Sunday evening scones

Ett trevligt tillbehör till kvällstéet är scones. Ett av många karaktärsdrag för gentlemannen är att han aldrig står handfallen. Detta såväl i köket som andra platser och situationer. Dessa bröd har jag valt att smaksätta lätt med kardemumma.

8 dl vetemjöl
4 msk bakpulver
100g smör
1 tsk salt
lite socker
ca 1 krm kardemumma
3dl mjölk

Stöt kardemummakärnorna i mortel, häll 1 krm i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker. Arbeta in smöret i mjölblandningen för hand till en grynig massa.

Blanda sedan i mjölken och arbeta ihop till en fast deg. Dela upp i fyra delar, baka ut dessa till 4 kakor om 15 cm i diameter, nagga med gaffel, samt skär ett kryys tvärs över för att underlätta uppdelning vid servering.

Placera de fyra kakorna på en plåt och grädda ca 10 min i mitten av ugnen i 250 graders värme.

Voila

Voilà

Serveras med smör, marmelad och en lagrad ost till en kanna starkt té.

Annonser
Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sunday evening scones

  1. John skriver:

    Hej,
    Tänkte börja med att tacka för en välskriven och intressant blogg. Sådana är inte lätta att hitta nuförtiden.

    Har nu en fråga till er. Det är så att jag har införskaffat mig en brun tweedkavaj som jag tänkte använda under den kommande våren. Min fråga är om ni har tips på en passande näsduk? Syftar på färg och mönster. Kavajen kommer användas främst till blåa och beigea chinos.

    //John

  2. Archibald skriver:

    John: Lite beroende på de skjortor du bär till, samt om kavajen är mörkt eller ljust brun, skulle jag dock vilja föreslå exempelvis en roströd ton, med detaljer i marinblått och/eller guld. Medaljonger eller Paisley.

    En personlig favorit är helt paisleymönstrade näsdukar, men alla är ju inte bekväma med detta, samt att de inte riktigt passar i alla sammanhang. I mitt tycke hör de hemma i mindre formella sammanhang.

    Idé om färgurval, dova toner av rostrött, vinrött, marinblått, ljusblått, guld, grönt, beige.

    Sammanfattat: jag känner, enligt min smak, att du har stora valmöjligheter gällande färg och mönster. Hitta även god vägledning i inlägget om just matchning av näsduken.

  3. Peter skriver:

    Den svenskifierade versionen av scones… De engelska är små, gjorda på grädde och serveras föredragsvis med clotted cream!

    http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22780

  4. Archibald skriver:

    Peter: Tack för tipset. Jag kompletterar här med hur du tillreder din Clotted Cream.

  5. fashionbycsn skriver:

    grymt inlägg, ser gärna mer inlägg om mat, då mat är ett av mina stora intressen!

  6. ryssen skriver:

    Jag provade olika varianter av scones i England. Vissa var fantastiska, vissa smakade sämre. På samma sätt kan britiska scones likna eller vara lite annorlunda jämfört med dem som lagas enligt recept i svenska kokböcker. De kan också skilja sig till såväl utseende som storlek, men inte särskilt mycket, för själva grundreceptet tillåter inte för stora variationer. Diskussionen om ”äkta” brittiska scones känns därför ganska meningslös. Man får också laga pannkakor på olika vis, utan att de upphör vara pannkakor!

  7. Archibald skriver:

    ryssen: Ett genomtänkt inlägg i debatten. Bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s