Kan man bära fluga?

Du är inte Winston Churchill

Du är inte Winston Churchill

Många är de som ropat på en återupprättelse för flugan som en naturlig del av mannens garderob. Men trots många modiga frontalangrepp behåller flugan sin position som ett plagg för de excentriska och smått komiska. Till och med Tucker Carlson fick ju till slut böja sig för majoritetsuppfattningen om flugor.

Att flugbärarna slåss i en uppförsbacke kanske inte är så konstigt när man betänker att deras främsta företrädare i populärkulturen är Kalle Anka och Moe Szyslak.

Flugbärarna själva brukar försvara sig mot sådan elaka referenser genom att istället peka på sin nestor, Winston Churchill. När han kommer på tal brukar jag snabbt styra konversationen vidare med den enkla och lika sanna frasen: ”Sir, you are not Winston Churchill”. Churchill bar fluga med en pondus som få moderna män kan uppbära, försöker du kopiera Churchill kommer du misslyckas.

Finns det då inget sätt att bära fluga på som kan gå hem? Jo, genom att distansera sig ifrån den negativa stereotypen av flugor. Det kan man göra på tre sätt:
1) Genom att välja en smalare fluga. När flugbärare parodiseras är det ofta genom att deras flugor får en stor blomliknande karaktär som täcker upp rejält under hackan. En smal fluga undviker på så sätt de värsta stereotyperna.
2) Genom att välja en diamantfluga. Även det är ett sätt att komma bort ifrån blomkänslan. Spetsarna på flugan hjälper till att ta bort känslan av bäraren är en clown.
3) Genom att välja rätt mönster. En (vardags)fluga bör vara mönstrad och i tämligen mörka färger. Ränder, vissa typer av prickmönster och heraldiska symboler skapar en seriositet i flugan som för tankarna bort ifrån de tecknade figurer vars flugor alltid är enfärgade.

En kombination av de tre är förstås det bästa alternativet.

Var få man då tag på sådana flugor? Ralph Lauren har ett visst utbud, så även J.Press och Brooks Brothers. Men för den som vill ha ett breddare utbud finns det två företag väl värda att titta extra på: Petrell of Sweden och Mainebows. Både erbjuder individuellt tillverkade flugor med möjligheten att själv välja storlek och stil. Petrell of Sweden är lite mer nischade och säljer bara en fluga per tyg medan Mainebows har ett stort utbud av tyger.

Att du knyter din egen fluga (och därför väljer bort förknutna flugor) behöver väl inte ens sägas?

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kan man bära fluga?

 1. Humbolt skriver:

  Intressant artikel!

  Själv gick jag runt och sneglade på flugor i många år innan jag tillslut fick mod nog att köpa en. Något jag inte ångrar för en sekund. I dag bär jag fluga 4-5 dagar i veckan och får nästan uteslutande positiva reaktioner. Kollegor, okända människor på stan, butiksbiträden, gubbar som hänger i biblioteket – ja, alla möjliga människor har gett mig komplimanger. Och de bästa av allt: Barn älskar dem!

  Men precis som ni skriver är det viktigt att:

  1) anpassa flugan efter sin stil
  2) köpa fina flugor i god kvalité
  3) INTE köpa leksaksflugor (dvs. färdigknutna flugor).

  Men dessa regler är väl knappast unika för flugan utan gäller väl i stort sätt alla kläder?

  Traskar man t.ex. runt i en enfärgad, färdigknuten och supersmal slips i 100-procent polyester ser det per definition förskräckligt ut. Detsamma gäller färdigknutna flugor som inhandlats på Slipsgossen…

  Den negativt inställningen till flugor tror jag beror på att de är så svåra att mixa med olika stilar. Medan slipsen kan bäras av allt ifrån punkare och schlagerartister till finansvalpar och kommunpolitiker (ok, dessa stilar må vara fula, men det är inte slipsens fel) är flugan mer bergränasd. Den symboliserar för mycket värdekonservatism, USA och akademiskpoäng, för att kunna mixas in i vilken stil som helst. Därför ser det lätt fånigt ut när dagens popsnören och indiekids försöker vara trendiga och ”kicka” fluga på klubben.

  Har man däremot en klassisk stil, med fördel en amerikanska dito, är det enligt mig ett av de vackraste plagg som finns –
  nämn något plagg som utstrålar så mycket livsglädje och självförtroende som flugan?

 2. andersonchris skriver:

  Fluga är ett av dessa plagg, som filthatt och plastrong, som var helt korrekt för några decennier sedan men som idag är helt apart.

  Personligen tycker jag att det är ett tecken på bristande mognad att vilja dra uppmärksamhet till sig med sina val av plagg.

  Det är så mycket bättre att klä sig snyggt men diskret och att slå världen med häpnad med sin personlighet snarare än sin halsprydnad.

  Om man ska bära fluga så föreslår jag tvärtemot författarens råd att välja en lite större, lösare fluga eftersom de stramare varianterna bara ser fåniga ut.

 3. Carl skriver:

  Stor och lös fluga?!? Skämtar du med mig. Som författaren säger, då ser man bara ut som en clown.

 4. Humbolt skriver:

  Håller med Carl om att flugans proportioner bör anpassas till skjortkragen och huvudet, vilket i de flesta fall utesluter stora och lösa flugor.

  Andersonchris: Om det nu är ett tecken på ”bristande mognad” att vilja dra till sig uppmärksamhet, så undrar jag lite försynt hur sjutton man ska klä sig för att INTE dra till sig uppmärksamhet? När normen på de flesta svenska arbetsplatser och offentliga miljöer är jeans, urtvättade skjorta/pikétröja och slitna kavajer från Brothers, sticker väl alla som bryr sig om kläder ut, eller?

  Och om du dessutom klär dig någorlunda klassiskt och välskräddat kommer du definitivt dra till dig uppmärksamhet – helt oavsett om du bär fluga eller inte.

 5. andersonchris skriver:

  Det menar jag inte.

  Om man klär sig klassiskt i välsittande kostymer, fräscha skjortor och enkla slipsar så blir klädseln något som förhöjer i intrycket av ens person utan att onödigt dra uppmärksamheten till kläderna.

  Man ska se personen, inte kläderna. Därför är det ofta fel med fluga eftersom det blir det enda som människor som man möter tänker på.

  Om man väljer en lite större, lösare variant kan det dock vara elegant.

  De små smala varianterna ser bara töntiga ut.

 6. Humbolt skriver:

  # andersonchris: Jo, du har en poäng. Men gränsen för kläder som ”förhöjer i intrycket av ens person” och kläder som ”tar över ens person” är rimligen ganska diffus och framförallt helt olika från person till person. Men visst, flugan är svårburen, det förnekar jag inte. Tur att jag kan bära upp dem 🙂

  Angående storleken så är jag också benägen att hålla med: denna stora fluga du länkade till är definitivt snyggare än den smala. Jag knyter alltid mina flugor lite löst och hafsigt, för mycket symmetri förstör själva charmen.

 7. DavidNiven skriver:

  Jag gillar starkt detta citat för att beskriva flugans användare:

  ”To its devotees the bow tie suggests iconoclasm of an Old World sort, a fusty adherence to a contrarian point of view. The bow tie hints at intellectualism, real or feigned, and sometimes suggests technical acumen, perhaps because it is so hard to tie. Bow ties are worn by magicians, country doctors, lawyers and professors and by people hoping to look like the above. But perhaps most of all, wearing a bow tie is a way of broadcasting an aggressive lack of concern for what other people think.”

  —Warren St John, The New York Times

  Själv gillar jag att ha på mig fluga då och då, mina flugknutarfärdigheter behöver dock förbättras.

 8. andersonchris skriver:

  Mjo, men även om jag älskar USA och amerikanska kläder så ska man nog inte lyssna för mycket på vad de säger om traditionell klädsel.

  Sättet att klä sig i USA är distinkt annorlunda jämfört med England, exempelvis där man håller goda vanor vid liv.

  För svenskar är det särskilt jobbigt eftersom vi har flera generationer som aldrig har klätt sig traditionellt och därmed har man dålig koll på vad som går an och inte.

  Fluga är ett svårt vardagsplagg nästan överallt. Flugbärare betraktas nästan alltid som excentriska – i bästa fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s