Sprezzatura

Det hävdas enträget i forum och artiklar hur stil är något man har, något man inte kan träna sig till. Stil kan inte köpas för pengar, men den är inte gratis, och kommer inte av sig själv.

Boyer

Bruce Boyer

Sann stil sitter, som jag tidigare nämnt i mitt resonemang, inte i kläderna. Dessa är dock den visuella signalen och uttrycket för den personliga stilkänslan.

Kunskapen om god passform samt färg och mönsterkombination kan komma ganska naturligt, om du vistas i miljöer och bland människor som ger dessa intryck, vilka i sin tur färgar din egen uppfattning om vad du föredrar. Personligt tycke och smak i estetiska frågor är som sagt, i mitt tycke, en god förutsättning för att du skall komma att se bra ut i de kläder du väljer. För väldigt många krävs dock år av utvekling av personligheten, innan man uppnår sin egen optimala stil. Man måste liksom växa in i den.

Douglas Fairbanks

Douglas Fairbanks

I frågan om vad som är den vanligaste stilmissen bland män, läste jag här om kvällen svaret att det är när kläderna tar överhanden och överglänser personligheten. Man skall inte klä sig för utstuderat väl. Gärna avsiktligt dra ner det välputsade intrycket ett snäpp eller två, för att skapa ett stilig helhet, som ändå ger ett avslappnat nonchalant intryck inför omgivningen.

Att göra detta med stil och finess är långt ifrån en given kvalité, som ens de stiligaste män alltid besitter. Framförallt inte utan den minsta ansträngning. Som i så många andra sammanhang måste man alltid först lära sig och kunna reglerna, för att med finess sedan kunna bryta dem på ett tilltalande sätt.

(Bilder lånade via: The Sartorialist och Dandyism.net)

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sprezzatura

  1. fashionbycsn skriver:

    tänkvärt inlägg! personligen tycker jag att det största misstaget folk gör är att inte hitta en egen stil och med det menar jag inte att man måste vara annorlunda utan snarare klä sig i något som man känner sig trygg och bekväm i, för de lyser alldeles för starkt igenom om det är kläderna som ger självförtroende eller om personen är trygg i sig själv, ett skräckexempel är alla sk casuals som kutar omkring och spelar coola men saknar allt som har med självdistans och att kunna bjuda på sig själva!

  2. Sven skriver:

    Jag håller med. Det är stor skillnad på om stilbrottet beror på okunnighet eller på medvetet ifrågasättande av gränser. Att ifrågasätta gränser har alltid varit en viktig uppgift för konsten.

  3. Archibald skriver:

    fashionbycsn, sven: Ni leder rakt in på dagens inlägg, dock producerat redan tidigt igår.

    fashionbycsn: spot on. Avsaknaden av självdistans och ödmjukhet är det värsta i sammanhanget avslappnat, men även generellt.

    Som du säger sven, ifrågasättandet är viktigt för konsten, inte för ifrågasättandets skull, vilket många ofta tolkar det som. Att man skiljer sig från mängden just enkom för att ifrågasätta, inte för att det är ett uttryck för den egna personligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s