Hur bred är en Slips?

Bredden på en av de mest centrala accessoarerna i den välklädde mannens garderob, delar herrstilsivrare i många olika läger. Många med bestämda åsikter om de olika varianternas existensberättigande. Den slips man kallar en klassisk, är generellt bred, men hur bred skall en slips vara för att inte klassas som för smal? Hur långt är ett snöre?

Don't follow those whims of fashion!

Don't follow those whims of fashion!

Enligt mitt sätt att se på saken, är även definitionen av en klassiskt välklädd man föränderlig. Dock ljusår från den takt trendhetsaren anser vara normalfallet. I annat fall hade det som anses klassiskt stiligt kunnat se betydligt annorlunda ut idag än vad det gör nu. Hertigen av Windsor införde, eller skall vi säga tillförde, detaljer som tidigare ansågs hårresande opassande i en formellt, klassiskt stilig klädsel. Exempelvis bruna mockabrogues till en marinblå kostym.

Jag vill inte påstå mig spela i salige Windsors liga, men vill bestämt hävda att genuint, hängivet stilintresse och känsla heller inte ligger i de monetära medel man har att förverkliga den i form av kläder. Visserligen bäddar starka finanser för långt större möjligheter att odla, och därmed mer varierat förfina konsten. Dock är det en än mer krävande och en större utmaning att lyckas upprätthålla varierad och intressant klädmässig stil med mindre medel. Det kräver nästan mer av mannen (eller kvinnan) under tyget.

Nu tar vi åter ett kliv mot inläggets ursprungliga ämne

Allt beror enligt mig på helheten och intrycket kläderna förmedlar. Den smalare slipsen är inte osmaklig i sin egen uppenbarelse, men ett skräckinjagande stort antal bärare av skonsöressmala polyestersnaror har dragit den hårt i smutsen den senaste tiden. Tribalfolkets kombinerande av smalare slips med säckiga Big Brother/Idol/Whateverdockusåpaoutfits, illasittande och fula jeans och hemska bomullsvästar, eller med (högre makter förbjude) post-våldtäktssladdriga, storhalsade T-Shirts drar kraftigt ner den smalare slipsen i fördärvet.

Något vi kan vara utan

Något vi kan vara utan

Det är lite som Manolos Olof mycket träffsäkert reflekterade nyligen, det är inte så mycket tasselloafern i sig som är smaklös, utan de osmakliga medelålders män man så starkt förknippar den med. Ett annat bra citat i ämnet slipsbredd, fällt av samme herr Enckell i bloggen Sartorial Behaviour ”Slipsdiskussion 3.0” (2008.11.24): ”Problemet grundar sig i att att modejournalister försöker att referera stil till hur Chippen och EMD klär sig. Som jag ser det lever vi inte ens i samma värld. ” Jag kan inte annat än hålla med. Det är enligt min åsikt alltså inte den smalare slipsen i sig som är smaklös, utan i större utsträckning de som förfular den med sin avsaknad av stil. Därav vill jag trycka på det ansvar som ligger på bäraren att göra något stilfullt av den, för att inte sälla sig till den slentrianmässiga mängden idolwannabes etc.

Tre egna goda skäl att bära slips

Tre egna goda skäl att bära slips

Jag har med min vurm för smalare silhuetter, sextio- och sjuttiotals mods- och preppystil burit vad många skulle klassa som osmakligt smala slipsar, sett till bredden i centimeter. Detta långt före de senaste årens hype, vilken kulminerat i ovan nämnda orgier i smaklöshet. Något jag under överskådlig framtid troligtvis kommer fortsätta med de dagar det faller mig in.

Stil

Stil

Viktigt att minnas i sammanhanget är att slipsens bredd är starkt kopplad till utformningen av slagen på kavajen som bärs ovanpå. För att ytterligare stärka mitt resonemang uppmuntrar jag till ett inspirerande besök i The Fine And Dandy Shop’s slipsavdelning. Lär dig även att variera och avpassa knuten efter slipsens egenskaper.

Jag står avslutningsvis hårt fast vid att det helt avgörande är hur bäraren hanterar den mindre breda slipsen, men rätt gjort är den väl värd en plats i den stilfulle mannens garderob.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur bred är en Slips?

 1. Linus Dagbäck Printz skriver:

  Slipsar i all ära men en av mina favorit accessoarer (även om jag bara äger två) är flugan och jag tycker det är något som allt för oftast glöms bort bland slipsar och plastronger.

  Jag hörde på morgonpasset i P3, (tror jag det var) att ”flugan kommer bli vårens fluga”, vilket de kvinnorna från Köpenhamns modevecka de intervjuade så finurligt formulerade det…

  Så förutom den svarta och vita flugan tycker jag att minst en mönstrad fluga bör finnas med i den stilfulle mannens garderob.

 2. Archibald skriver:

  Linus Dagbäck Prinz: Jag har själv inte burit fluga till vardags ännu. Tiden får utvisa om det kommer att bli så. I nuläget känns det tveksamt, men man skall sällan säga aldrig.

  Jag äger några ärvda mönstrade, mest av kärleken till plaggen i sig. Dock känns de ännu inte naturligt rätt att ha på sig hur som helst, så de bidar sin tid i garderoben.

  Vad det gäller offentliga uttalanden som det du nämner från P3, gör de mig ofta skeptisk. Särskilt om man vill lyfta fram dem lite vitsigt. I just det här fallet blir det väldigt mycket ”vi-uttalar-oss-på-dammodevis-om-herrkläder”. Lite i stil med att man i DV-man beskrev den dubbelknäppta kavajen som ”För snobben”. Något jag omgående inte kan ta på allvar.

  Troligtvis kommer vi få bevittna ett ökat antal flugbärare, mer och mindre lyckade, den kommande tiden. De flesta av dem just för att det är rätt att bära fluga just nu. Lite som jag beskrev förhållandet om den smalare slipsen i inlägget ovan.

  Om du naturligt får in flugan som en given del i din egen garderob, tycker jag det låter lovande. Dock kommer jag nog inte aktivt uppmuntra folk att prova att bära fluga om idén inte redan grott i det egna stilresonemanget en tid.

  I annat fall riskerar det att bli för mycket Andre 3000 och Kanye West, i mitt tycke män som överdrivet och överskattat upphaussats som modeikoner och stilmässiga förebilder. Å andra sidan har jag alltid undantagslöst haft svårt för stora gymnastikskor och mysbyxor på vuxna människor i något annat sammanhang än i idrottshallen.

  Sen spelar det ingen roll om de använder cerisa flugor till glencheckrutiga tweedkavajer i andra sammanhang. Stil är som sagt i mitt tycke ett resultat av helheten.

  Precis som med den smalare slipsen kan jag hålla med om att en mönstrad fluga kan höra hemma i en och annan stilfull mans garderob garderob, dock långt ifrån varje.

  Nu när jag ser det på pränt, känner jag att mitt resonemang egentligen går att tillämpa på långt fler herrplagg. Men så är det också essensen i min egen syn på stil.

 3. James W. Jones skriver:

  Flugan har definitivt sin tid och plats. Jag började bära fluga i mitten av 1990-talet efter att ha förstört två favoritslipsar med ärtsoppa (punsch var inblandat). Under ca tio års tid bar jag fluga varje torsdag. Nu blir det lite mer sällan, men till sport och arbete av hantverkskaraktär känns den självklar. Den är ju inte i vägen på samma sätt som en slips kan vara.
  På den gamla goda tiden var flugan ett av ingenjörens kännemärken. Slipsen var opraktisk eftersom den hamnade i tuschet eller blyerts- och suddgummidammet på ritbordet. I dag har ingenjören jeans och huvtröja och är stolt över det. Den praktiska smaklösheten upphöjd till dygd!

 4. Archibald skriver:

  James W. Jones: Sant, ett faktum jag bedrövas över dagligen. Dessutom har det inte längre samma praktiska betydelse, utan bottnar ofta mer i rädslan att sticka ut.

  Ditt användande av flyga låter för mig som det mer naturliga bruka jag pratade om, och förordade i min förra kommentar.

 5. Johan skriver:

  Det krävs väldigt mycket man för att bära upp en fluga. I affärslivet kan jag dessutom misstänka att man inte blir tagen på speciellt stort allvar i möten om man kommer med fluga istället för slips.

 6. andersonchris skriver:

  Själv försöker jag undvika regler, som att slipsen ska vara en viss bredd. Vissa regler har dock sin grund i att somliga plagg är lite svåra att bära på ett snyggt sätt.

  Exempelvis är det svårt att få till det när slipsen är ljusare än skjortan, men det går naturligtvis.

  På samma sätt är det svårt att få till det med en riktigt smal slips. Det kräver egentligen att man har en riktigt snyggt skuren kostym i smalt 60-talssnitt och att skjortans krage är lagom smal.

  En väldigt snygg outfit är en slimmad silvergrå kostym med bländvit skjorta och en smal, svart slips.

  Om man inte har rätt kroppsform eller kvalité på plaggen så klarar man sig bättre med bred slips.

 7. DavidNiven skriver:

  Jag tycker att det talas mycket om smala och breda slipsar. Personligen tycker jag att det oftast är snyggast med slipsar på ca. 8 cm i bredd längst ner.

  Något som det talas mindre om i slipssammanhang som jag tycker är desto viktigare är bredden över hela längden. Särskilt ungefär på mitten, där slipsknuten ska slås. Många slipsar är ganska smala där, vilket jag finner irriterande, slipsknuten måste då bli väldigt smal för bli avlång, samtidigt som det rätta vecket efter knuten är svårare att uppnå.

  Poängen jag försöker komma till är att det viktigaste med slipsbredden för mig är att den är rätt i förhållande till material och tjocklek där slipsknuten ska slås så att knuten kan bli perfekt.

 8. Archibald skriver:

  andersonchris: Ett mycket vettigt sätt att se på frågeställningen. Min egen uppfattning är att man bör vara ganska lång och slank för att komma undan med just sextiotalssnittet. Än så länge, anser jag mig kunna platsa i den kategorin, och tar därmed tillfället i akt. 1.87m, 74kg.

  Tyvärr envisas ju ofta folk som använder en smalare slips, att ha en ljusare variant till en svart skjorta. Det kan för det mesta inte bli mycket mer öltältssvensson än så.

  Den grå kostymen med vit skjorta och smal svart, är rätt utförd, svårslaget snygg.

  DavidNiven: Jag håller helt med om hur viktiga förutsättningarna för en bra knut är. Jag har med tiden och ändrade krav på en slips, rensat ut åtskilliga vilka varit alltför kilformade och tunna i uppbyggnaden.

  Formen jag tycker absolut bäst om just nu är en förhållandevis jämnbred slips, ca 7-8 cm bred längst ner. Då jag är relativt lång, har jag annars ofta problemet att få till en vettig längd, och fortfarande få tillräckligt med tyg i knuten då slipsen är för taperad i bredden.

  Din slutsats stämmer bra överens med mina egna önskemål och tankar.

  Generellt vill jag med inlägget mest motarbeta det subjektiva, kategoriska avfärdandet av en slips, bara för att dess bredd understiger något visst antal centimeter.

  Som ni båda också påpekar, är samspelet mellan skjortkragen och slipsens egenskaper viktigt. Något jag ofta upplever glöms bort, eller i alla fall förringas i sammanhanget. Äger man sedan skjortor med olika typer av krage, anser jag att detta även kräver variation bland egenskaperna hos de slipar man har i garderoben.

  Samma sak med kavajslagen. Allt mynnar ut i strävandet efter en jävikt i det synintryck helheten ger.

 9. andersonchris skriver:

  Här kommer en lektion i konsten att bära smal slips, signerad Paul Newman.

  En viktig detalj är bredden på kragen, som ska vara lite slimmad för att passa den mindre knuten.

  För egen del är det just knuten som är största problemet med smal slips. Jag gillar långsmala knutar, typ Prince Albert, och det går ju inte så bra med en smal slips.

 10. Archibald skriver:

  Johan: Det finns troligtvis risk för det. Då vi kan kostatera att folk generellt har svårt att se slipsen som ett naturligt inslag i vardagen, reagerar de säkerligen inte mer avslappnat på en fluga.

  Dock Skall alla ni som använder fluga med stil, klass och hängivenhet ha beröm för att ni står på er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s