Jämlikheten, och den moderne mannen

Det debatteras ofta och intensivt. Hur intresserad får/bör/ska en man vara av vad han har på sig? Där sitter vi stilmedvetna män i klistret. Enligt många kvinnor skall man vara välputsad och stilig, men bara till en gräns vars acceptans varierar kraftigt efter betraktarens dagsform och högst subjektiva åsikt.

Smaka på den här infallsvinkeln: Ni är bjudna på fest. Din kvinna våndas över vad hon skall ha på sig, det har hon gjort länge, och gör det varje gång hon skall klä på sig. Det är helt accepterat, hon har bra smak, och ser bra ut i det hon väljer. Det får ta sin tid.

Du står lite inför samma problem, men, ”-Du kan väl dra på dig ‘ett par byxor och en skjorta’?…”. ”Du tar ju lika lång tid på dig att göra dig i ordning som jag…”. ”Ville jag vara ihop med en tjej så…”.

Oavsett hur tålmodig din bättre hälft är / hur god koll hon har på herrmode, tror jag de damer som fullt ut låter oss klä oss på det sätt vi verkligen vill är svårfunna, för visst är det tråkigt när kläderna inte känns rätt? Blir man mer manlig av att ha på sig de kläder ens sambo/fru/flickvän väljer ut?

Läs bara resonemanget i Claes Juhlins blogginlägg ”Sloane Street goes Bronx, 2008-06-12”, och där är det Pamela Bellafesta, modekvinna om någon som uttalar sig… När blir det fjolligt med klädintresserade män? Vad är definitionen av fjolligt?

Vi män ska givetvis ha lika god koll som kvinnor på barnuppfostran, dela lika på hushållssysslorna, kunna prata om känslor öppet, exempelvis tycka om och vara bra på att baka blåbärsmuffins. Det går inte att ge nog med exempel. Det är naturligt och självklart i vardagen. Vi ska dock fortfarande också ha full koll på, och vara intresserade av hur man lagar bilen, sköter trädgården, vara en fulländad snickare/målare i både teori och praktik, för det är ju vad en riktig man ska kunna. Karlsysslor.

Det intressanta är då det tabubelagda, omvända, vad är det i så fall som skall klassas som kvinnosysslor?

Min bil står otvättad under längre perioder, rostfläckarna växer oroväckande. Den är intressant, som färdmedel, när den fungerar. Vad då årsmodell, hästkrafter, ”Teknikens Värld”? Jag snickrade dock nyligen nytt trägolv på vår övervåning, lade trätrall på vår uteplats med förberedande markarbete, tapetserar om där det behövs, och min morotskaka slår de flestas, men min garderob känns ofta för liten och saknar ständigt både det ena och det andra.

Casual friday

Casual friday

Det kommer just nu att dröja länge innan jag kan strunta i den detaljen. Jag är fåfäng, rent av kokett, och trivs ganska bra med det. Om någon tycker det gör mig till en sämre människa eller mindre manlig, anser jag att det är deras problem och förlust.

(Inlägget tidigare publicerat i The Dandyblogg)

Som dagens avslutning vill jag för er som händelsevis köper kläder i Linköping någon gång, rekommendera Mattias Skrädderi, Klostergatan 29 (tel: 013 – 12 19 15). Ett stenkast från Johnells. Mattias är en distingerad herre, gissningsvis i övre femtioårsåldern, med ett förflutet som skräddare hos Oscar Jacobson. Då företaget en gång minskade ner på sin personalstyrka, startade han verksamheten i Linköping, och har nu drivit den i fem år.

Han vill som yrkesman för det mesta ha ett ord med i laget vid beslut om rätt längd på byxben, eller intag av kavajens midja. Hittills har han dock haft rätt.

Ett steg mot bättre passform.

Ett steg mot bättre passform.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Jämlikheten, och den moderne mannen

 1. Sven skriver:

  Käre Archibald, jag gillar ditt sätt att problematisera frågan, men när man väl gått genom denna process så hamnar man (jag alltså) tillbaka vid det enkla svaret: man ska ha sådana kläder som man trivs med. Men ens trivselupplevelse kan förändras, så det är inte busenkelt ändå.

 2. ryssen skriver:

  Slipsen var riktigt snygg men den skulle kanske kräva lite mer sofistikerat mönster på skjortan. Jag anser nämligen inte att vita/ljusa enfärgade skjortor och slipsar i starka färgar utgör särsklit intressant kombination.

 3. Jonathan skriver:

  Självklart kan man ha en slips i starka färger och en ljus skjorta. Det är hela grunden i att skapa en rolig sammansättning. I sammansättningen på bilden är den perfekt till både skjorta och kostym.

 4. andersonchris skriver:

  Naturligtvis finns det en poäng med att män inte ska vara lika fåfänga som kvinnor kan vara i vissa sammanhang.

  Självmedvetenhet är ju ofta raka motsatsen till manlighet.

  Själv har jag mentalt graderat olika outfits på en skala från formell till ledig. Således tänker jag bara kort på vilka personer jag ska träffa under dagen/kvällen och väljer en outfit som passar.

  Det tar cirka en minut att välja och klä sig.

  Jag gillar den slipsen och naturligtvis är det rätt med enfärgad skjorta. Prova ljusblå också.

  Var köpte du slipsen?

 5. Archibald skriver:

  Det är inspirerande och trevligt att se variationen i uppfattning, tycke och smak rörande mönster och färgkombinationer.

  andersonchris: slipsen är, tro det eller ej, köpt på Dressmann för ca fyra år sedan.

 6. Henrik skriver:

  Är Mattias Skrädderi fortfarande att rekommendera?

 7. Archibald skriver:

  Absolut. Mattias är dock en man med mycket fast uppfattning om vad som är rätt och riktigt måttmässigt.

  Man får ha en hyfsad portion pondus om man vill ha exempelvis en ärm eller ett byxben kortare, alt. en midja snävare än vad han nålar upp från början vid utprovningen.

  Troligtvis inget du behöver oroa dig över dock. Han har för det mesta ett gott öga för vad som ser bra ut på dig.

  400:- för att ta in en kvaj i ryggen, 200:- för att korta kavajärmar, 100:- för att lägga upp byxor, eller för att ta in dem i midjan.

 8. Lalande skriver:

  Ska ev. fixa till mina kavajer i Linköping – är priset för förkortning av kavajärmar/byxben för båda eller per styck?

  • Archibald skriver:

   200:- för båda ärmar på kavajen
   100:- för ändring av byxlängd
   400:- för att ta in kavajen i rygg och midja.

 9. TASS skriver:

  En liten uppdatering på Mattias Skrädderi…
  Jag var där och justerade en kavaj (midja och rygg) och även 4 skjortor som mycket lägligt anlände från Charles Tyrwhitt. För kavajen skulle han ha 500 kr, och ytterligare 200 kr/skjorta.
  Helt klart acceptabla priser, både med tanke på resultat och jämfört med liknande tjänster på annan ort.

  • Archibald skriver:

   Jag märkte att han har ökat priserna något då jag var inne med ett par byxor här om dagen. Dock vet jag att ekonomin är kärv i det lilla skrädderiet, och som du säger är resultatet fortfarande väl värt pengarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s