Näsduk till brun kavaj

Vi får ofta frågor om vilken näsduk som bäst passar till vilken kavaj. I mångt och mycket beror det både på vilken slips som används till, samt skjorta etc. Senaste frågan handlade om matchning av näsduk till en brun tweedkavaj. För generella tips om matchning av näsduken vill jag hänvisa er hit.

Jag känner att det i det här fallet hänger en hel del, dels på ovan nämnda faktorer, men även på tweedens struktur och eventuellt mönster. Herringbone, Glencheck, eller något annat. Finns det en diskret färg invävd i exempelvis rutmönstret, försök plocka upp och förstärka den med näsduken.

Jag ger er här ett antal näsdukar som jag själv känner skulle kunna fungera till en brun kavaj. Materialmässigt vill jag nog själv ha bomull eller linne till tweed. Det finns dock säkert många av er därute som med lätthet bär upp även dem av siden:

Michelsons

Michelsons

Roderick and Charles

Roderick and Charles

Kilgour

Kilgour

Hittar du inte den näsduk du söker? Leta rätt på ett motsvarande tyg, klipp till önskad storlek. Rulla kanterna och fålla med tråd i färg som återfinns i mönstret:

Tunt bomullstyg: Orange Taupe Plaid

Tunt bomullstyg: Orange Taupe Plaid

Hawes and Curtis

Hawes and Curtis

Paul Smith

Paul Smith

Ytterligare plagg att rekommendera som komplement till en brun kavaj:

TM Lewin

TM Lewin

Roderick and Charles

Roderick and Charles

Kilgour

Kilgour

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Näsduk till brun kavaj

 1. Johan skriver:

  Någon som vet vart jag kan köpa en snygg röd näsduk till smoking?

 2. John skriver:

  Tackar för tipsen! Får ta mig en liten runda på stan till helgen och kolla på näsdukar.

 3. Archibald skriver:

  Johan: Först och främst skulle jag vilja uppmuntra dig att istället använda en vit näsduk til smoking, och hellre laborera med vikningen för att sticka ut i mängden.

  I övrigt skulle jag tro att du hittar vettiga röda näsdukar hos de flesta återförsäljare. Då jag inte vet vilken stad du skall handla i, kan jag bara i allmänhet tipsa om Slipsgossen, som ofta har ett väldigt brett utbud av olika färgtoner, då jag gissar att det är en enförgad näsduk du vill ha. MQ och Brothers, faktiskt även Dressmann, har ibland bra alternativ. Vill du lägga ner större summor, brukar mer välkända märkens herrekiperingar generellt ha goda sortiment.

 4. Bo skriver:

  Hej drönare!

  Jag behöver lite råd. Jag är en akademiker som arbetar som lärare och föreläsare. I mitt arbete möter jag alla typer utav människor och det ställer såklart krav på min klädsel.

  Fråga 1. Jag gillar kavaj, men har svårt för kostymbyxor. Hur uppfattar ni det att kombinera säg en svart linnekavaj med mörka välsittande jeans?

  2. När jag arbetar med ungdomar är väst och slips (en favorit) inte passande. Har ni något tips? En t-shirt till kavajen känns lite ”no no” men kanske går det bra?

  Har ni något allmänt tips på hur man får till stilen utan skapa för stor distans till unga människor?

  Mvh,

  Bo

 5. Archibald skriver:

  Bo: Jag har själv utbildat mig till, och tidigare arbetat som lärare. Visserligen på en skola med vissa riktlinjer och normer gällande klädsel och uppförande etc.

  Min slutsats är att du skall vara bekväm i din klädsel, inte aktivt försöka möta eleverna med dess utformning. Vill du ha väst och slips till din kavaj, skall du ha det. Ge det eventuellt en subtil twist i detaljerna som val av slipsknut, knäppning av knappar etc.

  Eleverna respekterar i längden det du utstrålar och förmedlar, inte de saker du försöker anpassa för att få deras godkännande.

  I mina öron låter mörk linnekavaj och välsittande mörka jens som ett i din situation bra val av arbetskläder. Se bara till att kavajen sitter som en handske, sen kommer du undan med en hel del annat. I annat fall kommer du, om du ursäktar uttrycket, att se ut som just en lärare. Jag tror du vet vad jag menar.

  En skräddare (iaf min) tar runt 400 för den i mitt tycke viktigaste ändringen att anpassa ryggmåtten för att undvika överflödigt tyg, och ge god passform i rygg och midja. Vidare skall ärmlängden vid behov anpassas, kostar ca en hundralapp eller två.

  Personligen känner jag att ytterst få kommer undan med t-shirt och kavaj, men vill ändå säga att det mesta blir så bra som du själv bär upp det.

  Gällande din avslutande fråga, vill jag hänvisa till andemeningen i dagens och morgondagens inlägg om anpassning av de kläder vi bär.

  Mvh

  /Archibald

 6. Bo skriver:

  Tack för tipsen! Det är svårt att i ett Sverige där vi förväntas anpassa oss till andras önskemål, bibehålla sin stil.

  Mvh,

  Bo

 7. Archibald skriver:

  Bo: Sant. Min lösning är för det mesta att inte anpassa mig nämnvärt, utan mest behålla min stil.

  Det blir ofta märkligt vid enstaka tillfällen (dock mest för omgivningen), men på sikt är det långt mer hållbart än alternativet anpassning.

 8. Ping: Tips inför studenten « The Drones Club

 9. Ping: Matchning slips, näsduk, skjorta och kavaj. « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s