Sömnproblem, stilproblem?

Vad har stil och sömn gemensamt? Websidan ”Sömnproblem” pingande nyligen mitt Inlägg ”Stil är ett totalkoncept”. Först såg jag inte riktigt kopplingen, men den blev ganska snabbt solklar. Jag avslutar min utläggning om stilbegreppet med vikten av att vara punktlig och komma i tid. Sidan Sömnproblem vänder sig till folk som sover dåligt, och därmed troligtvis ofta har svårt att ta sig upp när de skall på morgonen. Ett ämne som kan bli nog så relevant nu inför en stundande helg, med påföljande måndag.

Jag är själv välsignad med att sova gott om natten, men har människor i min närhet som inte gör det. Sömnstörningar är uppenbarligen ett enormt problem om man drabbas av dem av en eller annan anledning. Jag ska inte försöka mig på någon slags analys av problemet. Dock kan jag konstatera att sömnsvårigheter och/eller effekterna av dem grundar sig i en vid mängd orsaker, vissa kan man styra över själv mer, andra troligtvis mindre. Fysiska som psykiska.

Jag har personligen mycket svårt för personer som inte kan förmå sig att gå upp när de skall på morgonen. Argument som ”-Jag kunde bara inte kliva upp i morse…” när de kommit en halvtimme sent, godtar jag aldrig som en relevant ursäkt. Har man så klen självkontroll att man inte kan slänga benen över sängkanten och vakna till när man måste, bör man söka professionell hjälp. Det är heller inte alltid detta hjälper, men då har man i alla fall ”sjukdomsinsikt” och goda ambitioner, vilket i sig räcker långt.

Det är i mitt tycke rent obehagligt med personer som om morgonen i det närmaste ligger i koma, och inte vaknar hur man än försöker väcka dem. Alla ni som inte anser er ”kunna” vakna, och därmed kommer sent, och låter många vänta i onödan på grund av er? Vad gör ni den dagen ni har barn som behöver en pålitlig vuxen om morgonen?

”-Men då är det ju en helt annan sak…” kanske du säger. Nej, det är det inte. I viss utsträckning är brist på självkontroll, brist på stil. Kan du inte sluta dricka när du borde, är det brist på stil, och en hel del annat. Kan du inte förmå dig själv gå upp när du behöver det om morgonen, är det i förlängningen ofta brist på stil.

Återigen vill jag tydligt påpeka att jag själv är ganska långt ifrån en person med fulländad stil, enligt mina egna principer och definitioner, men jag strävar hårt att i största möjliga mån efterleva dem. Det är i alla fall ett steg på vägen i rätt riktning. Och jag kan med några sekunders varsel kliva upp, relativt klarvaken oavsett tid på dygnet eller hur mycket eller lite jag sovit innan. Jag kan nog snooza någon halvtimme om nattsömnen varit dålig. Dock har jag en tidmässigt väl tilltagen morgonrutin, vilken tillåter detta med vissa justeringar i mängden tid jag lägger ned på andra moment om morgonen. Visst är det lätt för mig att raljera över detta då jag själv inte är drabbad av sömnproblem på det sättet.

Du är för det mesta trött, inte...

Du är för det mesta trött, inte...

Jag vill även starkt trycka på att jag inte förringar problematiken med grava sömnstörningar, då dessa kan vara förödande för de drabbade. Dock är jag övertygad om att den oöverstigliga morgontrötthet många beklagar sig över sig över, och använder som ursäkt för sena ankomster, i många fall bara handlar om en billig ursäkt för ren och skär lathet. Där anser jag att det är en fråga om egen vilja, och prioritering.

Vad kan man då göra om man lider av sömnproblem? Det är jag inte rätt person att fråga. Mina tankar om saken är dock att det ofta hjälper bra att planera sin tid om dagarna. Slippa stress, och därmed grubbla mindre om natten, och sist men inte minst försöka förtränga eller inte oroa sig över saker man ändå inte kan påverka liggandes i sängen.

Rapporten blir inte skriven av att du ligger vaken över det hela natten. Däremot blir den sämre när du väl kommer till skott. Boräntan sjunker inte av att du oroar dig över amorteringarna, däremot minskar effekterna av den med lite långsiktig planering. Du får inte MVG på provet av att oroa dig över att du inte kan tillräckligt, däremot gör studieplanering tricket, plus att du troligtvis sover bättre när du kan ämnet för tentan/provet. I extrema fall kan du behöva medicinsk hjälp för att komma till rätta med dina sömnproblem. Min gissning är dock att detta inte är fallet generellt för den genomsnittlige sjusovaren en måndagmorgon.

Till sist, dagens och helgens musikinspiration domineras helt av The Killers och senaste albumet ”Day and Age”. Frontmannen Brandon Flowers delade under torsdagens Brit Awards ut priset för ”Outstanding Contribution To Music” till Pet Shop Boys. Flowers levererade ett smått rörande tal innan överlämnandet, och deltog sedan ett underbart scengramträdande tillsammans med pristagarna.

Dagens inspiration

Dagens inspiration

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s