Gentlemannens barskåp

Detta inlägg utgjordes till en början av en enkel bild på just den kvällens favorit. I och med hängivna läsares goda tips i kommentarsfältet, har jag dock beslutat att istället låta texten, framförallt kommentarsfältet, utgöra inspiration till byggandet av det egna barskåpets innehåll.

Det är ofta lätt att av slentrian plocka på sig samma sorts flaskor gång på gång, då tillfällen ges. Inte helt sällan sämre valda impulsköp, som kommer att stå och samla damm i skåpets mörker, obrukade.

Dra här istället lärdom av övriga drönare, hitta dina favoriter, och bygg ett välsorterat, användbart innehåll till ditt barskåp.

Rök och tjära av det trevliga slaget.

Rök och tjära av det trevliga slaget.

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Gentlemannens barskåp

 1. Chuffy skriver:

  Smaskens! Kanske kan författaren bjuda på en whiskyrecension lite då och då. Inget pretentiöst, men lite enkla tips? Typ som Stiltons text om badrumsskåpet, men ”Grunderna i en gentlemans barskåp”. Vet ofta inte vad jag ska köpa och ofta blir det impulsköp. Vilka 10 spritflaskor bör jag alltid ha hemma?

  Just nu består standardbarskåpet av en flaska Laphroig, i övrigt varierar det oerhört. Ge mig en mall!

  Over and out,
  Chuffy

 2. Archibald skriver:

  Chuffy: Det tål att tänkas på. Dock känner jag att det kan det vara svårt att komponera något som gäller generellt. Alla har vi ju väldigt olika tycke och smak.

  Dock kan det kanske komma att bli en text med mina allmänna tankar om vad som kan vara lämpligt att ha till hands, samt vad som går att göra av det.

 3. laphroaigman skriver:

  Mitt förslag på tio standardflaskor som inte knäcker plånboken:

  Bourbon: Maker’s Mark (349 kr)
  Cognac: Remy Martin (443 kr)
  Gin: Bombay Sapphire (279 kr)(Hendricks är grymt god men kostar en hundralapp mer)
  Likör: Drambuie (299 kr), Grand Marnier (265 kr/50 cl))
  Rom: Angostura 1919 (289 kr)
  Tequila: Gran Centenario Reposado (399 kr)
  Vodka: Finlandia (229 kr)
  Whisky: Highland Park (kraftig, 449 kr), Dalwhinnie (mjuk, 489 kr)

  Utgår då från att jag nästan alltid dricker ”rena drinkar”, dvs inte blandar. Med de två likrena kommer du dock en bit på väg och kan göra Rusty Nail (whisky+Drambuie), Margharita (Tequila+Grand Marnier), Sidecar (Cognac+Grand Marnier) samt Chelsea Sidecar (Gin+Grand Marnier). Grand Marnier kanäven bytas mot Cointreu som har en snarlik smak.

 4. Murray skriver:

  Den svenske gentlemannens barskåp kräver även en flaska gammal hederlig punsch. Själv är jag svag för Cederlunds torra, men även Carlshamns flaggpunsch slinker ner. Den sistnämnda är dock lite väl söt. Men det är en smakfråga. Drick den iskall, eller rykande het till ärtsoppa med fläsk en torsdagsafton.

 5. Archibald skriver:

  Laphroaigman, Murray: Herrarna skall ha tack för de trevliga bidragen!

  Själv skulle jag även vilja lägga till en torr Vermouth då jag personligen, på senare år, verkligen börjat uppskatta dess smak. Morfar disponenten bjöd alltid på en trevlig, obligatorisk välkomstdrink, i runda slängar bestående av ca 5 cl gin, och 10 cl Vermouth, allt severat i ett högt kristallglas.

  Någon slags inverterad barbarmartini, dock oviktigt i sammanhanget då blandningen var förträfflig till en trevlig diskussion om vad som hänt sedan senast.

  Övrigt jag kan tycka är behändigt att ha till hands hemma är två flaskor rött vin, samt två av vitt. Det senare gärna ett chilenskt vid namn Cono Sur, på druvan Viognier. Bra underlag inför öväntade besök eller middagar.

  Vidare två flaskor vitt mousserande vin. Chapel Hill är rysligt billigt, men i mitt tycke ändå ett mycket gott alternativ. Passar bra både som välkomstdrink, och social dryck vidare under kvällen eller dylikt.

  Härmed vill jag uppmuntra er läsare att förtsätta lägga till tips och favoriter, så kan detta inlägg med tiden komma att utgöra god inspiration i ämnet!

 6. 1871 skriver:

  Något annat som är väldigt trevligt (om än kanske inte lika centralt för gentlemannens barskåp) är någon form av digestif. Dessa kan ju användas till allt. Till exempel när någon i sällskapet förätit sig på anka med oerhörda magsmärtor till följd gäller det att snabbt vara framme med sin gammel dansk eller Rigabalsam. Eller om man, på högviltsjakt, i skogen stöter på en man med en särdeles blek och tärd uppsyn är det snudd på skamligt att kunna erbjuda något starkt och hälsosamt i likhet med unicum. you get the picture.

 7. Wellington skriver:

  Får jag passa på att slå ett slag för något som gentlemannen verkligen kan dra hem poäng för? Den gäst som verkligen behöver få känna sig speciell är den som, av en eller annan anledning, inte dricker alkohol. En snygg, god alkoholfri drink är ack så mycket trevigare än slabbig juice eller fantasilös cider.

  En bra drinkbok, tex Katri Hildens ”Skakat” är en lysande investering.

 8. Archibald skriver:

  1871: Givetvis. Tillbehören är ju minst lika viktiga. Inslag av bitter i samlingen för nämnda syften är ju även mycket viktigt!

  Wellington: Så klart! Det alkoholfria alternativet glöms ju ofta bort, alternativt klaras slentrianmässigt av med dåliga ursäkter till lösningar, i stil med de du nämner.

  Gentlemannen kännetecknas ju utöver sin goda smak, minst lika väl av sin aldrig svikande omtanke! Bra jobbat.

 9. Le' Chef skriver:

  Tänkte bara tipsa om en bra sida för alla er whiskeyälskare som behöver vägledning i maltdrycksdjungeln. http://www.ekfatetsvanner.se/default.aspx

 10. Ping: Blue, but not dull « The Drones Club

 11. Circlemaster skriver:

  Vad gäller punsch tipsar jag om Facile, ljuvlig till ärtorna.
  ”Facile är en blandning av Batavia arrak, Jamaica rom, socker och några portioner hemligheter. Batavia arrak är en eau-de-vie baserad på sockerrör och ris som tillverkas på Java (Indonesien). Den färdiga arracken lagras sedan på ekfat i Holland i 5-7 år. Romen som används i Facile är en särskilt utvald blandning som kommer från Jamaica och är även den ekfatslagrad.”
  Art nr hos Systembolaget är 637

 12. William Twinkeldick - Bumsore skriver:

  Cheerio lads!
  Ett annat trevligt sätt att fylla barskåpet är att göra som vi gjorde : Vi gick ihop 10 st och köpte ett fat whisky i Skottland. Efter att ha väntat i nästan 10 år fick vi hämta ungefär 320 flaskor av en utsökt Single Cask Malt på Arran Distilleries, alltså 32 flaskor 57,6 % ( Cask strenght ) per andel.
  Dessutom generade whiskyn ett antal trevliga resor till Arran, för att klappa på fatet och provsmaka.
  OK, det kanske låter mycket med 32 flaskor, men en gentleman bör ju också tänka på sina vänner : En exklusiv present till nära och kära.
  Dessutom håller den sig ju i många år.
  Vi räknade ut att priset totalt, med skatt och allt, ej inkluderat resor och transporten hem, blev under 300 kr/flaska.
  Ett mycket facilt pris för så ädel vara!

 13. Zetha skriver:

  Men hej, vart tog Calvadosen vägen. Rekommenderar en Coeur de Lion -66 som är helt otroligt bra och faktiskt är mycket bättre än islays och speysides.
  Varför inte prova på en riktigt bra whisky från Japan, tänker då främst på Karuizawa men Nikka går lika bra. Ni kommer att bli förvånade hur kanonbra dessa smakar.

 14. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Bättre sent än aldrig. Ett etablerat barskåp bör enligt mitt förmenande även kunna erbjuda en gammal Genever. Min smak går i rikning mot ”A. van Wees 20j. Oude Jenever”, ”Rutte & Zn Paradijswijn” eller möjligen ”Zuidam 10j. Oude Jenever”. Bokma fordrar virke för att få ner och det bör man ha i åtanke vid genever-valet.

  • Mr Wooster skriver:

   Man måste alltid kunna bjuda folk på den mest klassiska av drinkar, och den drink man själv bör dricka som gentleman: Vodka Martini, alternativt den klassiska Dry Martinin. Dessutom tycker jag det är viktigt att man har snygga flaskor på barbrickan.

   En flaska Martini extra dry är ett måste i baren, tillsammans med en bra Gin och Vodka. En riktigt bra klassisk gin är Tanqueray, och en bra standard-gin är även Gordon´s. Gordon´s är ju givetvis ”James Bond´s choice” precis som Smirnoff och Stolichnaya vodka. Alltså bör det vara varje gentlemans val på den egna brickan. När det gäller Smirnoff skall man alltid välja Smirnoff black som är mkt lenare och mera lättdrucken än den röda. Stolichnaya är också en mycket bra standard-vodka. Åker man till London skall man passa på att köpa hem en flaska Gordon´s gin som är tillverkad för UK-marknaden. Den flaskan är grön och mycket elegantare än den gula Gordon´s som finns överallt annars. Går bara att hitta i England!

   Dessutom har Lillet blanc blivit det självklara tillskottet i baren sen den började användas i Casino Royale som en av ingredienserna i Bonds ”Vesper”.
   3 delar Gordon´s, 1 del Vodka (Smirnoff företrädesvis) och ½ del (Kina) Lillet skakas tills det är iskallt och silas därefter upp och garneras med en tunn bit citronskal.
   Blandas den drinken rätt är det något som uppskattas av alla med smak!

   Dessutom bör man också kunna bjuda på både Martini bianco som är riktigt gott med mkt is och Martini rosso som de flesta kan uppskatta ren (företrädesvis damer).

   Vidare behöver man också givetvis en bra whisky (Talisker, Bowmore.. mm., en bourbon/whiskey (Jack Daniels, Makers Mark eller Jim Beam), en rom (Mount Gay!), och en flaska champagne (Bollinger, Tattinger) kan alltid stå bredvid.

   Det kan vara klokt att gömma undan några billigare sorter som kan bjudas bort på fester… Johnny Walker, captain Morgan osv.

   • Archibald skriver:

    Vi tackar för ett gediget och hängivet bidrag till diskussionen!

   • Desmond skriver:

    Jag brukar föredra Plymouth Gin (fast jag sätter Tanqueray som given 2:a), och Noilly Prat. Jag tycker Noilly Prat har en bättre smak, även om den gulfärgar drinken mer än italiensk vermouth.

    Sedan är det liten varningstext kring det här med ”Lillet”
    Den Lillet Blanc som säljs idag är inte samma sak som den ”Kina Lillet” som Ian Fleming skrev om i Casino Royale. Lillet Blanc är en mycket trevlig aperitif med några isbitar i, men den är närmast sötaktig och frisk. Kina Lillet, som slutade säljas på 1980-talet (tror jag) var enligt uppgift betydligt bittrare (Kina=kinin).
    Så Bonds ”Vesper” är antagligen betydligt mer lik en Dry Martini än man kan tro, där beskan i Kina Lillet ersätter beskan i vermouthen. Jag har hört om folk som löst upp kinabark för att hitta en ersättare till Kina Lillet.

   • Marre skriver:

    Vag gäller gin är Bombay Sapphire överlägsen etta. Beefeater tvåa. Gordon’s är också OK, men lite mer enbärssmak. Tanqueray är för neutral, smakar nästan vodka.

   • Ja när det kommer till Gin så kan jag hålla med om att Bombay Sapphire är den absolut godaste av vad jag använder som vardags Gin. När det kommer till den godaste Ginen av all så är det bara Hendrick’s Gin som gäller. Fantastiskt god len smak, man kan nästan dricka den som den är. Den lilla roliga twisten är att den är baserad på Gurka.
    Så när man gör Gin Tonic med den så ska man byta ut citronskivan mot en gurkskiva.
    Synd bara att en flaska går på nästan 700:-

   • Herr Flit af Delft skriver:

    Jag ville bara rekommendera ”Vesper Martini” som du beskrev som 007’s val. Jag introducerade den hos vänner i somras. Den uppskattades verkligen!.

 15. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Jag måste även slå ett slag för en förträfflig konjak, nämligen Delamnain. Deras Vesper är förvisso utomordentlig men helt oväntat är deras XO, ”Pale&Dry” en riktig höjdare. Fantastiskt len och det till en mycket ringa summa i sammanhanget. Vidare är ”Reserve de la Famille” rusktigt god men för 200+ Euro flaskan lite magstarkt prisatt.

 16. Arkivarien skriver:

  Jag har alltid haft svårt för vodka. Inte nog med att den gör magen kvalmig; den är dessutom tämligen smaklös och otroligt ointressant. Mycket viktigare då att ha goda drycker av rom- (både ljus och mörk) och gintyp hemma.

  I övrigt vill jag slå ett slag för något som missats i tidigare diskussion – en bitter! Kanske såväl en Angostura som en Orange bitter (Campari är alldeles utmärkt), Manhattan är ändå en av mina favoriter.
  Utöver det tycker jag att man klarar sig alldeles utmärkt på gin, vermouth och amerikansk whisky – samt naturligtvis likörer efter smak.

  Dessutom, när man talar om barskåpet skall man även ha i åminnelse att det bör bestå av så mycket mer än bara olika typer av sprit.
  Annat omistligt är naturligtvis sockerlag, citrusfrukter, cocktailbär, oliver, mjölk samt mynta. Vidare är självfallet blanddrycker ett måste – vanlig enkel tonic water, ginger ale, fruktjuicer etc. För att inte tala om något av det absolut viktigaste, som allt för ofta negligeras i privatbarer – isen!

  Som avslutninge vill jag bara säga att jag nyligen har hittat till er sida och finner den mycket läsvärd! Fortsätt så!

  • B.N.R.M. skriver:

   När vi ändå berör ämnet tonic skulle jag vilja passa på att slå ett slag för Fever Trees Indian Tonic, som lyfter gin & tonicen till en möjligen oslagbar nivå.

 17. Ping: Håll snyggt i barskåpet « The Drones Club

 18. Mats skriver:

  Mitt bidrag till barskåpet får bli ett starkvin, närmare bestämt ett portvin.
  Ett glas portvin med en stark ost, typ Roquefort eller varför inte en Stilton, är underskattat. I glaset rekommenderar jag Graham’s Malvedos Vintage Port (nr 8091) för 369 kr. Finns både billigare och dyrare varianter. Har man aldrig provat portvin förut kan man börja med en liten flaska, då kan man prova denna smakupplevelse för en rimlig peng.

 19. Mr White skriver:

  Det är med blandad förtjusning jag under ett tag följt The Drones Club och dess olika diskussioner och upplägg på webbsidan. Anledningen är då jag själv oxå är med i en svensk Drönarklubb – dock beläget på något sydligare breddgrader.
  Der är nämligen alltid intressant att följa hur andra drönare verkar i vår värld.
  Givetvis så medger jag att er förlaga P.G. Woodehouse och hans litterära verk inte går att överträffa. Verkligheten slår ju inte alltid dikten.
  Men en sak som lite konfunderar mig är ert nästan facsistisk intresse för beklädnad. Här är nog den största skillnaden mellan oss och er. Medan ni verkar intressera er mer för det yttre och hur omvärlden bedömer er så är det oss fullkomligt egalt. För oss betyder en sak och en sak allena. Hur vi mår och att vi trivs med livet och det vardagliga livet.
  Men som tur är så är vi ju inte alltid lika och det är det som hedrar oss gentlemän – respekten för varandra.
  Så bortsett från detta lilla sidospår ville jag egentligen bara göra ett litet inlägg i barskåpsdiskussionen och lämna delar av det som finns i en egen liten ständig ”bar”.
  Gin
  *Plymouth
  Cognac
  *Hine, Davidoff, Henessey XO
  Whisky
  *Bruichladdich, Macallan, plus 1 bjudwhisky för de förpassade. Sen finns ytterliggare cirka 8-10 st flaskor som skiftar.
  Bourbon
  *Jack Daniels
  Champagne
  *Alltid 2 flaskor hemma, sort skiftar beroende på tillgång
  Vodka
  *Absolut, Ryssk Standard Platinum
  Vinkällaren Rött
  *4 st sorters Bordeaux, 4 st sorter från nya världen
  Övrigt
  *Vermouth (en torr och aldrig en Cinzano), Någon likör enbart för kvinnor, några flaskor vitt,
  //Magister dixit

  • Archibald skriver:

   Ett trevligt väldigt inlägg i debatten. Dock tror jag inte det ena utesluter det andra. Snarare bidrar kläderna, i alla fall för mig, starkt till hur väl jag trivs i vardagen. En bekant hörde av en psykolog ett påpekade att formella kläder mer eller mindre alltid är att betrakta som en rustning. Som att bäraren måste kompensera eller dölja någon annan form av misär i tillvaron.

   I min tillvaro är det snarare som att klä av sig naken. Många stirrar och ifrågasätter. När de väl inser att jag klär mig som jag gör, just för att jag trivs så bra med det vardagliga livet, brukar stormen mattas av. Det tar många gånger lång tid. Du reagerade själv, lite oväntat med tanke på det övriga du sa, på samma sätt 🙂

  • Mästaren skriver:

   Måste kommentera och rätta! Jack Daniels är ingen Bourbon.
   Tyvärr är de flesta svenskar jag träffat avogt inställda till denna
   amerikanska trevliga dryck. Bourbon då inte Rock n Roll whiskeyn!
   Woodford reserve, Elijah Craig men även den synnerligen prisvärda
   Bulleit bourbon kan nämnas vid sidan om ovan nämnda Makers Mark.
   För den räddhågsne och eller sötsugne kan man blanda sig en Mint Julep,
   mumma en sommardag…

 20. Ernest O´Connor skriver:

  Mina herrar!

  Jag har följt denna diskussion nu under en viss tid och då jag finner ämnet mycket intressant skulle jag vilja komma men några högst personliga åsikter.

  När det kommer till (alkohol)drycker så anser jag att man kan dela in dessa i 3 separata grupper. Först kommer området drinkar, vilka är naturligt förpassade till gentlemannens barskåp och som denna debatt kretsar runt.
  Det andra området gäller vin inklusive mousserande viner samt öl och andra drycker som kräver kylning så som cider och färdigblandade drickor. Dessa hör hemma i en vinkyl eller källare, i brist på plats förvarar jag dock själv vitt vin och öl mm i ett separat kylskåp. Den tredje gruppen består av vad jag skulle vilja kalla säsongs- eller högtidsdrycker, dvs drycker som förknippas med en viss säsong, högtid eller ritual. Till denna grupp hamnar drycker så som Grappa, vilket är ett måste till sommarens grillning men som jag aldrig annars skulle vilja se i mitt barskåp. Hit hör också, som tidigare nämnts, Punsch, Glögg, samt familjen snapsar. Att ställa in halvdruckna OP-flaskor från midsommar i barskåpet är inte passligt.

  Så vad bör då en gentlemans barskåp innehålla? Kanske bör man börja tankebanan med hur stort det bör vara? För även om budgeten allokerad till dryck kan vara begränsad så kommer, bara inköpandet är större än uppdrickandet, antalet flaskor under åren stiga opassande mycket och resultera i en djungel av slattar. Disciplin krävs därför att hålla dryckerna samlade i detta skåpet.
  Ett barskåp bör därför ha ett djup så att alla flaskor blir lätt överblickbara samt att man ej behöver fösa runt (eller plocka ur) flaskor för att komma år den eftersträvda pavan. 3 raders djup anser jag är passande. Placeringen av skåpet skall också vara sådan att man undviker krypa runt på golvet med ändan i vädret för att finna den bakersta flaskan med Port Royal. Till detta vilja också lägga till att ett barskåp ej skall ha genomskinliga dörrar och inte vara ett framträdande del av möblemanget (vi har nog alla sett exempel på där det i det närmaste kan beskrivas som en altare).

  Som en litet stickspår kan jag också meddela att jag av någon anledning börjat förvara min piptobak i barskåpet och fast den är innesluten i en glasburk sprider den en svag men härlig doft av Burleytobak till mina gästers förtjusan.

  Så nu till kontentan.
  Detta är vad jag själv tidstypiskt anser att man bör förvara i sitt barskåp, märkena är valda som exempel, jag har aldrig haft alla dessa märken samtidigt i mitt skåp. Valen är också gjorda för att uppskattas av gäster av och av båda könen naturligtvis.

  Whisky, denna underbara dryck, efter mycket grubbel har jag kommit fram till att minimumnivån ligger på 3 flaskor och då tråkigt nog också från 3 olika whiskyland.
  Gentleman Jack (USA), mycket för den trevliga flaskdesignen.
  Jameson 12 (Irland), en härlig baswhiskey, istället för en skotsk blend.
  Glen Goyne 17 (Skottland), den bästa låglandswhiskyn enligt mig själv, maltentusiasten har självklart fler (och rökigare!).

  Cognac,
  Courvoisier VSOP, en mycket god konjak som passar till kaffe och tårta, dock kan flaskan vara aningen för hög för att passa i ett vanligt skåp vilket ger ett utmärkt tillfälle att tömma över innehållet till en karaff.
  Calvodos är också rysligt gott men då jag till mestadels dricker detta om sommaren väljer jag bort denna till förmån för konjak.

  Rom
  Angostura 1919, helt enig med dig laphroiagman!
  Captain Morgan, till rom och cola.

  Gin
  Gordons, är ingen ginkännare men en flaska av denna sorten har en given plats.

  Sprit
  Stolichnaya, en bra vodka för drinkar eller bara med is.

  Likör
  Grand Marnier
  Bailey, går bara att även göra sin egen blandning om man gillar denna dryck.
  Galliano
  Kahlua
  Likör 43

  Starkvin
  Grådask, slår ett slag för våran egen svenska klassiker!

  Vermouth
  Noilly Prat, väljer en fransos här, enig med dig Desmond.

  Avec/Bitter
  Campari

  Jag kommer sålunda upp i 16 flaskor som ger oss ett passande utrymme på 30×60 cm men utrymme för ett par extra favoriter.

  Till detta kommer självfallet en laddning alkoholfria drycker, Schweppes, tranbärsjuice mm men detta blir en annan historia och plats.

  Med Vänlig Hälsning
  Ernest O´Connor

 21. Dr. Glossop skriver:

  Jag är förvånad över att ingen nämnt sherry! En torr sherry före maten uppskattas av de flesta, och har fördelen av att inte vara så alkoholstark som en Dry Martini. Tio Pepe är en väl beprövad sort. De gånger jag har haft privilegiet att få besöka en traditionell herrklubb, i Sverige eller utomlands, har mina värdar alltid föreslagit ett glas torr sherry som aperitif, och jag har ännu inte tackat nej.

  Som lite lagom excentrisk aperitif på en sommarmiddag rekommenderar jag annars Pim’s No 1, serverad med ”ice, a slice, and a lemonade”. Skivan avser en skiva gurka. Vet inte hur lätt det är att få tag på den i Sverige, men finns alltid på taxfree i England.

  Sedan har jag gärna en Armagnac XO i barskåpet. Lite roligare att ställa fram än en vanlig cognac och (för den ekonomiskt medvetne) gör den lite mindre hål i plånboken än cognac XO.

 22. Mr Gaardé skriver:

  Bästa herrar.
  Att läsa dessa inlägg får min gom att lacka men ser till trots,
  att det saknas ordalag om min personliga favourit, Pusser’s Ol Navy Rum. Denna gudomliga drycks som förgyllt mången regatta och även värmt hjärtat om hösten då jag vandrat upp och ned för familjens sträcknig av öringvattnet. (Givetvis iklädd Tweed, Wellies och waxed cottonjacket)
  Denna rum finns i mången variant, den ena godare än den andra. En dryck att njuta av då de Adiabatiska lågtrycken sveper in från de brittiska övärlden. Worth mentioning anyway. ”Leeway rudder chaps, mind the boom”

  • Archibald skriver:

   Tack för ett trevligt tillägg. Givetvis måste jag nyfiket fråga var öringvattnet är beläget?

   • Mr Gaardé skriver:

    Vi brukar lägga de torra men smakfulla Adams-flugorna i en lågt belägen del av Vegeå som rinner ut i Skälderviken, söder om Ängelholm i Skåne. En gudomlig sträckning av detta vatten som i mången del påminner en hel del om de brittiska kalkströmmen Kennet vid Barton Court… Välklippta kanter… Perfekra för Tweedfiske med splitcane. Allt för känslan. Har fiskats av Gaardé-släkten i snart 100 år. ”Splendid I say” mycket trevlig sida må jag säga att ni driver här. kindest regs. / J Gaardé

   • Archibald skriver:

    Underbart. Det låter som en utmärkt plats för ett drönarreportage någon gång i framtiden?

 23. Mr Gaardé skriver:

  Varför inte. Låt mig återkomma i ärendet. Föreslår att jag väntar tills den underbara åsträckningen ligger i vacker höstskrud. Det pasasr så bra i färg till min tweed, split-cane spöt och min BlueRoan Spaniel.
  Återkommer, kindest regards / J Gaardé

 24. Perkmar skriver:

  Nu är jag tyvärr inte lika erfarna som er då jag är av den yngre ”bygger upp min samling” generationen men något jag kan tycka har enorm betydelse är hur drycken serveras, glaset drycken befinner sig i gör så mycket mer. Självklart ska man ha ett barskåp men något som jag tycker är underbart är ändå silverbrickan med 3-4 whisky flaskor, om en flaska ser mindre bra ut, ersätt den med en kristall flaska! Mycket verkar just handla om whisky och jag undrar då hur ni dricker den. I ”cognac” glas eller ”whisky” glas med en tjock botten, med vatten eller med is? Vi får inte glömma cigarren!

 25. Stefan skriver:

  Ytterst märkligt att en sådan samling anglofiler inte ens med ett ord berört ölen? Nu ska den kanske inte stå just i barskåpet men att så totalt förneka denna urbrittiska dryck? Speciellt nu när man kan få en mängd riktigt fina öl från små lokalbryggerier som blir allt fler och fler och dessutom leva upp till att man stödjer lokalproducerat. Många gör dessutom öl av brittisk typ. Dessutom tycker jag att det verkligen är både stil och klass på att alltid ha ett par lådor porter från olika år och bryggerier på lagring i källaren att plocka fram framåt vintern. Inte ens prins Charles skulle tacka nej till det om det bjuds. Att påstå att bra öl inte är ”fint” är ett snobberi som det knappast anstår en riktig gentleman att nedlåta sig till.

 26. Patrik skriver:

  Jag hittade den här sidan så jag sökte efter barskåp och fann att detta verkade vara en mycket intressant diskussion. Jag har nyligen flyttat hemifrån och om jag har läst inläggen i denna diskussion rätt så tillhör jag den yngre generationen. Jag kan dock ha fel och misstolkat vissa inlägg. Men för att inte gå allt för långt utanför denna eminenta diskussion så vill jag ställa en liten fråga.

  Mitt barskåp är för tillfället litet och begränsat, men jag försöker att utvidga mina vyer inom barers utbud. Jag själv är whiskydrickare och älskar varje stund jag får sätta mig tillrätta och avnjuta några droppar Islay-whisky. Men i min umgängeskrets så dricks det mycket blandat allt från öl och cider till drinkar till Brännvin Special och Cola. Så för att kunna unna mina vänner på något gott och som är ett säkert kort, vad bör jag införskaffa till mitt lilla barskåp?
  Som det är just nu så har jag lite gott och blandat.

  Likörer:
  Hpnotiq
  Baileys
  Passoa

  Rom:
  Bacardi Grand Melon
  Malibu Coconut

  Vodka:
  Absolut
  Smirnoff Green Apple

  Whisky:
  Lagavulin
  Laphroaig
  Smokehead
  Tullamore Dew

  Samt diverse öl och cider.

  Ett tips till er som vill blanda en lättdrucken drink:
  2cl Hpnotiq
  4cl Bacardi Grand Melon
  Lime
  Sprite/7Up

  Blanda Hpnotiq och Bacardi i ett highballglas.
  Pressa ur lite limejuice i glaset och toppa med Sprite/7Up
  Garnera gärna med en limeskiva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s