Begreppet Stilrent

Det har blivit uttjatat och ett modeord att beskriva saker som stilrena. Begreppet används gärna, slentrianmässigt och felaktigt av vanligt folk i vardagen, ofta till synes i tron att det beskriver något som snarare är minimalistiskt, eller liknande.

En av de större, mer tydliga situationerna är när man i femmans ”Room Service”, vecka efter vecka har presenterat nyrenoverade rum för överlyckliga lägenhetsägare. Glada bortom ord vill man lite insatt ge någon form av omdöme om hur snyggt och hur mycket ”jag” rummet utformats, personligt men fortfarande ”stilrent”.

Jag har något obehagligt, vagt minne av Marie Picasso, som på sin gnälliga västmanländska prisade resultatet med hjälp av uttrycket. Hur ofta har någon annan än inredaren i det sammanhanget någon som helst aning om vilka stilar inredningen möjligen utformats efter?

Stilren!

Stilren!

Begreppet stilrent betecknar något som helt följer en viss vedertagen stil. Således kan ett överdådigt möblerat rum, till bredden fyllt av svulstiga rokokomöbler med sirlig gulddekor och kurviga linjer, vara rakt igenom stilrent.

Det är dock inte bara kreti och pleti som lite belevat vill svänga sig med uttrycket. För en tid sedan läste jag ”Modechefens topp tre” i ett gammalt nummer av DV Mode, där en av platserna fylls av ”Ett stilrent Acetatarmband av Roger Vivier”… Jag är inte särskilt insatt i hur man utformar smycken, men tror inte riktigt (rätta mig om jag har fel) att det finns en utpräglad stil just Acetatarmband?

Borde inte modechefen, eller för den delen DV Modes korrekturläsare, arbetande med en tidning som till stor del handlar om just stil, ha bättre koll på begreppen än så?

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Begreppet Stilrent

 1. Cristoffer skriver:

  Intressant blogg det här.

 2. Ping: Style by Lindberg » Blog Archive » Stilrent vs. Utstuderat

 3. Ping: Nu slår vi ett slag för hycklaren « The Drones Club

 4. a skriver:

  Språk förändras ständigt, nu är det du som använder ordet fel 😉
  Skämt åsido. Stilren blogg!

 5. Bo Ko skriver:

  Håller med om denna spaning på ordet ”stilren”. Däremot får jag en uppfattning om att ordet ”sparsmakad” inte riktigt hittar rätt här ovan. Att vara sparsmakad är enbart att vara kräsen och nogräknad. Det kan man ju vara oavsett vilken stil man väljer att följa, eller om man väljer att inte följa någon särskild stil.

 6. Archibald skriver:

  Det här inlägget nu levt ett tag. Som någon mycket riktigt påpekat genom åren, är språk en högst levande och föränderlig företeelse. Så här fem år efter att inlägget skrevs, kan jag dock fortfarande känna att stilrent har samma betydelse, dvs. renodlad förekomst av en specifik stil.

  Någon beskrev här om dagen en bild jag publicerade som ”mycket ‘clean’ …”. Det kan jag ändå tycka är en bättre beskrivning, av något man anser ”rent” och befriat från onödiga överdrifter. Lite av ”less is more”.

  Ser hellre inlånandet av det engelska ordet, än att helt (oftast på grund av ren okunskap), hävda en helt annan betydelse av det svenska ”stilrent”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s