London 2009

Det brukar varje år bli någon tur eller två till London. Det finns nog lika många skilda meningar och visioner om hur man bör göra staden vid besök. Jag har små aningar om att våra turer dit, för många andra säkerligen inte utgör sinnebilden av en bra londonresa. Vi har sedan länge gjort sevärdheterna etc. Många anser, troligtvis med rätta, att vi missar det genuina London, borde/måste göra en det ena, en det andra som vi inte riktigt lägger vikt vid, och därmed missar. Jag ska i stora drag försöka återge vad vi gör, var, hur etc. Förhoppningsvis kan det komma någon av er till nytta.

Våra resor till London består i flygbiljetter med Ryan Air, förbeställda travelcards för att från första stund kunna förflytta oss smidigt runt om i staden via buss och tunnelbana. Från Stansted åker vi med det väldigt italienska bussbolaget Terravision. Billig busstransfer i fräscha fordon, framförda av europas troligtvis mer våghalsiga chaufförer, italienare, vilka dock i gengäld tar bussen från A till B, rusning eller ej där den svenske chauffören skulle fastna i första bästa korsning. Målet med våra resor är mest att bara avslappnat driva omkring på stan, stanna och ta en fika när det känns rätt, äta när det är dags, och utöka garderoben och musikarkiveet. För er som ännu inte gjort resan, men planerar, kan jag rekommendera Visit Britain  för hjälp att hitta en del praktiska detaljer.

Oxford Street

Bland bussar och turister...

Vi äter för relativt lite på små restauranger, inte på de större, mer kända ställena. Kalla det kulturskymning, men jag föredrar att lägga pengarna på ett par skor, ett antal skjortor eller en kostym istället för att lägga dem på dyra måltider. Musikaler? Jo, vi bland annat har sett Les Miserables en av turerna, och det kan klart rekommenderas om man har den läggningen, men de är inget måste för vår del, snarare en bonus om man kommer över vettiga biljetter. Jag vill även rekommendera muséer som British, Natural History Museum , Museum of London  etc. Inträdet är ofta gratis, och det finns mycket roligt att se om man har utbyte av dylikt.

Tunnelbanan

Tunnelbanan

Många förordar tungt Savile Row, Jermyn Street, kända skräddare och trakterna kring Sloane Square etc. En dag kommer jag kanske röra mig i de cirklarna, och med all säkerhet sy upp kostymer. Idag driver dock min budget och starka kärlek till variation mig till vattenhål som Next, Zara, Tie Rack, Clark’s med flera.

Next, Tie Rack etc.

Next, Tie Rack etc.

För er som inte stiftat bekantskapen skulle jag bäst vilja beskriva Next  som en vassare variant av MQ, dock inte fullt ut lika trendinriktat, med möjligheten att hitta vettigt skurna vardagskostymer, skjortor och slipsar till överkomliga priser. Jag har framför allt fattat tycke för deras Slim fit skjortor. Skjortor till vardags är för mig lite för mycket förbrukningsvara, får utstå för hårt slitage, för att jag skall vilja ger mer än motsvarande 5 till 600 kr per styck. Helst mellan 3 och 400.

En ny bekantskap denna resa var TK Maxx i Hammersmith. En utomordentligt trevlig outlet, vilken man även hittar på 57 King’s Street (där den dock skall vara avsevärt mycket mindre). En annan, troligtvis långvarig relation jag inledde, var den till TM Lewin.

TM Lewin

TM Lewin

Första kontakten var denna gång i det nyöppnade, gigantiska, nästan våldsamt stora shoppingkomplexet Westfield som öppnade någonstans runt oktober 2008. Ta Central Line till Shepherds Bush, sedan är det svårt att missa. Som en en strandad rymdfärja tar det uppskattningsvis upp några medelstora kvarter, och det är fortfarande under utbyggnad. Nej, det är inte genuint eller klassiskt vackert, men ganska roligt att se åtminstone en första gång, och nog finns det butiker att välja mellan.

Vi har de senaste resorna bott i området kring Victoria Station, där de tidigare nämnda Terravisionbussarna för övrigt har en av sina ändstationer. De landar även vid Liverpool Street Station, utifrån vilken man kan ta sig vidare med både tåg och tunnelbana. Tidigare åkte vi ofta med pendeltågen Stansted Express från flygplatsen in till stan.

Proper tea

Proper tea

Dessa biljetter har dock kraftigt ökat i pris de senaste åren, framförallt i jämförelse med de nämnda bussarna. Området runt Victoria erbjuder både närhet till transport, många bra (nåja, enligt min standard iaf.) hotell, samt även några Sainsburys, Boots, m.m. för att införskaffa livets nödtorft på.

En annan erfarenhet jag gjorde den här resan, var hur mycket effektivare det blev att lägga upp sitt inhandlande av kläder om man har någon slags grundtanke om vad det är man är ute efter att hitta/köpa redan innan avresan. Jag har tidigare resor vandrat runt bland butikerna med någon slags naiv förhoppning om att jag till och från skall snubbla över fynden i de butiker där jag går. De dagar man befinner sig på plats förflyter dock ofta förbluffande snabbt, och vips står man där med några skjortor, något par skor och kanske i bästa fall en kostym, men långt ifrån det man hoppats införskaffa.

För många av er läsare är detta kanske självklarheter. För mig blev det bara väldigt tydligt just denna resa, och den dag man slutar lära slutar man utvecklas. Hur som helst, i mitt inlägg om ”Nytt till vårgarderoben, om drönaren själv får välja”, går det i stora drag att återfinna grundstrukturen i vad jag hoppades kunna införskaffa. Med facit i hand känner jag att det mesta föll på plats, om än inte i detalj, så i alla fall tillfredställande väl. Jag känner att man för omfamna de tillfällen som bjuds, och inte allt för blint rikta in sig på att leta efter just det man siktat in sig på.

Clark's

Clark's

Min avsikt var att bland annat hitta ett par vettiga, tanned oxfordbrogues i stil med de i inlägget jag tidigare refererade till. Det första jag sprang på blev dock ett par svarta chelseaboots från Clark’s. Kanske inte ens i närheten av kvalitén hos ett par randsydda, handgjorda läderbrogues, dock så sköna och snygga att de kom med hem. Jag har med tiden upptäckt mig ha en nästan barnslig förkärlek till just chelseaboots.

En annan av mina förhoppnngar var att komma över en vettig marinblå kostym, vilken jag konstigt nog haft svårt att hitta här hemma. Tanken var att den skulle få se bra ut tillsammans med de där bruna broguesen jag skulle komma över. På tidigare nämnda TK Maxx uppenbarade sig så en kostym från Calvin Klein. Tvåknäppt, figursydd, dubbel sprund, rätt storlek och allt!

Marinblått från CK, Skjorta och slips från Next

Marinblått från CK, Skjorta och slips från Next

När den om någon vecka fått sig lite välbehövlig tukt av min skräddare, såsom uppläggning av de ofållade byxorna, samt intag av kavajens midja, hoppas jag ha en god baskostym i den åtminstone några år framöver. Någon av er som har erfarenhet av CKs kostymer? Den verkade vid både första och andra anblick iaf hyfsat sydd.

Detaljer att älska

Detaljer att älska

Dagen därpå stod de på en hylla i samma butik, som någon märklig skänk från ovan, ett ensamt par bruna brogues (ja, ni ser modellen) från Austin Reed , till ett oförskämt bra pris och exakt min storlek. Min tanke är att de skall fungera bra med kostymen, och en hel del annat.

Paret jag saknat

Paret jag saknat

En annan accessoar jag hoppats komma över, har varit en hyfsad läderportfölj, gärna också något liknande tonen tanned läder. Sista dagen stod den där, och blev det sista större inköpet för resan. Det är ingen Mulberry, men gott och väl vad jag letat efter.

Trivs tillsammans med skorna ovan

Trivs tillsammans med skorna ovan

Jag saknar fortfarande en vettig vårrock, troligtvis beige av trechcoatmodell. Bevisligen har jag dock forfarande glädje av de något tjockare varianterna i ull här hemma ännu en tid framöver. Jag klarade de ovan uppräknade inköpen, samt lite till plus mat etc. på en budget av ca £450. Flygtransfer och Travelcards ej inräknade då de beställdes och köptes i förväg. Tiden får utvisa när det är dags att resa tillbaka igen.

Vinjetten för denna lilla guide får nog utgöras av hela Ting Tings CD ”We Started Nothing”. Införskaffad på HMV tillsammans med Killers ”Sam’s Town” till priset av 2 för £10.

we_started_nothing

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till London 2009

 1. laphroaigman skriver:

  Får testa det där med bussarna från Stansted, har alltid åkt tåg därifrån men det kostar ju som sagt 250-300 kr enkel resa numera. Nu senast flög vi istället SAS till Heathrow och tog tunnelbanan därifrån, det blev totalt sett billigare än Ryan+tågtransfer. Bygger dock på att vi flyger ut på morgonen och hem på kvällen, Ryan har ju oftast billigare alternativ om man väljer det omvända.

  Utöver de museum du nämnde finns det fyra som jag ofta återvänder till: Vinopolis (söder om Themsen vid London Bridge), Cabinet War Rooms varifrån Churchill styrde England under delar av andra världskriget, Imperial War Museum samt sjöhistoriska museet + tillhörande aktiviteter i Greenwich.

  Brukar nog lägga en något större del av budgeten på mat, på Shaftesbury Avenue finns en indisk restaurang, Mela, som är grymt bra.

 2. Archibald skriver:

  laphroaigman: Låter bra. Vi passerade Imperial War Museum den här turen, kikade dock inte in. Det får nog bli ett besök nästa tur.

  Angående Terravision gav vi ca 400 tur och retur, för två vuxna, Stansted-Victoria. Klart prisvärt + att det går en buss i halvtimmen, och biljetterna inte är låsta till en viss avgång.

 3. Jakob skriver:

  Kul läsning!

  Brukar du försöka passa på att få till några av dina resor till London samtidigt som de har någon av sina större klädreor? För jag antar att många av butikerna har rea samtidigt där på samma vis som i Sverige?

  Själv är jag mycket sugen på att åka dit någon gång när bla Charles Tyrwhitt har sina reor. Nu senast reade de ut sina skjortor med en garnkvalitet på underbara 180s för endast 40£ – 60£ styck. Dessa kostar normalt 110 – 140£.

  Deras skjortor i Sea Island tyg som normalt kostar 85£ – 100£ rea dom ut för 29£ – 45£.

  Vet inte om deras reor alltid är lika bra men i år hade man onekligen velat vara där.

 4. Archibald skriver:

  Jakob: Jag har nu inte på länge planerat in resor riktad för att pricka in någon av de omfattande reor som de ibland har. Nu för tiden styrs det mycket av när jag kan komma ifrån jobbet, samtidigt med övriga familjen.

  Dock vet jag att man, om man vet när de äger rum kan göra otroliga fynd, då de många gånger verkligen sätter ner priserna ordentligt.

  Någon gång har vi kommit dit mitt i sommarrean, och fått tag i saker till helt makalöst låga priser. Vad jag förstått har de även en rea värd namnet efter jul/nyår.

  /Archibald

 5. andersonchris skriver:

  Det där gick ju riktigt bra. Väl valda prylar.

  🙂

 6. Archibald skriver:

  andersonchris: Tack så mycket. Synd att det inte gick att få med sig vädret, eller iaf temperaturen hem också.

 7. Ludvig skriver:

  Tjåsigt…känslan är värt allt. Satsa på ett fåtal lite dyrare prylar, ni kommer lära er att älska dem.

 8. Ping: A touch of England « The Drones Club

 9. Ping: Gentlemannen och portföljen « The Drones Club

 10. italian style skriver:

  Hej!

  Har kollat in Next´s hemsida. Med risk för att trampa någon här på tårna, känns Next som en engelsk variant på just Dressman, tänker mest på byxor, kostymer och skjortor. Jag vet dock absolut ingenting om Next, men dressman-känslan infann sig dock dessvärre. Hoppas jag har fel.

  • Archibald skriver:

   Mitt råd blir: Åk till england, besök kedjan och omvärdera.

   Det som väsentligt skiljer Next från Dressmann är modellerna de erbjuder, mönster, snittet på plaggen och målgruppen de riktar sig till.

   Webshopen är i mitt tycke tyvärr inte representativ för butiksutbudet.

 11. Ping: Drönare i Malmö « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s