sagt att den senare är oviktig. Ofta handlar det om att vilja, och vara tillräckligt övertygad om att man kan för att lyckas.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Klichéeartade ordstäv och framgång

 1. andersonchris skriver:

  Det beror lite på. Det finns många yrken som kräver en otrolig massa detaljkunskap och erfarenhet för att man ska komma någonvart.

  Eftersom de flesta i yrket är väldigt skärpta så kommer man ingen vart med attityd utan det är kunnande som är A och O.

  Det är väl ganska befriande att det finns yrken där personer med attityd utan substans inte hör hemma.

  Det viktigaste är dock att aldrig se motgångar, oväntade händelser eller kunskapsluckor som begränsningar utan som möjligheter att utvecklas och att både vinna och övervinna.

  Låter lite floskligt.

 2. Archibald skriver:

  andersonchris: Sant. Det är tanken att resonemanget skulle gälla generellt jag ogillar.

 3. Bo skriver:

  Välformulerat inlägg! Det är knappast den inställningen som är rådande i skolans värld där den rena kunskapen premieras framför engagemang och vilja. Jag argumenterar inte för att det tidigare är sämre än det senare. Däremot så råder det en på sina håll ENORM obalans mellan kunskapen och viljan. Det värsta av allt är att de inte är varandras motsatser. Med rätt vilja blir kunskapen lätt att inhämta.

  Tummen upp för denna tanke!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s