En preppy basgarderob

Får man tro vår läsarstatistik är basgarderober och preppy två ting som ni läsare inte kan få nog av, och jag är på er sida. Preppy är både snyggt och spännande. Preppy är inte lika klassiskt elegant och enkelt som ett mer vuxet kostymmode men det har definitivt sin charm. Det är som en vacker balansgång där man ständigt hotas av att ramla ner i träsken som heter slätstrukenhet och vulgaritet.

Var ska man då börja sin expedition om man ska ge sig ut på preppyäventyr? Hur ser en preppy basgarderob ut?

En marinblå blazer ifrån Morris – 3298 kr
Den blå blazern är ett fundament inom preppyn. Den ska dock inte vara så gammeldags eller vuxen att den tappar kontakt med sina rötter i skoluniformen. Dubbelknäppt går till exempel inte. Här har jag valt en blazer ifrån Morris som genom detaljerna distanserar sig ifrån den klassiska klubblazern. Den är t ex kortare i längden, har ett emblem på bröstfickan, lutande fickor och har matta istället för glansiga metallknappar.
morrisblazer


En grå flanellkostym ifrån J.Crew – $570

Flanell var the ”fabric of choice” för unga Ivy Leaguers när de köpte sina kostymer. Tyget är mjukt, varmt, slittåligt och inte för flashigt. Den grå flanellkostymen kom fram när det var lämpligt att lämna blazern hemma att klä upp sig lite extra. Att hitta klassiska flanellkostymer är inte allt för enkelt i dessa dagar. Det är tydligen inte modernt. En stor fördel med rätt grå flanellkostym är att byxorna och kavajen kan användas separat som udda kavaj och udda byxor.

Jag har valt en mörkgrå kostym ifrån J.Crew som är tämligen modernt skuren. För en mer traditionell flanellkostym rekommenderas J.Press.

97_97808_97808_gy6625_m_tif_273c0a6b5778178c

Tre button-downskjortor ifrån Brooks Brothers och två ifrån Polo Ralph Lauren – $199+$145+$95
Få saker är så förknippat med preppy som Button-down skjortor i oxfordtyg. Den mer Ivy League betonade preppyn väljer skjortor ifrån Brooks Brothers och J.Press medan de mer modern preppyskjortorna kommer ifrån Polo Ralph Lauren. Till denna basgarderob har jag tagit med tre traditionella Brooks Brothers-skjortor och två mer moderna Ralph Lauren skjortor.

001e_blue1001e_white1002e_blueppolo2-5573279_standard_v330ppolo2-5628597_standard_v3301

Två pikétröjor ifrån Rugby Ralph Lauren – $75+$75
De färgstarka pikétröjorna förknippas främst med 80-talspreppyn men deras mer ”måttfulla” bröder har en lång historia som casualwear även i mer traditionella prep-kretsar. Personligen tycker jag de mer nertonade pikéerna lätt blir tråkiga och har därför valt två mer moderna ifrån Rugby Ralph Lauren. En i en stark röd färg och en i traditionell vit med ett marinblått mönster.

ppolo2-5040193_standard_v330ppolo2-5447936_standard_v330

En v-ringad tröja ifrån Polo Ralph Lauren – $125
Den v-ringade tröjan är kanske inte det första man tänker på när man tänker preppy. Frågor man efter en preppytröja är det troligare att expediten visar upp en crickettröja. Men en stil innehåller sällan bara stereotyper. Vissa standardplagg ingår som komplement i nästan alla stilar. Till denna basgarderob har jag valt en ljusblå ifrån Ralph Lauren.

ppolo2-5565842_standard_v330

Tre randiga slipsar ifrån J.Press – $125+$59.50+$59.50
De randiga slipsarna har liksom blazern sin bakgrund i skoluniformen. De olika färgkombinationerna representerade olika skolor och föreningar och var ett sätt att visa upp sin tillhörighet. Så är det till exempel fortfarande i England där randiga slipsar inte säljs i de traditionella herrekiperingarna eftersom de flesta kombinationer representerar något speciellt engelskt regemente/skola och därför bara ska bäras av ett fåtal utvalda.

tie2889-41tie910042navgld1tiedes54834k1

Två par chinos ifrån Charles Tyrwhitt – £60
Preppystilens standardbyxa är chinos och en stor preppygarderob innehåller ett flertal par i olika toner av sand/brunt. När du bygger din preppybasgarderob välj ett par mörkare och ett par ljusare chinos för fler kombinationsmöjligheter.

hc018ntlhc059mus

Ett randigt bälte ifrån Polo Ralph Lauren- $65
Preppy handlar mycket om utstickande detaljer. Randiga bälten är ur det hänseendet en klassiker. Detta randiga bälte i mörkare färger kan matchas mot det mesta i denna basgarderob hjälper till att sänka den formella tonen i olika kombinationer.

ppolo2-5537032_standard_v330

Ett par svarta oxfords ifrån Loake – £104.95
Ett par svarta oxford klarar man sig inte utan. De är enkla och eleganta och passar till det mesta. De åker på tillsammans med flannelkostymen eller ihop med blazern och slipsen när det är dags att träffa svärföräldrarna.
214-203-photo3

Ett par vita båtskor ifrån Topsider – $85
Båtskorna är vardagsskon i preppyn. Avslappnad, funktionell och kommer i de flesta kulörer. En ständig påminnelse till omvärlden att man hellre skulle vara ute och segla. En enkel vit båtsko som bas möjliggör matchning med i princip allt.

100210_70

Denna basgarderob innehåller ungefär en veckas klädsel och kombinationsmöjligheterna är många. Har man dessa kläder i garderoben behöver egentligen inte så mycket mer, även om risken är rätt stor att man efter ett tag skulle bli lite uttråkad. Viktigt är att komma ihåg att alltid jobba med färgkombinationer. Rött, blått, gult – som är de primära färgerna i ovan – är vanliga och enkla färger som nästan alltid går ihop. Att jobba med dessa i basgarderoben skapar betydligt fler möjligheter än t ex orange och lila.

Det roliga med en sådan här preppygarderob är hur man kan klä upp och ner den. Låt oss titta på tre traditionella kombinationer och hur man kan variera dem.

En traditionell kombination är till exempel mörkgrå flannelkostym med en sober Brooks Brothers button-down skjorta, en randig slips och svarta oxfords. Om du byter ur oxfordskorna mot de vita båtskorna och slipsen och Brooks Brothers -skjortan mot en babyblå Ralph Lauren-skjorta får du en kaxig 80-talspräglad preppy.

En annan mer traditionell kombination är den blå blazern ihop med de grå flannelbyxorna, svarta oxfords, Brooks Brothers button-down skjorta och slips. Vill du göra kombinationen mer avslappnad väljer du i tur och ordning att byta bort läderskorna mot båtskor, byxorna mot chinos, slipsen mot öppen krage och Brooks Brothers skjortan mot en Ralph Lauren skjorta.

Avslutningsvis tänker vi oss en kombination för en kall vårdag i form av chinos, vit skjorta, slips och en ljusblå v-ringad tröja. När väl sommaren tittar fram byts skjortan och slipsen ut mot den vita pikén och tröjan hängs över axlarna.

Totalt sett går denna basgarderob på ca 19.000 kr (utan frakt och med dagens växlingskurs). Den som är bra på att leta fynd och jobba reorna kan dock komma undan flera tusen kronor billigare.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till En preppy basgarderob

 1. andersonchris skriver:

  Ha ha, det är nästan oemotståndligt att skriva här.

  Problemet med prep-schoolmodet är att man bokstavligen ser ut som den dumdrygaste killen i en film av John Hughes från 80-talet.

  Frågan är också när man ska klä sig preppy? På jobbet? Aldrig i livet. På fritiden? Om man vill vara apart. När man seglar? Möjligen, men då finns det mera praktiska kläder.

  Den amerikanska lediga stilen à la 1960-talet är visserligen väldigt bra för den som vill se manligt ledig ut. Då är det emellertid bättre att ta några stilikoner som förebild, till exempel Steve McQueen Paul Newman eller Robert Redford. De såg aldrig töntiga ut.

  Av ovanstående kan jag bara rekommendera en grå flanellkostym, svarta oxfords och lägga till en vit skjorta.

  Seglarskor, chinos och button-down? Å hjälp.

 2. andersonchris skriver:

  Tillägg: kolla på GQ, de visar hur man klär sig amerikanskt utan att se ut som en 80-talstönt.

  http://men.style.com/gq

 3. nathaniel skriver:

  Tydligen har någon väldigt traumatiska minnen av 80-talet…

  Eftersom jag är student stötter jag på personer som är klädda i preppy varje dag och ingen av dem ser ut att varit med i filmen The Breakfast Club. Däri tror jag också att det ligger mycket sanning. Preppy är (som jag skrivit tidigare) en ungdomlig stil. Den passar inte de flesta fullvuxna familjefäder med seriösa jobb. Det krävs en vis avslappnad attityd för att man ska få det att fungera.

  Som tur är behöver inte jag och Chris vara överens. Jag tycker inte Redford är någon överdriven inspirationskälla (http://davidreport.com/blog/wp-content/uploads/2007/03/robert_redford.jpg)så vi delar nog inte samma estetiska ideal, och det är okej. Folk i Sverige är så mån om att tycka lika att det är bra att man ibland tar sig tid att bryta åsikter.

  Personligen delar jag inte Chris syn att trycka mer pengar kommer lösa finanskrisen och han gillar inte Preppy. Bra. Då behöver inte Chris klä sig i Preppy och jag måste inte jubla åt Obama. 🙂

 4. andersonchris skriver:

  Nä, men kläderna var riktigt fula på 80-talet.

  Om man vill göra en cool spin på amerikansk sportklädsel så kan man ju ha sandfärgade chinos, en brun lammullströja med vit t-shirt under, ökenkängor och en kort, brun läderjacka.

  Då ser man mer ut som Steve McQueen än Ferris Buehler och det måste väl vara bra?

  När jag gick på universitetet brukade min bästa polare klä sig som Steve McQueen och jag som Marlon Brando. Det skäms jag verkligen inte för idag.

  Här kommer en bild vardera på Robert Redford, Paul Newman, Marlon Brano och Steve McQueen som visar hur m.ä.n. klär sig. Inte skolpojkar, alltså.

 5. Jocke skriver:

  Måste bara säga att Morris modellbild är löjligt pinsam.
  Om man vill sälja en blazer får man väl se till att både skjortan och blazern inte är för lång i ärmarna, och att slipsen sitter ordentligt.

 6. nathaniel skriver:

  Jag håller helt och hållet med. Men i detta fall bör man nog inte lasta Morris utan ”Stayhard” som är företaget som säljer kavajen och tagit bilden.

 7. Nicklas skriver:

  Tycker att allt The Drones Club skriver angående preppymodet är underhållande och har läsvärde. Ni har er egen stil, er egen smak och era egna idéer för att göra allting lite mer personligt.

  Om någon klagar på 80-talsstilen osv så får de väl söka sig till en annan blogg. Ingen har bett dem läsa detta inlägg ändå.

  Jag vill tacka för en bra och underhållande blogg och hoppas på mer Preppy Inspiration i framtiden.

 8. andersonchris skriver:

  …och så länge det finns en kommentarfunktion får man väl använda den?

  Prep school-mode kan vara en inspirationskälla. Vissa av plaggen är användbara i andra kombinationer, som exempelvis chinos eller polotröjor som kan vara snygga till moderna jeans. Hellre än chinos kan man dock välja cargobyxor som ser coolare ut, inte lika gubbiga.

  Färgglada button-downskjortor är mycket svåra att använda på bra sätt. Button-down är i stort sett tabu i England, exempelvis. Ofta är det bättre och elegantare med en vit, öppen skjorta med mjuk, spetsig krage.

  Om man granskar rebellstilen som bland andra Steve McQueen, Marlon Brando och Paul Newman etablerade, så ser man att de innehåller vissa element av preppy. Skillnaden är att dessa skådespelare bar plaggen på ett sätt som var rejält cool, vilket aldrig blir fallet om man kör rakt av enligt basgarderoben ovan. Därmed vore det synd om någon la ut 20 lappar för den.

  Man ska vara försiktig med att inte låta en stil övergå i parodi, vilket sker automatiskt om man inte förstår den och inte har distans till den.

  Kolla som sagt på GQ där man får lära sig att använda typiskt amerikanska stilar på ett snyggt och modernt sätt. Aldrig sett något som varit direkt fel eller fult där.

 9. Fredrik skriver:

  Även jag måste säga att er blogg är otroligt trevlig.
  Genomtänkta inlägg, god smak och glimten i ögat, allt i en härlig kompott.

  Jag gillar liksom många andra preppy stilen men jag måste säga att jag ställer mig frågande till huruvida svarta oxfordskor skulle vara en beståndsdel i en preppy-basgarderob. Det är ju något som borde finnas hos var man oavsett om man föredrar preppystilen eller inte.

  Jag tycker snarare då att pennyloafern borde vara med. den är visserligen stereotypisk för Ivy-league stilen men just därför borde den vara med i en BASgarderob.

 10. Daniel skriver:

  Chris: På vilket sätt tycker du att preppyn överdrivs på bloggen? Är det något som blir en parodi så är det detta ständiga rebellande, där folk mer eller mindre vill se ut som krigsveteraner och brottslingar. Om man går i skolan, är det väl inget konstigt att se ut som om man går i skolan?

 11. Stilton skriver:

  För den som vill vara preppy trots studentekonomi (det är ju främst studenter som bör klä sig preppy), kan det vara på sin plats med lite lågbudget-tips.

  Bälte av samma slag som ovan finns på Brothers för ca. 200 kr.
  H&M:s chinos håller faktiskt måttet, även om de är tråkiga.
  Randiga slipsar kan köpas från Atlas Design till facila priser, brukar dessutom finnas en del på second hand.

  Sen tycker jag att man bör ha med minst en rugbytröja och en cardigan i garderoben.

  /Stilton

 12. andersonchris skriver:

  För det första hade man oftast uniform prep school, så att man ska klä sig preppy i skolan är en missuppfattning i sig.

  Preppy blev väl mest poppis med bilderna på John F Kennedys lediga klädsel när han var ute och seglade.

  Dessutom är det så att alla grupper har sina interna varianter av preppy och om man försöker anamma en generisk preppystil så kommer man bara att se ut som en parodi i alla läger.

  Rebel handlar egentligen bara om att klä sig snyggt och individuellt genom att anpassa en stil som preppy så att den passar en själv.

  Om du tittar på bilder på modernt preppymode så är det betydligt mer likt rebel än 80-talspreppy.

  Hursomhelst är det kul att diskutera stilar fram och tillbaka men om man gör anspråk på att diktera hur andra ska klä sig så måste man nog kunna bra mycket mer än att sno ihop lite modebilder från nätet.

  Om man känner sig osäker ska man hellre lita till proffsen, som GQ.

 13. gabriel skriver:

  Är det möjigt att få tag på Ralph Lauren Rugby i sverige? Det var ju ett par mycket snygga pikétröjer de hade.

 14. Humbolt skriver:

  Trevlig läsning!

  Är själv en mycket stort fantast av den så kallade preppy stilen. Som någon klok person nämnde bör ”preppy” mest ses som ett samlingsnamn för en massa stilar som på ett eller annat sätt går att sammankoppla med den vita medel och överklassen i USA (kanske främst New England). De kan vara mer eller mindre uppklädda och mer eller mindre extravaganta. Men det som enligt mig förenar samtliga preppy-stilar är:

  1) Mycket färger (rosa skjorta, gröna byxor, vita skor snörskor – ja, det är bara att mixa
  på, ju mer desto bättre).

  2)Bekvämlighet (passformen är relativt lös och vid, både när det gäller skjortor, byxor och kavajer).

  3) Tradition med en twist (basen är klassisk men med lite bus, t.ex. en rutig fluga kombinerat med en mörka kostymen).

  Finner man mer än två av dessa punkter tilltalande kan det vara värt att utforska preppy kulturen lite närmare. Men den avgörande frågan för dig som funderar på att helt anamma idealet och go all out med klubbslipsar och hela midevitten, är om du verkligen är beredd för den provokation det innebär?

  Någon är i tråden nämnde att button-down skjortor kan uppfattas stötande för vissa människor. Frågan är vad de personerna skulle tycka om seersucker kostymer, flugor i madrass tyg, patch worked kavajer eller, varför inte – färgglada manchester byxor med broderade djur på?

  Förmodligen skulle de kräkas. Och det är just det som preppy handlar om, det är en Go to hell attityd, som säger: ”ja, jag bär fluga och har gröna byxor med hundar på, men so what?”.

  Och även om plaggen inte är galan, så är det ofta provocerande att vara välklädd och se ”amerikansk ut”.

  Summa summarum: vill du vara bekväm, välklädd, färgglad och provocera– ja, då kanske är preppy din grej. Om inte, köp en Tiger kostym 😉

 15. Christian skriver:

  Efter att ha läst lite om kvalitetsval av kostym/kavaj här på bloggen skulle jag vilja fråga vad ni har för uppfattning om Cavaliere’s klubblazer. Jag har tittat på både modellen med Cerruti-tyg likväl som med Zignone. Hur ligger Cavaliere rent kvalitetsmässigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s