I skottgluggen: MQ-brats

På den svenska landsbygden, dit de akademiska och ädla stilarna sällan når, finns det ett själsligt hålrum hos den unge svenske mannen. Det är ett hålrum som uppstått p.g.a. en längtan till ett stiligt yttre.  När den unge mannen kommit fram till vad han saknar börjar jakten på stil och då vad marknaden har att erbjuda. Då är det lätt att bara gå de få metrarna in till centrum i småstaden och kika runt i de butiker staden har. Efter att ha insett, mycket klokt, att H&M och Dressman inte alls uppfyller den sportige unge mannens önskan efter stil finns då bara dessa kontraproduktiva butiker kvar. Jag benämner dem kontraproduktiva eftersom dessa affärer gärna erbjuder ett lättare och billigare alternativ till den yngling som har rätt grundtanke men leds in på fel stig redan i första fasen mot ett välklätt liv.
De affärer jag slår ner mot är givetvis kedjor såsom “MQ” och “Brothers”, som har ett, för att vara svenskt, tämligen stilrent utbud med diverse slipsar, skjortor och västar. På landsbygden anses dessa affärer vara “lite mer” och lite “snobbigt”. De ynglingar som är stamkunder hos dessa affärer fräser gärna runt och ser sig som “välklädda” samtidigt som de även anser sig trendiga.

Hade klassisk och traditionell stil haft ett stadigare fäste
i vårt land hade, de nu förtappade själarna, fått en bättre vägledning i sin stil och kunnat börja, låt oss säga, som sjuttonåring att skapa sin egen identitet med en gentlemannagrund, istället för att vara slav åt dessa penninggiriga löpande-band kedjor.
Dessa unga män ses som festprissar i småstäderna och på landsbygden och bildar en självklar motpol till svartklädda gäng som drar runt på gatorna.

Så känner du igen en MQ-brat:
– Allt går i svart/vit/grå-skala. Avsaknaden av kulörer är nästan central i denna stilsvängning.
– Tajta jeans. Gärna oerhört blekta och kan på långt håll uppfattas som helvita.
– Halvhjärtad kostymkänsla. MQ-braten kompletterar gärna sin vita skjorta med svart väst.
– Smalslipsen. Denna är nästan mer regel än undantag. Den också i svart eller vitt.
– Långhårig frisyr. Ganska fluffig och “snedstylad”.


The Drones analyserar:
Som sagt är dessa unga mäns intentioner goda och förtjänar all respekt för att de inser att det yttre spelar roll i den sociala samklang vi lever i vårt samhälle. Däremot är de uppenbarligen en aning naiva som tror att sin stad på kanske bara ett par tusen invånare kan erbjuda de stilar som man egentligen är ute efter. D.v.s. kvalité, tradition, elegans och den ungdomliga sportighet man letar efter.

Toodle-pip,

Eustace

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till I skottgluggen: MQ-brats

 1. Ping: I skottgluggen: Archibald « The Drones Club

 2. Rosen från törnen skriver:

  Alltså, detta är en alldeles underbar beskrivning på MQ-brats. Jag gick grundskolan i en liten tätort i Skåne, och det är verkligen som hämtat från den skolan!
  Överallt får man se dessa vilsna själar som funnit stöd hon MQ och JC, och äntligen är det någon som reagerar.

  Tack så mycket!

 3. Eustace skriver:

  Tack Rosen från törnen!

  Jag tror jag kan åt mig äran av uttrycket i sig självt, alltså ”MQ-brats”, då jag aldrig hört någon bruka det innan!

  Somsagt, så är det uppenbarligen ett småstadsfenomen, vilket du bekräftar här.

  Eustace

 4. Ping: I skottgluggen: Svensson « The Drones Club

 5. fashionbycsn skriver:

  stämmer in till 200% på folk i min klass som kommer från småstäder, ser sig själva som modegurus etc, rätt komiskt faktiskt stt just en av dem påstod att jag såg stel ut när jag hade kavaj på mig och att jag måste bli mer soft (vilket betyder mjukisbyxor ena dagen och MQ-brat andra dagen)

 6. Johan skriver:

  Känner inte igen det här överhuvudtaget.. Du kanske snackar om småhålor med under 10.000 invånare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s