Prince Albert, orange och ordentliga galgar.

Idag onsdag vill vi på the Drones Club än en gång uppmärksamma er på vikten av att förvara era kavajer och kostymer på för ändamålet ordentliga galgar. Vi har tidigare nämnt och resencerat dem, och nu även lagt till en länk till Hanger Project  under ”Amerikanskt”.

I övrigt, dagens inslag av grått, vitt, svart, Prince Albert  och en gnutta orange:

Prince Albert i svart mot vitt.

Prince Albert i svart mot vitt.

Ett inslag av orange

Ett inslag av orange

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Prince Albert, orange och ordentliga galgar.

 1. Johan skriver:

  Hej,

  Tack för en grym stilblogg. Fortsätt som ni gör.

  Lite off topic behöver jag råd om en sak. Snart tänker jag köpa en ny kostym för att ersätta den enda andra, hårt festslitna, kostym jag äger. Jag har läst era tidigare guider om vad man ska tänka på, men behöver ändå få lite mer hjälp.

  Min budget är 2000-3000 eller lite mer om det behövs. Jag funderar på att köpa något på t.ex MQ och sedan gå till skräddaren för att sy om, och det är här jag vill veta några saker. Hur mycket ändringar kan en skräddare göra, med andra ord hur nära perfektion ska jag sträva efter i butiken?

  Är kostymer från MQ ens värda pengarna eller borde jag gå någon annanstans?
  Hur mycket brukar ändringar hos en skräddare kosta?

  Tacksam för svar

 2. andersonchris skriver:

  Snygg kombo. Grått vitt och svart håller bra som klassisk kombination och färgklicken på strumporna är klockren. Det är också vettigt att ha ett mönster på slipsen för att skilja den från en begravningsslips. Snyggt jobbat.

  En annan klassisk kombo är grå byxor, svart kavaj och vit skjorta med passande slips, exempelvis mellangrå. Ligger nära till hands, tänker jag.

 3. James W. Jones skriver:

  >Johan

  Små ändringar av ärm- och benlängd, midjemått och bröstomfång kan skräddaren göra för några hundralappar. Ändring av axelpartiet brukar sällan bli bra. Se alltså till att kavajen sitter bra över axlarna, inte glappar kring halsen och inte bildar horisontella veck över rygg-axel-partiet (så kallad nackhylla). Det går att hitta användbara saker på kedjorna som MQ och Brothers, men om du tänker dig att använda kostymen mer än dussintalet gånger bör du söka dig någon annanstans.
  Köp naturmaterial! Ull, eventuellt med inblandning av kaschmir eller silke är det som gäller för normalkostymen. Ull-/polyester-blandningar blir nästan alltid noppiga efter några fester.

  Apropos The Hanger Project:
  Deras hängare är snygga och bra, men löjligt dyra. Kostymer och kavajer hänger jag på galgar avsedda för pälsar. Sådana går ofta att hitta i second hand-butiker. De brukar vara mycket bastanta och fylla ut axelpartiet bra.

 4. Archibald skriver:

  andersonchris: Tack så mycket.

  Johan: Som #3 JW.J antyder, är passform över axlarna i det närmsta ett måste vid köp av kavaler och kostymer.

  Min egen åsikt om MQ och Brothers är dock att de gör ypperliga kostymer för oss vanliga dödliga. Om man nu festar så hårt att dessa kostymer inte håller för mer än dussintalet tillfällen, skulle jag absolut inte rekommendera dig att köpa något med kashmirblandning, då det de facto är mindre slitstarkt än de mindre luxösa tygerna med inslag av polyester, eller 100% vanlig ull.

  En stor del av min kostymgarderob (de jag har till vardags), består av Bläck (MQ) och Rileykostymer (Brothers).

  De är i mitt tycke i stort sett likvärdiga kvalitetsmässigt, där båda har olika för och nackdelar. MQs kostymer i 100% ull. har ofta en skön lyster i väven, och håller sig bra trots många, långa och hårda arbetsdagar. Dock är utbudet till stor del bestående av kostymer med ett ganska trendpåverkat snitt.

  Brothers å andra sidan, har något större utsträckning mer klassiskt skurna kostymer i stt utbud, men de är inte fullt lika bra i väven med avseende på hur de blir noppiga etc. Observera att det här helt och hållet är mina egna subjektiva åsikter, och inga hårda fakta.

  Summerat kan jag nog rekommendera båda varianter med tanke på summan du tänkt lägga på din kostym, och tillfällena den skall bäras vid.

  Gällande skräddarändringar får du via båda butikerna i fråga ofta rabatt på uppläggning av byxor hos den skräddare de anlitar via dess kundklubbar. Dock vet jag inte om alla butiker till 100% har den tjänsten (egen skräddare).

  Personligen behöver jag, än så länge, ta in alla kavajer ett ordentligt antal centimeter i midjan för att kavajen skall sitta bra. Detta då axlarna sitter bra i utgångsläget. Min skräddare tar 400 för den ändringen. Uppläggning av byxor tar han 100:- för, ordinarie pris.

  Lycka till med ditt inköp.

  Mvh

  /Archibald

 5. DavidNiven skriver:

  Appropå att göra ändringar i kostymer:

  Nyligen köpte jag en riktigt stilig, mörkgrå fiskbensmönstrad kostym i en bättre kostymbutik i stan. Som vanligt behövde den sys in något i midjan för att få rätt form. När jag sedan skulle hämta upp den, har följande inträffat; en generande hylla i nacken har bildats, och tyget drar och veckar sig vid ena sprundet. Jag fick lämna in den igen, och de lyckades bättra problemet något, hyllan är dock kvar och sprundet veckar sig aningen mindre.

  I det här läget återstår att antingen ta den till min egen skräddare vilket jag borde ha gjort från början, eller gilla läget.

  Liknande händelser har jag upplevt förut, och det brukar vara tämligen svårt att handskas med skräddare och butikspersonal i de lägena. Ett vanligt svar är ”du ville ju sy in den, det blir lätt såhär då. Eller; du ville ju ha dem så korta”, eller liknande. Alltså att skyffla över skulden på köparen. Det händer dock sällan att personalen själva varnar eller ger råd för detta i förväg om den risken finns, d.v.s. det som borde vara deras kompetens. Det kan vara ganska svårt för köparen att se exakt hur byxorna kommer att falla när det sitter en massa nålar i dem.

  Det tips jag råder mig själv och andra till är alltså att hitta en bra skräddare och sen alltid ta kostymen dit, snarare än att lita på butikspersonalens och deras skräddares färdigheter.

 6. Archibald skriver:

  DavidNiven: Jag har råkat ut för samma saker. Ytterst tråkigt. Jag går nu undantagslöst till samma skräddare, som visserligen har en ganska stark egen vilja och åsikt om vad som är mer eller mindre bra. Dock har han lyckats hittills.

  Jag skall nu till lunchen hämta upp ett par byxor, och en kostym, där både kavajen och bxorna åtgärdats. Jag har inte tidigare behövt lägga upp byxor, då färdigfållade byxor i min storlek brukar kunna vara bra från början. Dessa var dock ofållade vid köpet.

  Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram mot resultatet.

  Kommentarer som de du nämner ”… då blir det lätt så”. Billiga undanflykter från okunnig personal i mitt tycke. En skicklig skräddare som syr in en kavaj i midjan, skall kunna göra det utan att orsaka en nackhylla. Precis som en bilmekaniker skall kunna byta en felaktig detalj utan att vid arbetet ha sönder en annan redan fungerande detalj i motorn.

  Tänk dig servicepersonalen säga, ”Ja, du ville ju ha nya bromsok, då är det lätt hänt att man repar lacken vid utförandet av arbetet”.

 7. Lars skriver:

  Eftersom det i många inlägg efterfrågas svenska konfektionskostymer och med detta följer ett besök hos skäddare, skulle inte en samling av besökta skräddare i Sverige kunna finnas i menyn? Personligen skulle jag lita mer på omdömena från de drivande bakom denna sida och dess besökare än de på t.ex. eniro.se. Detta för att undvika upplevelser som både Archibald och DavidNiven verkar ha haft.

  • Archibald skriver:

   Det är något jag faktiskt tänkt göra en längre tid. Det kanske är dags att sjösätta det hela nu, tänker Archibald 😉 Tack för påpekandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s